Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Τελικά δεν κινδυνεύει από πραξικόπημα η κυβέρνηση: Μπορεί να "πέσει" κι από μόνη της! - "Δίνει πόνο" στον λαό και παίρνει, τι;

Βαριά φορολόγηση στον τουρισμό στον μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας που "ανθεί", συνταξιοδότηση σχεδόν μετά...θάνατον, "χαράτσι" στην διατροφή μας, μείωση συντάξεων 1% στις κύριες και 5% στις επικουρικές και "λιώσιμο" των επιχειρήσεων από την βαριά φορολογία προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές για να προκύψει η λεγόμενη "έντιμη" συμφωνία.
 
Λίγο πριν ανακοινώθηκε από την "εξαμερή" η κατ'αρχήν συμφωνία και το ανακοινωθέν μιλά για "Βάση συζήτησης οι ελληνικές προτάσεις".
 
Που σημαίνει ότι μπορεί να ... χειροτερέψουν κι άλλο για τους πολίτες!
 
Πριν λίγο βγήκε η ακόλουθη είδηση ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση σήμερα στη σύνοδο κορυφής.  Ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει ότι δόθηκε τελεσίγραφο στον Τσίπρα να επιστρέψει με καλύτερη πρόταση! Δηλαδή του ζητάνε και άλλα μέτρα!

Με αυτά τα μέτρα αν  η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ένα μεγάλο "κούρεμα" χρέους και δωρεάν παροχή οικονομικής βοήθειας ("αναδιάρθρωση χρέους" και "αναπτυξιακή βοήθεια" καλείται το όλο πακέτο για "διπλωματικούς" λόγους) και δεν φανεί στην ελληνική οικονομία τάχιστα το ευεργετικό αποτέλεσμα από την συμμετοχή στους BRICS και την προκαταβολή του αγωγού Greek Stream, τότε ο βίος της παρούσας κυβέρνησης προβλέπεται....
... να είναι εξαιρετικά βραχύς.
 Με δεδομένη και την εχθρότητα που αντιμετωπίζει από ξένα και εγχώρια κέντρα διαπλοκής θα οδηγηθεί πολύ γρήγορα στην απαξίωση στην συνείδηση των πολιτών που την στηρίζουν ενάντια σε κάθε ολιγάρχη και θα πέσει εντός των επόμενων έξι μηνών (το πολύ...).
 
Πρακτικά με αυτά τα μέτρα δεν χρειάζεται καν πραξικόπημα για να σκοτώσουν την κυβέρνηση Τρίπρα. Αν δεν υπάρξει μια σειρά παραγόντων για να συνοδεύουν την συμφωνία, η κυβέρνηση θα έχει αυτοκτονήσει μόνη της.
 
Ενόψει του «έντιμου συμβιβασμού», οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια δέσμη μέτρων την οποία είναι έτοιμος να καταθέσει ο πρωθυπουργός, με αντάλλαγμα τη ρητή αναφορά στη ρύθμιση του χρέους αλλά και την παροχή δωρεάν χρηματικής βοήθειας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αφορά:
 
Η Ελλάδα προσφέρει σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, με μια σειρά ελάχιστον εξαιρέσεων, αλλά και μείωση συντάξεων 1% στις κύριες και 5% στις επικουρικές με αύξηση των κρατήσεων υπερ των κλάδων υγείας!
 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει τελική συμφωνία σήμερα, καθώς χρειάζονται περισσότερες μέρες για διευκρινίσεις.
 
Οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6,5%, 13%, 23%) με πολύ πιθανή την ένταξη της εστίασης στο συντελεστή 23%. Σε ότι αφορά το ζήτημα αυτό Η Ελλάδα συμφωνεί να αυξηθεί ο βασικός ΦΠΑ στο 23%. Στο 13% θα είναι μόνο η ενέργεια και τα βασικά τρόφιμα (αυτό επί του πρακτέου σημαίνει ότι οι Έλληνες θα "τρελαθούν" στο μακαρόνι και το ρύζι). Στο 6% θα είναι τα βιβλία και τα φάρμακα.
 
Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (από 1/1/16) με τα έσοδα από το εν λόγω μέτρο να υπολογίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 
Η αύξηση από 4% σε 5% της εισφοράς υπέρ του κλάδου υγείας που επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις και ταυτόχρονη καθιέρωση αντίστοιχου ποσοστού παρακράτησης από τις επικουρικές, οι οποίες έως τώρα δεν επιβαρύνονταν με τέτοια εισφορά.
 
Με τον τρόπο αυτό, που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με μείωση των κύριων συντάξεων κατά 1% και των επικουρικών κατά 5%, εξοικονομούνται 720 εκατ. ευρώ (270 εκατ. από τις κύριες και 450 εκατ. από τις επικουρικές).
 
Η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 €.
 
Η κατάργηση της έκπτωσης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30.000 €.
 
Η περικοπή των αμυντικών δαπανών (εξοικονόμηση 150-180 εκατ. €). Εδώ να πούμε ότι αφορά κυρίως αδιάθετα κονδύλια και όπως διαβεβαιώνουν ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας "Δεν πρόκειται να κοπεί ούτε ευρώ από τα νυν κονδύλια"Από τα πιθανά μελλοντικά;
 
Άγνωστο παραμένει τί σκέπτεται να πράξει η κυβέρνηση για το αίτημα των δανειστών που αφορά την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά.
 
Στο μέτωπο του ΦΠΑ το κρίσιμο θέμα είναι ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 13%. Οι δανειστές πιέζουν ώστε η εστίαση να υπαχθεί στο συντελεστή 23% από 13% σήμερα, καθώς με το μέτρο αυτό μειώνεται σημαντικά η διαφορά των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ. 
 
Από την άλλη πλευρά, αδιαπραγμάτευτη είναι για την ελληνική κυβέρνηση η παραμονή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 13%, σε αντίθεση με τους πιστωτές που θέλουν τη μετάταξή του στο 23%, προκαλώντας έτσι "ηλεκτροσόκ" στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, αφού ακόμα δεν έχει καταφέρει να ζει με...κεριά.
 
Η πρόταση που συζητείται στο τραπέζι είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές, 6%, 13% και 23%, ενώ εκτιμάται ότι από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν, μπορούν να επιτευχθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τα φάρμακα θα παραμείνουν στο 6%.
 
Νέες προτάσεις έχουν κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Η νέα πρόταση που συζητείται είναι η εισφορά να ισχύσει για επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αντί για 1 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο σενάριο. Παράλληλα, αποκλείουν από το υπουργείο Οικονομικών κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
 
Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι ένα από τα κρίσιμα μέτωπα στα οποία θα κριθεί η συμφωνία. Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοτήσεων.
 
Η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1.1. 2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 3 ετών, προκειμένου να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα. Εκτιμάται ότι στο καυτό αυτό μέτωπο θα υπάρξει τελικά συμφωνία στις σημερινές διαβουλευσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.
 
Τα μέτρα είναι πραγματικά δυσβάσταχτα, ο ελληνικός λαός δύσκολα θα μπορέσει να τα "σηκώσει" και ιδιαίτερα εάν η συμφωνία αυτή δεν προβλέπει αναπτυξιακή κατεύθυνση: Να καταστεί το χρέος βιώσιμο, και να υπάρξει μεγάλη χρηματοδοτική "ανάσα" για την επανεκίνηση της οικονομίας.
 
Με τόσο βαριά φορολόγηση, δύσκολα μπορεί να παραμείνει μια κυβέρνηση στην εξουσία εάν μέσα σε έξι μήνες δεν παρουσιάσει απτά αποτελέσματα πραγματικής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου