Του Γιάννη Σιδέρη
Το 4ο μνημόνιο αχνοφαίνεται στον ορίζοντα της χώρας μέσα από τις δηλώσεις του Βλάντις Ντρομπρόφσκις. Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αποκαλύπτοντας εν μέρει την κυβερνητική αβελτηρία «έχουμε ήδη καθυστερήσει στην αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου.
Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος».
Παράλληλα αποκάλυψε σκέψεις που ......υπάρχουν στους δανειστές, λέγοντας ότι καθώς το ελληνι
κό πρόγραμμα προχωράει, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον. «Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα», όπως είπε.
Η κυβέρνηση πάντως εν αμεριμνησία -ή επιδεικτική εκδήλωση αυτοπεποίθησης- εξακολουθεί να μιλάει για αξιολόγηση τον Ιανουάριο. Επιδίδεται δε και σε μια προσπάθεια υπεραπλούστευσης των δηλώσεων Ντρομπρόφσκις, τις ερμηνεύει καθησυχαστικά, και με non paper, τις διαθλά με το δικό της πρίσμα, σύμφωνα με το οποίο:
– Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο Ελληνικό Πρόγραμμα» και
– Ο Β. Ντομπρόβσκις εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων.
Σχετικά με το ΔΝΤ, η κυβέρνηση μάλλον ερμηνεύει δήλωση του αντιπροέδρου ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στο Ταμείο τη συμμετοχή του σε τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα αποφασίσει. Ωστόσο και αν το ταμείο υποχωρήσει, κάτι που εκτιμάται ως απίθανο, δεν αποκλείεται ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, όπως ο ESM, να αναλαμβάνουν τον σχετικό ρόλο. Φυσικά αν η αποχώρηση συμβεί, η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την κατάλληλη επικοινωνιακή διαχείριση, θα μπορέσει να πείσει τα ευπειθή ακροατήριά της, ότι αντιστάθηκε σθεναρά και έδιωξε… νικηφόρως τον κακό της παρέας!
Ασφαλιστικό εν συνόλω
Στην δεύτερη επισήμανση, η οποία χρονικά είναι πρωθύστερη, δηλαδή να βρεθεί ισοδύναμο στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση επιχειρεί άλμα προς τα μπρος. Καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί ισοδύναμο (οι εργοδοτικές εισφορές είναι πρόσκαιρο μέτρο, δεν είναι σίγουρο στην αποτελεσματικότητά του, και επιπροσθέτως δεν έχει προσμετρηθεί η επίπτωσή τους στην οικονομία και την απασχόληση), κάνει λόγο για συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Πλασάρει την αναδιάρθρωση ως το συνολικό ισοδύναμο για το μέλλον, αφετέρου επιχειρεί να πλαγιοκοπήσει την αντιπολίτευση, αφού στην περίπτωση που δεν θα συμμετάσχει, θα ισχυριστεί ότι για μικροκομματικούς λόγους αδιαφορεί και υπονομεύει το ασφαλιστικό μέλλον των επόμενων γενιών!
Ήδη στο κυβερνητικό non paper υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν «εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που έχουν αρνηθεί να στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της Κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις.
Αντί γι αυτό, προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων»!.
Παράλληλο πρόγραμμα
Τέλος αλλά όχι… έσχατο, η κυβέρνηση στην αγωνία της να παρουσιάσει ένα κοινωνικό πρόσωπο, συγκρότησε ταχύρυθμα και έφερε προς ψήφιση στην βουλή το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Το πρόγραμμα αυτό ούτως ή άλλως έχει περιορισμένο κόστος -αν και όχι αρκούντως κοστολογημένο- και δεν εκτινάσσει στον αέρα την δημοσιονομική προσαρμογή. Παρόλα αυτά οι δανειστές δυσαρεστήθηκαν επειδή δεν είχαν γνώση του θέματος – και δυσαρεστήθηκαν παρότι «με την κυβέρνηση περνούν τον μήνα του μέλιτος», όπως μας είπε πηγή που δύναται να γνωρίζει.
Το παράλληλο πρόγραμμα θεωρεί έκθετο και η αντιπολίτευση. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, αποχώρησαν από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου συζητείτο. Κατήγγειλαν παραβιάσεις στη διαδικασία και συγκεκριμένα ότι το νομοθέτημα δεν συνοδεύεται από γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) και από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Η κυβέρνηση αντί να απολογηθεί, ή έστω να εξηγήσει, για όσα της καταλόγισαν απάντησε πως «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χωρίς προσχήματα διεκδικούν τον ρόλο της «τρόικας εσωτερικού» και πως αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας».
Λες και τα μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας τα επιβάλει η αντιπολίτευση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου