Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Συνέντευξη με τον Michel Santi: «Το όπλο της Ελλάδας είναι ότι αν βγει από το ευρώ, αυτό θα είναι η καταστροφή για τις γερμανικές τράπεζες»

MICHELSANTI
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.Τις τελευταίες ημέρες και μετά την αλλαγή κυβέρνησης έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση γύρω από το μέλλον της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας νωπή εντολή διεμήνυσε στον Μάρτιν Σουλτς και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι τον επισκέφτηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα, ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μικρό πλεόνασμα και απαιτεί το τέλος των Μνημονίων και Τρόικας.
Την ίδια στιγμή, «ταφόπλακα» στην τρόικα έβαλε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ενώπιον του κ. Ντάισελμπλουμ ότι δε θα συνεργαστεί με την τρόικα, την οποία και αποκάλεσε «σαθρή επιτροπή», γεγονός που προκάλεσε μάλλον αμηχανία στον επικεφαλής του Eurogroup.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα κάνει όσα έλεγε προεκλογικά. «Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου» είπε ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς του σε μια έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, προκειμένου να γίνει αποτίμηση αποτίμηση των επισκέψεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Αθήνα.
Άμεση ήταν η αντίδραση των ....
....διεθνών μέσων, τα οποία εξέφρασαν την άποψή τους για το »υπό ποιες προϋποθέσεις» πρέπει να παραμείνει η χώρα στο Ευρώ. Πολλοί ήταν οι αρθρογράφοι που έδειξαν απαισιόδοξοι, αναφέροντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υπογράψει και νέα σύμβαση, θα υποχρεωθεί να λάβει νέα μέτρα και θα κάνει υποχωρήσεις στις αξιώσεις των δανειστών.
Ωστόσο υπήρξαν και κάποιοι που αισιοδοξούν.
Ένας από αυτούς είναι ο Γαλλοελβετός οικονομολόγος Michel Santi με τον οποίο επικοινωνήσε η HuffPost Greece και ζητήσe να μας πει την άποψή του.
Πιστεύετε ότι θα αλλάξει η οικονομική πολιτική στη χώρα με την νέα κυβέρνηση;
Δυο ήταν οι βασικοί λόγοι που οι Έλληνες επέλεξαν κυβερνητική αλλαγή. Πρώτον, για να βρεθεί κάποιος και να πει “στοπ” στην Τρόικα, κάτι που επισήμανε ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης στον Σουλτς και τον Ντάισελμπλουμ.
Η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη, λέγοντας ότι δε θα συνεργαστεί με την τρόικα την οποία και αποκάλεσε σαθρή επιτροπή και ότι δεν θέλει την εκταμίευση των 7 δισεκατομμυρίων. Η κυβέρνηση έδειξε το στίγμα της πολύ γρήγορα και πιστεύω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στον μήνα.
Η Ευρώπη πίστευε ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθούσε το υπάρχουν πρόγραμμα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Εύχομαι ο νέος πρωθυπουργός να μην αλλάξει στάση στις απειλές που θα υπάρξουν και να παραμείνει στις “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει.
Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να την κρατήσει. Αυτό όμως πρέπει να γίνει μετά από αμοιβαίο συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο εξελέγη η κυβέρνηση είναι να “καθαρίσει” την φοροδιαφυγή και τη διαφορά στο εσωτερικό της χώρας.
Πρέπει η νέα κυβέρνηση να φορολογήσει την Εκκλησία. Η κυβέρνησή πρέπει να βιαστεί. Αν θέλει να λάβει “επαναστατικά” μέτρα που θα φέρουν την αλλαγή πρέπει αυτά να γίνουν τώρα. Στη διάθεσή της έχει το πολύ τρεις μήνες.
Αν δεν γίνουν άμεσα οι αλλαγές τότε οι πολίτες δε θα πιστέψουν την κυβέρνηση και θα την εγκαταλείψουν, κάτι που έγινε και εδώ στη Γαλλία το 2012 με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν έκανε τίποτα απ’ όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά.
Δεν πρέπει η κυβέρνηση να κάνει τα λάθη που έγιναν στη Γαλλία. Πρέπει να δράσει σαν “οδοστρωτήρας” και να κάνει τις μεταρρυθμίσεις.
Αν και οι δύο πλευρές επιμείνουν στις θέσεις τους υπάρχει κίνδυνος Grexit;
Το όπλο της Ελλάδας είναι ότι αν βγει από το ευρώ, αυτό θα είναι καταστροφή για τις γερμανικές τράπεζες, καθώς κάθε Ευρωπαίος θα πρέπει να πληρώσει για το χρέος της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο η Μέρκελ δεν μπορεί να το επικοινωνήσει στους πολίτες της χώρας της.
Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει αυτή τη στιγμή να ζητήσει την επιμήκυνση του χρέους για 20 χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι τα χρέη είναι εδώ για να μην πληρώνονται.
Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος της Γαλλίας;
Δυστυχώς, η Γαλλία θα ακολουθήσει τη στάση που έχει η Γερμανία. Η γαλλική κυβέρνηση ήταν Σοσιαλιστική που μετατράπηκε σε Φιλελεύθερη. Κάνουν ότι μπορούν για να ακολουθήσουν την οικονομική πολιτική της Γερμανίας.
Ποιοι μπορούν να γίνουν σύμμαχοι της Ελλάδας;
Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί. Η Ελλάδα έχει επιχειρήματα αλλά πρέπει να βρει ικανούς ανθρώπους που θα διαπραγματευτούν με τους Γερμανούς.
Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ;
Αρχικά θα σας πω όχι πολύ απλά γιατί νιώθω Ευρωπαίος. Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ αυτό θα είναι μια ήττα για την Ευρώπη. Δεν θα είναι μια ήττα οικονομική, αλλά ήττα αξιών.
Βεβαίως κάτι τέτοιο θα έχει  επιπτώσεις στις γερμανικές, τις γαλλικές και τις άλλες τράπεζες που κατέχουν το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, πιστεύω ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα είναι εξίσου μια  σημαντική  ήττα των αξίων που είναι χτισμένη η Ευρώπη.
Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν είναι ικανή να είναι  αλληλέγγυα στα προβλήματα, που μπορεί να έχει κάποιο μέλος της. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για μια Ευρώπη που είναι καθαρά τεχνοκρατική, πράγμα που δεν είναι – για εμένα – ο σκοπός της Ένωσης.
*Ο Michel Santi είναι γάλλο-ελβετός οικονομολόγος. Σύμβουλος κεντρικών τραπεζών στις αναδυόμενες χώρες. Μέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του IFRI και της ΜΚΟ «Finance Watch».
Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Καπιταλισμός χωρίς συνείδηση» και του «Η Ευρώπη, το χρονικό ενός οικονομικού φιάσκο».
Αρθρογραφεί στην 
La Tribune και άλλες μεγάλες ηλεκτρονικές εφημερίδες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου