Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Υπαναχωρεί το Βερολίνο – Διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους ή 120 δισ. προτείνει το γερμανικό ινστιτούτο DIW.

fbba99c09b5516cfdf5c8978b1866e6c_L

Mια τέτοια απόφαση θα έπληττε περισσότερο τη Γερμανία – κατά 40 με 50 δισ.(ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΔΑ) – ωστόσο το Βερολίνο θα μπορούσε να το αντέξει
Mια σοβαρή πρόταση υπαναχώρησης από την πλευρά της Γερμανίας, σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους, διατυπώνει το Βερολίνο, μόλις 15 ημέρες πριν τις εκλογές.
Ειδικότερα, το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW προτείνει να διαγραφεί περίπου το ήμισυ του ελληνικού χρέους, ήτοι τη διαγραφή περίπου 120 δισ. ευρώ.
«Θα πρέπει πιθανόν στην Ελλάδα να μειώσουμε στο ήμισυ το δημόσιο χρέος, δηλαδή θα πρέπει να διαγραφούν 120 δισ. ευρώ» δήλωσε σε.....
...... συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και εκ των σημαντικότερων συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, Marcel Fratzscher.
Ο ίδιος εξήγησε πως είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς ποιον θα έπληττε περισσότερο μια τέτοια απόφαση.
Μια τέτοια απόφαση θα έπληττε περισσότερο τη Γερμανία με 40 – 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Marcel Fratzscher, μια τέτοια κίνηση θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος και θα ήταν επώδυνη για τη γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο επεσήμανε πως πρόκειται για ένα ποσό που σίγουρα η Γερμανία θα μπορούσε να το αντέξει.
Στη συνέχεια ανέφερε πως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για το πώς κανείς θα μπορούσε να επαναφέρει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και να δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναταχθεί.
Επίσης ο Marcel Fratzscher εξέφρασε την άποψη ότι οι άλλες χώρες δεν διατρέχουν κίνδυνο από την ελληνική κρίση, ωστόσο εκείνο το οποίο του προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χωρίς όμως και να πιστεύει πως θα υπάρξει το αποκαλούμενο Grexit.
Όπως διευκρίνισε, κάτι τέτοιο δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε και την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου