Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Με ένα... χρησμό οι δικηγορικοί σύλλογοι εναντιώνονται στη χρήση των "λιστών Λαγκάρντ" που αποκτήθηκαν παράνομα

Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος διαβάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος είναι ότι εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση μαζί με το νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης και καθιστά νόμιμη τη χρήση "παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς"
Το "γιατί" οι εκπρόσωποι των δικηγόρων της χώρας δηλώνουν αντίθετοι στη χρήση υλικού όπως η λίστα Λαγκάρντ παραμένει ακατανόητο, αφού....
.... δε γίνεται καμία αναφορά στην ουσία του θέματος. Tο koutipandoras.gr προσπάθησε το απόγευμα της Πέμπτης να επικοινωνήσει με το δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τον πρόεδρό του Βασίλειο Αλεξανδρή για να λάβει διευκρινίσεις, ωστόσο ουδείς απάντησε.
Στην ανακοίνωσή της, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος δηλώνει την έκπληξή της για το συγκεκριμένο νομοθέτημα και ως αιτιολόγηση γράφει πως "τόσο η διαδικασία ψηφίσεως όσο και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διάταξης εγείρουν  σοβαρότατες  αντιρρήσεις θεσμικού και δικαιοκρατικού περιεχομένου, τις οποίες το Δικηγορικού Σώμα αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει".
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των δικηγόρων εξειδικεύουν τις ενστάσεις τους και το πρώτο τους επιχείρημα είναι πως η εν λόγω τροπολογία δεν είχε συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση αλλά προστέθηκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νόμου. "Η σχεδόν λάθρα και εν κρυπτώ  κατάθεση προς ψήφιση διατάξεων χωρίς προηγούμενη διαλογική επεξεργασία  απαξιώνει το θεσμό της διαβούλευσης, ο οποίος καθίσταται ακόμη περισσότερο αναγκαίος , όταν προτείνονται  διατάξεις, όπως η προκείμενη,  οι οποίες ρυθμίζουν ευαίσθητα δικαιοπολιτικά ζητήματα και  άπτονται συνταγματικών δικαιωμάτων".
Το δεύτερο επιχείρημα των εκπροσώπων των δικηγόρων της χώρας το παραθέτουμε αυτούσιο, γιατί βρίσκουμε δύσκολο να αποδώσουμε σε πλάγιο λόγο χωρίς να διαστρεβλώσουμε το περιεχόμενό του:
Η ψηφισθείσα διάταξη διευρύνει (και μάλιστα σημαντικά)  τα   δικαιοκρατικά ελλείμματα, που ήδη καταγράφονται για την επίτευξη του σκοπού της καταπολέμησης της διαφθοράς. Η θέση της αιτιολογικής έκθεσης ότι  το άρθρο 177 παρ. 2 ΚΠΔ περιορίζει υπερβολικά την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και εμποδίζει τη διερεύνηση και τιμώρηση των οικονομικών εγκλημάτων και των εγκλημάτων διαφθοράς εμπεριέχει την απροκάλυπτη και θεσμικώς επικίνδυνη  διακήρυξη ότι σε αυτόν τον τομέα εγκληματικότητας παρέχονται ελάσσονες εγγυήσεις σε σχέση με τα λοιπούς τομείς εγκληματικότητας. Φοβούμεθα ότι με την ψηφισθείσα διάταξη ανοίγει ο δρόμος για την ελεύθερη κυκλοφορία άγνωστης προελεύσεως λιστών, οι οποίες θα αξιοποιούνται αδιακρίτως σε βάρος δικαίων και αδίκων για την απόδειξη οικονομικών εγκλημάτων.   
Όπως και στο πρώτο περί διαβούλευσης, έτσι και σε αυτό δε γίνεται καμία αναφορά στην ουσία της νομοθετικής παρέμβασης. Αν καταλαβαίνουμε καλά, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων προσάπτουν στο νομοθέτη πως υπονοεί ότι στα πεδία της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος το νομοθετικό πλαίσιο και γενικά το όλο σύστημα "μπάζει". Ανακάλυψαν την Αμερική δηλαδή... 
Όσο για την "ελεύθερη κυκλοφορία άγνωστης προελεύσεως λιστών, οι οποίες θα αξιοποιούνται αδιακρίτως σε βάρος δικαίων και αδίκων", τί να καταλάβει κανείς; Πως οι δικηγόροι φοβούνται πως οι οικονομικοί εισαγγελείς θα "γεννούν" λίστες για να ενοχοποιήσουν συγκεκριμένους ανθρώπους; 
Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων δηλαδή βγάζουν παραμονή Χριστουγέννων μια δυσνόητη ανακοίνωση που εμφανίζεται να ασκεί σοβαρή κριτική σε ένα νομοθέτημα - εργαλείο για την καταπολέμηση της διαπλοκής χωρίς όμως να μπαίνουν στην ουσία του νομοθετήματος. Η κοινωνική ευαισθησία που έχουν επιδείξει σε άλλα ζητήματα όπως αυτά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μας κάνει να ελπίζουμε πως η πρόθεσή τους δεν ήταν κακή αλλά παρασύρθηκαν από τη βαθιά επιστημονική τους κατάρτιση και την εμμονή σε διαδικαστικά θέματα που χαρακτηρίζει ευλόγως το επάγγελμά τους. Ωστόσο η αναπαραγωγή της ανακοίνωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κακοπροαίρετους που δεν επιθυμούν τη διελεύκανση μιας σειράς υποθέσεων και την επιβολή τσουχτερών προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου