Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

«Γιατί φοβούνται οι Ευρωπαίοι την ψήφο του λαού;»

Παρά την κινδυνολογία από τον ξένο τύπο υπάρχουν και οι πρώτες φωνές που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά
Μεγάλη μερίδα του ξένου Τύπου, για ευνόητους λόγους, επιμένει να διατηρεί ψηλά τον… πήχη του τρόμου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
 Ομως, μέσα στο κλίμα προετοιμασίας για την επερχόμενη… Αποκάλυψη, υπάρχουν και φωνές που αντιλαμβάνονται τα πράγματα «διαφορετικά».
 «Αφήστε τους Ελληνες απλώς να ψηφίσουν» έγραφε η ....
.....αυστριακή «Der Standard». «Το ότι φοβάται κανείς δημοκρατικές εκλογές, αυτό και μόνο τα λέει όλα για την κατάσταση (που επικρατεί) στην Ευρώπη» συμπέραινε προχθές σε κεντρικό άρθρο της η εφημερίδα, σημειώνοντας ακόμη ότι «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φοβούνται τους Ελληνες».
«Η γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική και δείχνει πόσο εκτιμά τις δημοκρατικές εκλογές: πολύ λίγο» έγραψε από την πλευρά της η γερμανική «Tageszeitung», χαρακτηρίζοντας «απειλή προς τους Ελληνες ψηφοφόρους» το πρόσφατο άρθρο του «Der Spiegel», το οποίο ουσιαστικά προσπαθούσε να χειραγωγήσει την ψήφο των πολιτών.
«Οι δηλώσεις από το Βερολίνο για τις ελληνικές εκλογές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ» έγραφε την ίδια στιγμή η «Kronen Zeitung», την ώρα που η «Deutsche Welle» μετέδιδε χθες ότι «η αντιπαράθεση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γίνεται μόνο για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι. Ουδείς θέλει ένα GRexit. Σε περίπτωση νίκης, Τσίπρας και πιστωτές θα αναζητήσουν έναν έντιμο συμβιβασμό».
Για τη Μέρκελ
Αποπροσανατολιστική έως και επικίνδυνη χαρακτήριζε την άποψη της Μέρκελ ότι είναι διαχειρίσιμη μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα το Bloomberg, ενώ άλλος σχολιαστής του οικονομικού ειδησεογραφικού δικτύου τιτλοφορούσε το άρθρο του «Φοβού το GRexit», εξηγώντας ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για την ευρωζώνη αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και η «Wall Street Journal» καλούσε τους επενδυτές να μην υποτιμούν ως γεγονός μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Χαρακτηριστικά ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα ότι η ευρωζώνη «παίζει ξανά με την ελληνική φωτιά», ενώ διαφωνούσε με την άποψη ότι πλέον το ευρώ είναι ισχυρό για να αντέξει τις συνέπειες μιας τόσο επικίνδυνης ιδέας όσο είναι η έξοδος της Αθήνας από το κοινό νόμισμα.
Στο συμπέρασμα ότι «ο ελληνικός λαός σύντομα θα δείξει πόσο πεισματάρης είναι» κατέληγε χθες η «Die Welt». Ρεπορτάζ της εφημερίδας σχολίαζε ότι οι Ελληνες είναι θύματα μιας ψεύτικης αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ συμπλήρωνε ότι η βοήθεια προς μια χώρα δεν λειτουργεί με εξαναγκασμούς και απειλές.

Στο μενού Μέρκελ-Πλάντ (και) οι ελληνικές κάλπες
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τόσο από τους πολιτικούς όσο κι από τους οικονομικούς παράγοντες της γηραιάς ηπείρου η γαλλογερμανική Σύνοδος Κορυφής που θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο την Κυριακή, με τη συμμετοχή της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ. 
Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ηγετών βέβαια αναμένεται να βρεθεί και το ελληνικό ζήτημα, αν κι επισήμως ανακοινώθηκε ότι το θέμα της διμερούς συνόδου θα είναι το μέλλον της Ευρώπης και η ανάπτυξη. 
«Θα συναντήσω την κυρία Μέρκελ την Κυριακή (…) και θα μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, για τις γαλλογερμανικές σχέσεις» δήλωσε χθες με αφορμή την προγραμματισμένη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Φρανσουά Ολάντ στον ραδιοσταθμό France Inter.
Πρωτοβουλία
Ο Ολάντ μάλιστα τη Δευτέρα -κινούμενος βέβαια στη… γραμμή Μέρκελ- διαμήνυε, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας, ότι οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να διαλέξουν την τύχη τους, αλλά, εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα υπάρξουν συνέπειες.
Η κυριακάτικη συνάντηση Ολάντ – Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί «με πρωτοβουλία του (σοσιαλδημοκράτη) προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είναι Γερμανός, αλλά επίσης γαλλόφωνος και φιλογάλλος» διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Αναφερόμενος δε στις διαφορετικές οικονομικές προτεραιότητες των δύο ηγετών, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι διατηρεί «εδώ και δύο χρόνια με την κυρία Μέρκελ σχέσεις ειλικρίνειας και κοινής δουλειάς».
«Λέμε μεταξύ μας τι συμβαίνει. Δεν έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες, αλλά έχουμε το ίδιο διακύβευμα, το ίδιο συμφέρον: να ενεργήσουμε ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να γίνει πιο δυνατή, περισσότερο αλληλέγγυα στις επιλογές της και πιο δραστήρια στις πολιτικές της για την ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου