Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Στοιχεία ΣΟΚ! Αρπάζουν όλα τα σπάνια μέταλλα της Ελλάδος…

map
Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη των Κινέζων επενδυτών αλλά και κυβερνητικών στελεχών, που έγινε πριν λίγο καιρό στην Αθήνα. Ένα τεράστιο μέρος των παγκοσμίων αποθεμάτων σπάνιων μετάλλων βρίσκεται στην Κίνα, όπου έχουν ήδη ανεπτυγμένη τεχνογνωσία πάνω στην έρευνα και την εξόρυξη μετάλλων.
Οι συνάντηση είχε γίνει με στόχο αρχικά την ανταλλαγή αυτής της τεχνογνωσίας, και μελλοντικά για επενδύσεις των Κινέζων στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων των σπάνιων μετάλλων.
Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες με σπάνια μεταλλευτικά κοιτάσματα. Όπως λοιπόν είναι φυσικό, η χώρα μας τραβάει τα ....
...βλέμματα υποψηφίων «επενδυτών», όπως συνέβη με τους Κινέζους. Ειδικά η Κίνα έχει ένα παραπάνω λόγο για να επενδύσει στη χώρα μας, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι δικτύωσης με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Επιπλέον, λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και της περιορισμένης διακίνησης τους η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει αυτά τα πολύτιμα στοιχεία που έχει η χώρα, στην ομάδα των 14 κρίσιμων ορυκτών, με βιομηχανικές ανάγκες που αδυνατεί να καλύψει σήμερα ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρώπης.
Τα μέταλλα αυτά είναι το κοβάλτιο (Co), ο λευκόχρυσος (Pt), το τιτάνιο (Ti), το ταντάλιο (Ta), το ίνδιο (In),το νεοδύμιο (Nd), το δυσπρόσιο (Dy),το δημήτριο (Ce), το ευρώπιο (Eu), το τέρβιο (Tb), το λανθάνιο (La), το Λίθιο (Li), το γάλλιο (Ga), το έρβιο (Er).
Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα για τους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων, την καταλυτική πυρόλυση για διύλιση πετρελαίου, τα φορητά DVD, τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα, τις φλατ και τις έγχρωμες τηλεοράσεις, τις επαναφορτιζόμενες τηλεοράσεις, τα υβριδικά κι ηλεκτρικά οχήματα, τις γεννήτριες, τα συστήματα καθοδήγησης πυραύλων, τις ιατρικές συσκευές και πολλά ακόμη αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Επομένως, όπως είναι φυσικό, η αδυναμία συγκέντρωσης όλων αυτών των υλικών μπορεί να γονατίσει ολόκληρες βιομηχανίες και να διαλύσει κλάδους. Όλοι λοιπόν ψάχνουν απεγνωσμένα να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Επιθυμούν λοιπόν να «βάλουν χέρι» σε όλα αυτά τα αποθέματα της χώρας μας και το μόνο σίγουρο είναι πως σχεδόν το έχουν καταφέρει μέσω των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου