Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΜΟΣΧΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΝΥ Τimes: «Συμπαθούμε τις ελληνικές θέσεις γιατί φοβόμαστε ότι θα οδηγηθείτε στη Ρωσία» - Cap X: "Να αποβληθεί η Γερμανία από το ευρώ"

Τη Γερμανία βλέπει σαν το "βαρίδι" της Ευρωζώνης και ότι αυτή θα έπρεπε να αποβληθεί απο το ευρώ ως η πραγματική πηγή του προβλήματος αμερικανικό περιοδικό, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είναι καιρός  για μια κλωτσιά στη Γερμανία και να πεταχθεί έξω από την Ευρωζώνη» .
Οι "ΝΥ Τimes" βλέπουν με συμπάθεια και κατανόηση τις ελληνικές θέσεις, καθώς κατακρίνουν την εμμονή των Γερμανών για την "αιώνια" λιτότητα, αν και ο πραγμματικός λόγος είναι η ανησυχία τους ότι η ανέχεια της Ελλάδας και η καταρράκωση του ηθικού του λαού της θα την οδηγήσει στη Μόσχα.
"Το βαρίδι που παρασύρει την ευρωπαϊκή οικονομία στο βυθό είναι το Βερολίνο, όχι η Αθήνα", γράφει ....
....το αμερικανικό περιοδικό Cap X.
Πέρυσι η Γερμανία είχε σπάσει το ρεκόρ εξαγωγών με 217 δισεκατομμύρια ευρώ, δεύτερο μόνο μετά την Κίνα!
 
Η Γερμανία είναι «η μηχανή ανάπτυξης» της οικονομίας της Ευρωζώνης, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόϋμπλε. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σωρός ερειπίων. Μόνο η Γερμανία είναι η φωτεινή εξαίρεση. «Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας αυτής της διεστραμμένης κατάστασης  είναι να φύγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη», τονίζει το αμερικανικό περιοδικό.
 
«Η κρίση της Ευρωζώνης συχνά αποκαλείται κρίση χρέους»,συνεχίζει το άρθρο. « Πράγματι η Ευρώπη σαν σύνολο έχει ένα πρόβλημα χρέους. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα εσωτερικό πρόβλημα χρέους: Τα γερμανικά πλεονάσματα και η αυξανόμενη υπερχρέωση της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τί πρέπει να γίνει; Η καλύτερη λύση, άν και η πλέον απίθανη, είναι: η Γερμανία εγκαταλείπει το Ευρώ και επαναφέρει το γερμανικό Μάρκο.»
 
Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη,  το Ευρώ θα γινόταν ακριβότερο. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα αντιμετώπιζαν ισχυρότατη πίεση και θα αναγκάζονταν σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας. Σε περίπτωση εξόδου της Γερμανίας, το ευρώ θα γινόταν φθηνότερο, πράγμα που θα ήταν προς το συμφέρον των χωρών της νότιας Ευρώπης. 

Το νέο γερμανικό Μάρκο θα παρουσίαζε πιθανότατα μαζική ανατίμηση, αλλά το ιαπωνικό παράδειγμα δείχνει ότι «το ισχυρό Γιέν δεν αποτελεί απειλή για ένα διαρθρωτικό εμπορικό πλέονασμα».
Την ώρα που Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης χρέους, οι Aμερικανοί βλέπουν με συμπάθεια τις ελληνικές θέσεις, δηλώνει η διευθύντρια του γραφείου των "New York Times" στο Βερολίνο Άλισον Σμέιλ.
Μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία "Deutschlandradio Kultur" η διευθύντρια του γραφείου των "New York Times" στο Βερολίνο, Άλισον Σμέιλ, τονίζει ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και εξηγεί: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πολλοί Αμερικανοί, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, διακρίνουν στην Ευρώπη μια αντιπαράθεση δύο στρατοπέδων. Εκείνου των περικοπών και της λιτότητας που εκπροσωπεί η Γερμανία και εκείνου μια πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και αύξησης των δημοσίων επενδύσεων, είτε από τις κυβερνήσεις είτε την ΕΚΤ, που εκπροσωπεί η Ελλάδα».
Όπως μεταδίδει η "Deutsche Welle", η αμερικανίδα δημοσιογράφος πιστεύει ότι οι Aμερικανοί δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, παρά για τις γερμανικές που επιμένουν στην πολιτική λιτότητας:«Θα έλεγα ότι υπάρχει μια κάποια συμπάθεια για τα ελληνικά επιχειρήματα, την οποία δεν συναντούμε, όπως γνωρίζετε, στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. 
Την ίδια στιγμή, όμως, πιστεύω ότι η ελληνογερμανική φιλία είναι μακροχρόνια, πολύπλοκη, αλλά υφίσταται όπως έδειξε την Κυριακή η συνάντηση Κοτζιά-Στάινμαϊερ στο Βερολίνο. Είναι σαφές ότι οι Aμερικανοί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον από ένα χάσμα μέσα στην Ευρώπη.
Οι Αμερικανοί εύχονται να βελτιωθεί η κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η γεφύρωση των όποιων διαφορών εντός ευρωζώνης».
Για τις ΗΠΑ η κρίση στην Ελλάδα έχει και μια γεωστρατηγική διάσταση, μιας και όπως λέει η αμερικανίδα δημοσιογράφος, οι Αμερικανοί «δεν βλέπουν θετικά μια προσέγγιση Αθήνας– Μόσχας με την κρίση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη».
«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που διατηρούσαν σε υψηλό επίπεδο τις στρατιωτικές δαπάνες προς μεγάλη ικανοποίηση των ΗΠΑ. Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φόβος ότι η στάση της Αθήνας θα διαφοροποιηθεί. Υπάρχει κατανόηση για διεθνείς επαφές στη Μόσχα ή την Κίνα.
Αν οι Αμερικανοί ανησυχούν για κάτι, τότε αυτό αφορά την συνοχή του ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου στο ζήτημα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας με αφορμή το Ουκρανικό», καταλήγει η διευθύντρια του γραφείου των NYT στο Βερολίνο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου