Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Καλημέρα Ευρώπη! Καλή χρονιά Ευρωζώνη !!

Ένας από τους βασικούς στόχους της συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η σύγκλιση των οικονομιών των κρατών μελών της. Τον ίδιο στόχο διακήρυτταν και οι πρωτεργάτες της ίδρυσης της Ευρωζώνης με το κοινό νόμισμα.
Το μέτρο το οποίο χρησιμοποιείται για το αν επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός είναι το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) ως ποσοστό του μέσου κατά ....
....κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ της Ε.Ε. ή της Ευρωζώνης.
Στις βόρειες χώρες ως σύνολο αναμένεται να σημειωθεί μεγάλη απόκλιση προς τα άνω, ενώ στις νότιες μεγάλη μείωση προς τα κάτω με αποτέλεσμα τη μεγάλη χειροτέρευση στη σχέση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ βόρειων - νότιων χωρών. 
Πιο συγκεκριμένα ενώ το 2000 και το 2008 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των βόρειων κρατών ήταν υψηλότερο από το εκείνο των νότιων κατά 14% και 13% αντίστοιχα, το 2015 θα είναι κατά 26% υψηλότερο, δηλαδή θα διπλασιαστεί το ποσοστό της διαφοράς του 2008.
Γενικότερα το 2015, εξαιτίας της εφαρμογής των Μνημονίων σε 3 κράτη και της πολιτικής λιτότητας, στα υπόλοιπα 9 κράτη - πρώτα μέλη της Ευρωζώνης, προκύπτει ότι η ανισότητα ανάμεσα στα κράτη με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και η συνοχή τους μικρότερη απ' ό,τι το 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου