Το γράφημα του οίκου παρουσιάζει τα επικείμενα σενάρια ως προς τις εκλογές, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.
Το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία -αυτό της επιτυχημένης εκλογής Προέδρου σήμερα- έχει πλέον διαγραφεί και εξετάζονται όλα τα σενάρια της επόμενης ημέρας, μετά τις εθνικές εκλογές.
Μια εκλογική νίκη της ΝΔ
Υπολογίζοντας ένα μικρό .....
....ποσοστό στο σενάριο νίκης της Νέας Δημοκρατίας και δημιουργίας ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές, η JP Morgan υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε θετικότατες αντιδράσεις από τη μεριά των αγορών.
Αυτό θα σήμαινε πως θα δινόταν ώθηση από το λαό στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στη συνέχιση της τωρινής πορείας. Τα πολιτικά ρίσκα θα ελαττώνονταν σημαντικά και η Ελλάδα θα εξερχόταν από το παρόν πρόγραμμα επιτήρησης με την ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή στήριξης του ESM.
Τα σενάρια για νίκη ΣΥΡΙΖΑ
Στο σαφώς επικρατέστερο σενάριο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης ή ενός συνασπισμού, ο οίκος εκτιμά πως θα οδηγήσει σε δύο πιθανές εξελίξεις, ανάλογα με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Αρχικά, το πιο πιθανό σενάριο της έκθεσης είναι το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να φτάσουν σε συμφωνία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, πιθανώς έπειτα από σκληρές και επί μακρόν διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Η αντίδραση των αγορών θα είναι αρνητική στο άμεσο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας που καλύπτει την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα. Οι αντιδράσεις των αγορών θα εξαρτηθούν πλήρως από την τελική μορφή της συμφωνίας.
Το δεύτερο και μάλλον απίθανο σενάριο, είναι οι διαπραγματεύσεις να φτάσουν σε πλήρες αδιέξοδο και η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μια φάση αβεβαιότητας με ρίσκο μιας κρίσης ρευστότητας στην αγορά. Στην περίπτωση αυτή, η JP Morgan, σκιαγραφεί δύο υποθέσεις, χωρίς να μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα.
Ένα διαπραγματευτικό τέλμα και οι προεκτάσεις του
Στην απίθανη περίπτωση, που οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε απόλυτο τέλμα, αμφότερα σενάρια προδικάζουν μιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με συμμετοχή του δημοσίου ή στην ακραία περίπτωση, του ιδιωτικού τομέα (OSI και PSI, αντίστοιχα).
Στην περίπτωση που αποφασιστεί η αναδιάρθρωση μόνο του χρέους του δημοσίου τομέα (Official Sector Involvement), τότε οι αντιδράσεις των αγορών προβλέπονται αρχικά θετικές, καθώς οι ιδιωτικές καταθέσεις και το ιδιωτικό χρέος θα παραμείνει άθικτο.
Το μεσοδιάστημα όμως μετά την εξέλιξη αυτή, είναι απρόβλεπτο, καθώς οι ακριβείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μιας αναδιάρθρωσης του δημόσιου ελληνικού χρέους στο εξωτερικό (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης), δεν μπορούν να εκτιμηθούν, εκτός φυσικά από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού και τις επιπτώσεις του στην κατανάλωση, ανάπτυξη και παραγωγή.
Τέλος, η εξαιρετικά απίθανη περίπτωση ενός Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο με αρνητικότατες αντιδράσεις από τις αγορές και μια πιθανή έγερση «τοίχους ασφαλείας» από την Ευρωζώνη, για την αποφυγή διάχυσης της κρίσης σε άλλα ευάλωτα μέλη της.
Πάντως, η έκθεση της JP Morgan εκτιμά το σενάριο συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο πιθανό από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και τις απρόβλεπτες συνέπειες σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Το γράφημα των πιθανών σεναρίων της JP Morgan διέρρευσε από τη γερμανική εφημερίδα Welt.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου