«Τελικά ο κύβος ερρίφθη» με αυτή την φράση που στην Αμερικανική της εκδοχή αναφέρει ότι το «παπούτσι ερρίφθη», ο Peter Spiegel των Financial Times ξεκινά την αξιολόγηση του τελεσιγράφου που έστειλαν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας Σέγκεν για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών .
Μετά από μήνες ήπιων ή λιγότερο ήπιων προειδοποιήσεων
αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος των Financial Times, οι Βρυξέλλες έκαναν το πρώτο τους βήμα πριν δώσουν πράσινο φώς στους συνοριακούς ελέγχους σε όλη την Ευρώπη, για έως και δύο χρόνια, σπρώχνοντας την Ελλάδα προς την κατεύθυνση μιας de facto αναστολής της Σένγκεν.
Η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα βρήκε «σοβαρές ελλείψεις» στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η Αθήνα τα εξωτερικά ........σύνορα της χώρας, συνεχίζει ο Peter Spiegel. Αυτές οι δύο λέξεις «σοβαρές ελλείψεις» - είναι το κλειδί, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται ρητά στον κώδικα που διέπει τη ζώνη Σένγκεν για μετακινήσεις στην ΕΕ χωρίς διαβατήριο, αν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να υπαγορεύσουν νέους συνοριακούς ελέγχους που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της «συνολικής λειτουργίας» τους.
Όπως συμβαίνει με όλους τους κανόνες και τους κανονισμούς της ΕΕ, η διαδικασία της μετατροπής αυτού που ανακοινώθηκε χθες σε συνοριακούς ελέγχους είναι περίπλοκη και γεμάτη με περαιτέρω γύρους συνομιλιών ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα. Αλλά ο κώδικας Σένγκεν καθιστά επίσης σαφές ότι μια τέτοια έκθεση είναι το πρώτο βήμα.
Τι συμβαίνει όμως μετά αναρωτιέται στην συνέχεια ο επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ των Financial Times στις Βρυξέλες; Σύμφωνα λοιπόν με τον κώδικα της Σεγκεν, η Αθήνα έχει τρεις μήνες για να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες. Αλλά αν δεν το κάνει, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, βάσει του άρθρου 26 του κώδικα Σένγκεν να προτείνει σαρωτικούς συνοριακούς ελέγχους για χρονικό διάστημα έως και δύο ετών.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν τεχνικά δυνατόν να εκδιωχθεί από την Σένγκεν, δεδομένου ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για την αναστολή της συμφωνίας για μια χώρα, η Κομισιόν θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελλάδα να προβεί στο ίδιο είδος συνοριακών ελέγχων στους επισκέπτες της χώρας όπως έκανε και στην προ-Σένγκεν Ευρώπη.
Υπάρχουν ωστόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις υπογραμμίζει στην συνέχεια ο Πήτερ Σπήγκελ. Σχεδόν όλες οι χώρες κατά μήκος της αποκαλούμενε «διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων» στην οποία περιλαμβάνονται οι χώρες: Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Αυστρία και Σλοβενία έχουν ενεργοποιήσει διατάξεις στο πλαίσιο του κώδικα Σένγκεν που τους επιτρέπουν προσωρινά να κάνουν εκ νέου ελέγχους στα σύνορα τους. Αν θέλουν να επεκτείνουν τους εν λόγω ελέγχους όμως πέρα από το Μάιο, το άρθρο 26 πρέπει να ενεργοποιηθεί.
Έτσι, ενώ η Ελλάδα είναι αυτή της στιγμή στο επίκεντρο, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πιο σαρωτικές για την απρόσκοπτη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών σε όλη την ΕΕ. Το περίεργο δε πράγμα για την Ελλάδα είναι ότι είναι ένα από τα λίγα κράτη εντός Σένγκεν που δεν μοιράζεται χερσαία σύνορα με άλλη χώρα Σένγκεν.
Έτσι, μια εκ νέου επιβολή ελέγχων στα σύνορα θα επηρεάσει κυρίως τις διεθνείς πτήσεις από την Ελλάδα προς την Ευρώπη και δεν θα έχει καμία επίδραση στις μεταναστευτικές ροές μια που οι μετανάστες δεν μπορούν να βγάλουν εισιτήρια χωρίς νόμιμα χαρτιά.
Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό ότι και οι τρεις χώρες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας από όπου οι πρόσφυγες διασχίζουν την πορεία τους προς τη Γερμανία είναι εκτός Σένγκεν χώρες. Η Αλβανία και ΓΔΜ δεν είναι καν στην ΕΕ, και η Βουλγαρίας, η οποία είναι μέλος της ΕΕ, δεν έχει ακόμη ενταχθεί στη Σένγκεν .
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή έχει υποστηρίξει μια ξεχωριστή πρωτοβουλία: να ενθαρρύνει δηλαδή τα κράτη μέλη να στείλουν αστυνομία και τον εξοπλισμό στην πΓΔΜ για να βοηθήσουν την ενίσχυση των νοτίων συνόρων της με την Ελλάδα. Κάτι που, στο τέλος, θα μπορούσε να έχει μια πολύ πιο σημαντική επίδραση.
Πηγή: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου