Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η κυβέρνηση δεν περιμένει συμφωνία αύριο στο Eurogroup , αν και τα Τεχνικά Κλιμάκια ήταν "βελούδινα"....Δεν αποκλείεται ν΄αποχωρήσει!

Image result for κρανία σε οστεοφυλακιο

Ο Γιώργος Παππούς  
στο iefimerida.gr
Πολύ χαμηλά κρατάνε στο οικονομικό επιτελείο τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία ή πλαίσιο συμφωνίας τη Δευτέρα, καθώς παρά τοκαλό κλίμα στις τεχνικές συζητήσεις των τελευταίων 48 ωρών, το εισηγητικό κείμενο των τεχνοκρατών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικό.

Αυτό που αναμένει η ελληνική πλευρά είναι ότι στο Eurogroup θα ασκηθούν από την πρώτη στιγμή ασφυκτικές πιέσεις, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να στοιχηθεί πίσω από τη γραμμή που υπαγορεύει το Βερολίνο. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, αν διαπιστωθεί δηλαδή ότι ..........δεν υπάρχει διάθεση συζήτησης επί της ουσίας, η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το 48ωρο των τεχνικών συζητήσεων το κλίμα ήταν πολύ καλό. «Ήταν... βελούδινοι» λένε μάλιστα χαρακτηριστικά για τους γνωστούς τεχνοκράτες, οι οποίοι έχουν ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια υπουργούς και πρωθυπουργούς.

Παρά ταύτα- και είναι ενδεικτικό του κλίματος που θα συναντήσει η ελληνική αντιπροσωπεία τη Δευτέρα- το Σάββατο οι ίδιοι άνθρωποι σκλήρυναν τη στάση τους, θέτοντας ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν στην παρούσα φάση, όπως για παράδειγμα το πώς θα αντιμετωπιστεί η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, καθώς ο σχεδιασμός είναι σε άμεση συνάρτηση με το βασικό στόχο της μείωσης των επιδιωκόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, που είναι άλλωστε μια από τις αποκαλούμενες «κόκκινες» γραμμές.

Παρά τη διαφαινόμενη δύσκολη Δευτέρα, στην Αθήνα επιμένουν ότι όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης, εκτιμώντας ότι αν το Βερολίνο δείξει διάθεση συμβιβασμού, όλα θα κλείσουν σε χρόνο- ρεκόρ, χωρίς να χρειαστεί έκτακτο Eurogroup και χωρίς να φτάσουμε στο παρά 1' της 28ης Φεβρουαρίου.

Στις «κόκκινες» γραμμές βρίσκεται η θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να χαμηλώσει ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως επίσης να εγκαταλειφθούν τα μέτρα που ξεχαρβάλωσαν τις εργασιακές σχέσεις και να σταματήσουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί.

Διαφωνία με τους εταίρους διαπιστώθηκε στις μεταρρυθμίσεις για την Υγεία, στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Σύγκλιση απόψεων με τους εταίρους φαίνεται ότι υπάρχει για την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου