Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ !

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2015

Στο «σφυρί» κινδυνεύουν να βγούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015 τα σπίτια 120.000 ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν οφειλές προς τράπεζες και το Δημόσιο αφού η κυβέρνηση τους άφησε χωρίς δίκτυ προστασίας. 


Μάλιστα επρόκειτο για την πρώτη κατοικία και όχι για ακίνητα προς εκμετάλλευση. 

Και το ερώτημα είναι μήπως πρόκειται για σκόπιμη μεθόδευση, αφού το θέμα αυτό συζητείται εδώ και μήνες αλλά δεν έχει βρεθεί λύση όταν η τρόικα αξιώνει να αρθεί το καθεστώς προστασίας των ακινήτων από τους πλειστηρισμούς;

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων πλέον εναπόκεινται στην όρεξη των τραπεζών, όπως επίσης και ...

....στον ξένων funds στην κυριότητα των οποίων έχουν περάσει αρκετά «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ελληνικών νοικοκυριών, καθώς χωρίς νομοθετική ρύθμιση ή επέκταση αυτής που ισχύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2014, μπορούν ανά πάσα στιγμή να βγάλουν σε πλειστηριασμό όλα τα σπίτια των ιδιοκτητών που έχουν οφειλές, δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Και πώς να τα εξυπηρετήσουν όταν η κυβέρνηση με την πολιτική της τους έχει αφήσει χωρίς δουλειά ή με μισθό ένα φιλοδώρημα. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα σπεύδουν να καθησυχάσουν τους ιδιοκτήτες λέγοντας πώς οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. 


Ποιος, οι τράπεζες; Μέχρι σήμερα το αντίθετο έχει αποδειχεθεί, πόσο μάλλον όταν οι ιδιοκτήτες δεν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένοι.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων που προέκυψαν ως απότοκος των πιέσεων της τρόικας και επειδή οι δανειστές ήταν αδιάλλακτοι, δεν προχώρησε, όπως αρχικά είχαν υπάρξει υποσχέσεις, στη νομοθέτηση πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό του πλειστηριασμού κατοικιών, να παραμένουν ανοιχτά.

Με τη διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων να έχει προχωρήσει ήδη από την προηγούμενη υπουργική θητεία του κ. Νίκου Δένδια, η ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων φαίνεται πλέον να αποτελεί ένα θέμα που δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες του νέου υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις στις αρχές Νοεμβρίου ότι θα υπάρξει ρύθμιση.

Αιτία αυτής της στάσης προφανώς είναι το γεγονός πως οι τράπεζες και οι δανειστές δεν επιθυμούν να υπάρξει ρύθμιση, καθώς υπάρχουν τεχνικά ανοιχτά ζητήματα, ενώ και οι σχέσεις με την τρόικα δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο.

Ως δικαιολογία για να μην υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης προβάλλει το πολιτικό σκηνικό και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα κύκλοι περί τον κ. Σκρέκα ενημερώνουν ότι, λόγω της στάσης των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών, δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμού ακινήτων, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλες τις κατοικίες, καθώς οι πιο ακριβές -άνω των 300.000 ευρώ- και μεγάλες σε επιφάνεια κινδυνεύουν – το ίδιο συμβαίνει και για τα εμπορικά ακίνητα.

Σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές λοιπόν, εντός των επομένων ημερών οποιοσδήποτε θελήσει, μπορεί να ζητήσει να πλειστηριαστούν κατοικίες λόγω μη πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων από την πλευρά πολιτών. Ταυτόχρονα, η όποια πολιτική αλλαγή ενδεχομένως να οδηγήσει και σε νέα δεδομένα χιλιάδες πολίτες που δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η τύχη τους ως προς τα δάνεια που κατά καιρούς έχουν λάβει.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση άφησε στον… αέρα 120.000 ιδιοκτήτες ακινήτων κάνοντας το χατίρι των τραπεζικών και των δανειστών και εκβιάζοντας εν’ όψει εκλογών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου