Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Γερμανοί βουλευτές απαιτούν κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων!!!

Εγγραφο ντοκουμέντο για τις πιέσεις που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από Γερμανούς ευρωβουλευτές προπκειμένου να προχωρήσει σε κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων αποκαλύπτει το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο αποκαλυπτικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ, η ΕΚΤ απαντά στο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα σε ερώτηση Γερμανού Ευρωβουλευτή, ότι δεν μπορεί ...
.....να “παγώσε騔 τις καταθέσεις και τα ομόλογα στις ελληνικές τράπεζες ώστε στη συνέχει να κουρευτούν.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου να κουρευτούν εν συνεχεία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015″, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ.

Παρόμοιες πιέσεις δέχεται  και ο..... εποπτικός της βραχιόνας SSM (Single Supervisory Mechanism), ωστόσο όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM Daniele Noy στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold, πριν την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής ενδιαφέρεται να μάθει αν γίνεται, να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν «πρόσθετα μέτρα» από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μην διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in. Ωστόσο η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από την 1.1.2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (η πεφίφημη BRRD).


Υπενθυμίζει δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να «παγώσει» στοιχεία του παθητικού των τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα ομόλογα) προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου