Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Τα πρόσθετα τροφίμων και ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΨΙΛΟΝ "Ε".


Με τον όρο πρόσθετα 'τροφίμων' χαρακτηρίζονται ουσίες που προστίθενται σε τροφές, συνηθέστερα σε όσες είναι έτοιμες προς κατανάλωση, καθώς και σε ποτά και αναψυκτικά, με σκοπό να πετύχουν ένα τεχνολογικό αποτέλεσμα, όπως συντήρηση, τροποποίηση του χρώματος, της γεύσης, της υφής κ.τ.λ.

 Οι κυριότερες ομάδες προσθέτων είναι οι χρωστικές, τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, τα πηκτωματογόνα, τα ενισχυτικά γεύσης κ.α. Πολλά τυποποιημένα «σνακ», ζαχαρώδη, γλυκίσματα και αναψυκτικά, που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο, περιέχουν μεγάλο αριθμό τέτοιων ουσιών.

Ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετούν κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

1) συντηρητικά,
2) αντιοξειδωτικά
3) στερεοποιητικά και πυκτογόνα
4) χρωστικά και άλλα.

Για διευκόλυνση της χρήσης τους, στην Ε.Ο.Κ. κάθε πρόσθετο έχει κωδικό που αποτελείται από το γράμμα Ε και έναν τριψήφιο αριθμό.


Οι χρωστικές ουσίες (δίνουν τεχνητό χρώμα στα τρόφιμα), έχουν τους κωδικούς ....

....από Ε 100 έως Ε 199.

Τα συντηρητικά Ε 200 έως Ε 299.


Τα αντιοξειδωτικά Ε 300 έως Ε 399.


Τα σταθεροποιητικά Ε 400 έως Ε 499.


Παρακάτω δημοσιεύουμε έναν κατάλογο με ορισμένα πρόσθετα, που προκαλούν διάφορες σοβαρές βλάβες στην υγεία. Εκδόθηκε από το ερευνητικό τμήμα του γαλλικού νοσοκομείου VILLJUIR, FRANCE και μεταξύ των βλαβών που προκαλούνται στην υγεία από τη χρήση τους είναι:


Αλλεργίες, εκζέματα, πεπτικές διαταραχές, καρκινογένεση, τερατογέννηση κ.λπ.

Ε102, Ε103, Ε104, Ε110, Ε111, Ε120, Ε121, Ε122, Ε123, Ε124, Ε125, Ε126, Ε127, Ε130, Ε131, Ε141, Ε142, Ε150, Ε151, Ε152, Ε153, Ε171, Ε173, Ε180, Ε181, Ε210, Ε211, Ε211, Ε212, Ε213, Ε214, Ε215, Ε216, Ε217, Ε220, Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε226, Ε230, Ε232, Ε233, Ε239, Ε240, Ε241, Ε250, Ε251, Ε252, Ε311, Ε312, Ε320, Ε321, Ε330, Ε338, Ε339, Ε340, Ε341, Ε407, Ε413, Ε414, Ε420, Ε421, Ε422, Ε450, Ε461, Ε462, Ε463, Ε465, Ε471, Ε472, Ε473, Ε475, Ε477, Ε480

Για να προστατεύουμε την υγεία μας, ας αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν οποιαδήποτε χημκό πρόσθετο.


Ακόμη και τα απλά φυσικά πρόσθετα - συντηρητικά, το αλάτι και το ξύδι, που είναι ευρύτατα διαδεδομένα, πρέπει να ξέρουμε ότι είναι λίαν επικίνδυνα για την υγεία μας.


Ας μάθουμε να ξεχωρίζουμε το ωφέλιμο από το βλαβερό και να μην ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε τα ωφέλιμα φυσικά βελτιωτικά και συντηρητικά όπως είναι:


Το μέλι, το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο και τα διάφορα βότανα, ρίγανη, μέντα, λεβάντα, δαφνόφυλλα κ.λπ.


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΨΙΛΟΝ "Ε"

Ε100-Ε199 (χρωστικές)

ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία
E100ΚουρκουμίνηΠορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
E100(ii)ΤουρμερικόΠορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
E101ΡιβοφλαβίνηΚίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
E101(ii)5-Φωσφορική ριβοφλαβίνηΚίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
E102ΤαρτραζίνηΚίτρινο χρώμα, αζώχρωμα
E104Κίτρινη ΚινολίνηΠράσινο-κίτρινο χρώμα,συνθετική
E106 *5-φωσφορικό νάτριο ΡιβοφλαβίνηΚίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2
E107 *Κίτρινο 2GΚίτρινο χρώμα, αζώχρωμα
E110Kιτρινοπορτοκαλί FCFΚίτρινο χρώμα
E120Καρμίνη, κοχενίληΚόκκινο χρώμα, φυσικό
E122Αζορουμπίνη (καρμοϊζίνη)Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
E123ΑμαράνθηΚόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
E124Ερυθρό κοχενίλης ( Ponceau 4R )Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
E127EρυθροσίνηΚόκκινο χρώμα, συνθετικό
E128Κόκκινο 2GΚόκκινο χρώμα, συνθετικό
E129Κόκκινο τροφίμων 17 (Allura Red AC)Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
E131Μπλε VΜπλε χρώμα, συνθετικό
E132IνδικοτίνηΜπλε χρώμα, συνθετικό
E133Λαμπρό κυανούν FCFΜπλε χρώμα, συνθετικό
E140ΧλωροφύλληΠράσινο χρώμα, φυσικό
E141Συμπλέγματα χλωροφύλλης με χαλκόΠράσινο χρώμα, συνθετικό
E142Πράσινο SΠράσινο χρώμα, συνθετικό
E150a-dΚαραμελόχρωμαΚαφέ χρώμα
E151Λαμπρό μαύρο BNΜαύρο χρώμα, αζώχρωμα
E153ΆνθρακαςΦυσικό μαύρο χρώμα
E154Καφέ FKΚαφέ χρώμα, αζώχρωμα
E155Καφέ HTΚαφέ χρώμα, αζώχρωμα
E160aΆλφα-, βήτα- και γάμα- καροτένιοΦυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
E160bΑνάτο, Μπιξίνη, ΝορπιξίνηΦυσικό κίτρινο χρώμα
E160cΕκχύλισμα πιπεριάςΦυσικό πορτοκαλί χρώμα
E160dΛυκοπένιοΦυσικό κόκκινο χρώμα
E160eΒήτα-απο-8-καροτενάληΦυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
E160fΑιθυλεστέρας του βήτα-απο-8-καροτενικου οξέοςΦυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
E161aΦλαβοξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμα
E161bΛουτείνηΦυσικό, κίτρινο χρώμα
E161cΚρυπτοξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμα
E161dΡουβιξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμα
E161eΒιολοξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμα
E161fΡοδοξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμα
E161gΚανθαξανθίνηΦυσικό, πορτοκαλί χρώμα
E161hΚιτρονοξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμα
E162Εκχύλισμα παντζαριούΦυσικό κόκκινο χρώμα
E163ΑνθοκυάνεςΦυσικό κόκκινο-μοβ χρώμα
E170Ανθρακικό ασβέστιοΆσπρο χρώμα
E171Διοξείδιο του τιτανίουΆσπρο χρώμα
E172Οξείδια του σιδήρουΦυσικό κόκκινο-καφέ χρώμα
E173ΑλουμίνιοΜεταλλικό (χρώμα)
E174ΆργυροςΜεταλλικό (χρώμα)
E175ΧρυσόςΜεταλλικό (χρώμα)
E180Λιθορουμπίνη BKΚόκκινο χρώμα, αζώχρωμα
Ε181 *ΤαννίνεςΚίτρινο-άσπρο χρώμα και γεύση

Ε200-Ε299 (συντηρητικά)

ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία
E200Σορβικό οξύΦυσικό συντηρητικό
E201 *Σορβικό νάτριοΣυνθετικό συντηρητικό
E202Σορβικό κάλιοΣυνθετικό συντηρητικό
E203Σορβικό ασβέστιοΣυνθετικό συντηρητικό
E210Βενζοϊκό οξύΦυσικό συντηρητικό
E211Βενζοϊκό νάτριοΣυνθετικό συντηρητικό
E212Βενζοϊκό κάλιοΣυνθετικό συντηρητικό
E213Βενζοϊκό ασβέστιοΣυνθετικό συντηρητικό
E214Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύΣυνθετικό συντηρητικό
E215Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριοΣυνθετικό συντηρητικό
E216Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύΣυνθετικό συντηρητικό
E217Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριοΣυνθετικό συντηρητικό
E218Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό οξύΣυνθετικό συντηρητικό από το βενζοϊκό οξύ
E219Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό νάτριοΣυνθετικό συντηρητικό από το βενζοϊκό οξύ
E220Διοξείδιο του θείουΦυσικό συντηρητικό
E221Θειώδες νάτριοΣυνθετικό συντηρητικό
E222Όξινο θειώδες νάτριοΣυνθετικό συντηρητικό, λευκαντικό μέσο
E223Μεταθειώδες νάτριοΣυνθετικό συντηρητικό, αντιοξειδωτικό
E224Μεταθειώδες κάλιοΣυνθετικό συντηρητικό
225Θειώδες κάλιοΣυνθετικό συντηρητικό
E226Θειώδες ασβέστιοΣυνθετικό συντηρητικό
E227Όξινο θειώδες ασβέστιοΣυνθετικό συντηρητικό
E228Όξινο θειώδες κάλιοΣυνθετικό συντηρητικό
E230 *ΔιφαινύλιοΣυνθετικό συντηρητικό
E231 *2-υδρoξυδιφαινύλιοΣυνθετικό συντηρητικό
E232 *Διφαινολικό οξείδιο του νατρίουΣυνθετικό συντηρητικό
E233ΘειαβενταζόληΣυνθετικό συντηρητικό
E234NιοσίνηΦυσικό αντιβιοτικό
E235ιμαρακίνηΦυσικό αντιβιοτικό
E236 *Μυρμηκικό οξύΦυσικό οξύ, συντηρητικό
E237 *Μυρμηκικό νάτριοΦυσικό άλας, συντηρητικό
E238 *Μυρμηκικό ασβέστιοΦυσικό άλας, συντηρητικό
E239ΕξαμεθυλενοτετραμίνηΣυνθετικό συντηρητικό
E240 *ΦορμαλδεΰδηΣυντηρητικό
E242Καρβονικό διμεθύλιοΣυνθετικό συντηρητικό
E249Νιτρώδες κάλιοΦυσικό άλας, συντηρητικό
E250Νιτρώδες νάτριοΦυσικό άλας, συντηρητικό
E251Νιτρικό νάτριοΦυσικό άλας, συντηρητικό
E252Νιτρικό κάλιοΦυσικό άλας, συντηρητικό
E260Οξικό οξύΦυσικό οξύ, συντηρητικό
E261Οξικό κάλιοΣυντηρητικό, φυσικό άλας
E262Οξικό νάτριοΦυσικό προσθετικό , φυσικό άλας
E263Οξικό ασβέστιοΣυντηρητικό, φυσικό άλας
E270Γαλακτικό οξύΦυσικό οξύ
E280Προπιονικό οξύΦυσικό οξύ
E281Προπιονικό νάτριοΦυσικό άλας
E282Προπιονικό ασβέστιοΦυσικό άλας
E283Προπιονικό κάλιοΦυσικό άλας
E284Βορικό οξύΦυσικό οξύ
E285Τετραβορικό νάτριοΦυσικό οξύ
E290Διοξείδιο του άνθρακαΦυσικό αέριο
E296Μηλικό οξύΟξύ
E297Φουμαρικό οξύΦυσικό οξύ

Ε300-Ε399 (αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας)

ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία
E300L- Ασκορβικό οξύΦυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
E301L- Ασκορβικό νάτριοΦυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
E302L- Ασκορβικό ασβέστιοΦυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C
E3046-0- παλμιτικο - L- Ασκορβικό οξύΣυνθετικό αντιοξειδωτικό
E306Εκχυλίσματα τοκοφερολώνΦυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
E307άλφα - ΤοκοφερόληΣυνθετικό αντιοξειδωτικό
E308γάμμα - ΤοκοφερόληΣυνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
E309δέλτα - ΤοκοφερόληΣυνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E
E310Γαλλικός προπυλεστέραςΣυνθετικό αντιοξειδωτικό
E311Γαλλικός οκτυλεστέραςΣυνθετικό αντιοξειδωτικό
E312Γαλλικός δωδεκυλεστέραςΣυνθετικό αντιοξειδωτικό
E313Θειο-δι-προπιονικό οξύΣυνθετικό αντιοξειδωτικό
E314Γουαϊκό κόμμιΦυσικό αντιοξειδωτικό
E315Ερυθορβικό οξύΣυνθετικό αντιοξειδωτικό
E316Ερυθορβικό νάτριοΣυνθετικό αντιοξειδωτικό
E319 *ΥδροξυβουτύλιοΣυνθετικό αντιοξειδωτικό
E320ΒουτυροϋδροξυανισόληΣυνθετικό αντιοξειδωτικό
E321Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιοΣυνθετικό αντιοξειδωτικό
E322ΛεκιθίνηΦυσικός γαλακτωματοποιητής
E325Γαλακτικό νάτριοΆλας νατρίου του γαλακτικού οξέος
E326Γαλακτικό κάλιοΆλας καλίου του γαλακτικού οξέος
E327Γαλακτικό ασβέστιοΆλας ασβεστίου του γαλακτικού οξέος
E330Κιτρικό οξύΡυθμιστές οξύτητας
E331Κιτρικό νάτριοΡυθμιστές οξύτητας
E332Κιτρικό κάλιοΡυθμιστές οξύτητας
E333Μόνο-, δι- και τρι- κιτρικό ασβέστιοΡυθμιστές οξύτητας
E334L-(+)- Τρυγικό οξύΦυσικό οξύ
E335Μονο/δι L -(+)- τρυγικό οξύΆλας του τρυγικού οξέος
E336L -(+)- τρυγικό μονοκάλιοΆλας του τρυγικού οξέος
E337L-(+)- τρυγικό καλιονάτριοΆλας του τρυγικού οξέος
E338Φωσφορικό οξύΡυθμιστικά διαλύματα
E339Ορθοφωσφορικό νάτριοΡυθμιστικά διαλύματα
E340Ορθοφωσφορικό κάλιοΡυθμιστικά διαλύματα
E341Ορθοφωσφορικό ασβέστιοΡυθμιστικά διαλύματα
E343Ορθοφωσφορικό μαγνήσιοΡυθμιστικά διαλύματα
E350Μηλικό νάτριοΆλας νατρίου του μηλικού οξέος
E351Μηλικό κάλλιοΆλας καλλίου του μηλικού οξέος
E352Μηλικό ασβέστιοΆλας ασβεστίου του μηλικού οξέος
E353Μετα τρυγικό οξύΦυσικό οξύ
E354Τρυγικό ασβέστιοΦυσικό συντηρητικό
E355Αδιπικό οξύΦυσικό οξύ
E356Αδιπικό νάτριοΡυθμιστής οξύτητας
E357Αδιπικό κάλλιοΡυθμιστής οξύτητας
E363Ηλεκτρικό οξύΦυσικό οξύ
E365 *Φουμαρικό νάτριοΡυθμιστής οξύτητας
E370 *1,4- Λακτονο-επτανοϊκό οξύΣυνθετικό οξύ
E375 *Νικοτινικό οξύΒιταμίνη Β, προστατεύει το χρώμα
E380Κιτρικό τριαμμώνιοΣυνθετικό άλας του κιτρικού οξέος
E381 *Κιτρικός αμμωνιούχος σίδηροςΣυνθετικό άλας του κιτρικού οξέος
E385Άλας του EDTA με ασβεστιονάτριοΧηλικό αντιδραστήριο
E386 *ΕDTA- αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύΣυνθετικός σταθεροποιητής
E387 *OξυστεατίνηΣταθεροποιητής
E388 *Θειο-δι προπιονικό οξύΣυνθετικό αντιοξειδωτικό

Ε400-Ε499 (γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικοί παράγοντες)

ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία
E400Αλγινικό οξύΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E401Αλγινικό νάτριοΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E402Αλγινικό κάλιοΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E403Αλγινικό αμμώνιοΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E404Αλγινικό ασβέστιοΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E405Αλγινική προπανο-1,2-διόληΠροϊόν του αλγινικού οξέος
E406ΆγαρΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E407ΚαραγενάνηΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E408 *Τροποποιημένα φύκη του γένους FurcelleranΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E410Κόμμι χαρουπιώνΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E411 *"Oat Gum"Φυσικός πηκτικός παράγοντας
E412Κόμμι γκουάρΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E413Τραγακάνθινο κόμμιΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E414Αραβικό κόμμιΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E415Κόμμι ξανθάνηςΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E416Κόμμι καράγιαΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E418Κόμμι τζελάνΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E420ΣορβιτόληΦυσική σακχαρο-αλκοόλη
E421ΜανιτόληΦυσική σακχαρο-αλκοόλη
E422ΓλυκερόληΦυσική αλκοόλη
E430 *Πολυοξυαιθυλενικός(8) εστέρας του στεατικού οξέος 
E431Πολυοξυαιθυλενικός(40) εστέρας του στεατικού οξέοςΣυνθετικός γαλακτωματοποιητής
E432Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονολαουρικό οξύΣυνθετικός γαλακτωματοποιητής
E433Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοελαϊκό οξύΣυνθετικός γαλακτωματοποιητής
E434Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοπαλμιτικό οξύΣυνθετικός γαλακτωματοποιητής
E435Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοστεατικό οξύΣυνθετικός γαλακτωματοποιητής
E436Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το τριστεατικό οξύΣυνθετικός γαλακτωματοποιητής
E440ΠηκτίνηΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E441 *Ζελατίνη ή κολλαγόνοΦυσικός πηκτικός παράγοντας
E442Αμμωνιούχα φωσφατίδιαΣυνθετικός γαλακτωματοποιητής
E450Δι- και πολυφωσφορικά άλαταΆλατα του φωσφορικού οξέος
E451Τριφωσφορικά άλαταΆλατα του φωσφορικού οξέος
E452Πολυφωσφορικά άλαταΆλατα του φωσφορικού οξέος
E460Κυτταρίνη ή κελλουλόζηΦυσική διαιτητική ίνα, πηκτικός παράγοντας
E461ΜεθυλοκυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E462ΑιθυλοκυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E463Υδροξυπροπυλική κυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E464Υδροξυ-προπυλο-μεθυλική κυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E465Μέθυλο-αιθυλική κυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E466Καρβοξυ-μεθυλική κυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας
E470Άλατα των λιπαρών οξέωνΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E471Μονο- και δι- γλυκερίδια των λιπαρών οξέωνΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E472Εστέρες των μονο- και διγλυκεριδίωνΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E473Εστέρες σακχαρόζης με λιπαρά οξέαΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E474Γλυκερίδια της σακχαρόζηςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E475Πολυγλυκερολικοί εστέρες των λιπαρών οξέωνΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E476Πολυγλυκερολικοί εστέρες πολυρικινελαϊκού οξέοςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E477Προπυλενογλυκολικοί εστέρες των λιπαρών οξέωνΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E478Μείγμα γλυκερολικών και προπυλενογλυκολικών εστέρων του γαλακτικού οξέος με λιπαρά οξέαΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E479Εστεροποιημένο σογιέλαιοΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
Ε480 *Νατριούχος διοκτυλεστέρας του θειοηλεκτρικού οξέοςΣυνθετικός γαλακτωματοποιητής
E481Νατριούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέοςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E482Ασβεστούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέοςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E483Στεατικός εστέρας του τρυγικού οξέοςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E484 *Στεατικός εστέρας του κιτρικού οξέοςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E485 *Μετονομάστηκε σε 441 
E490 *Προπυλενική γλυκόληΔιαλύτης
E491Σορβικός εστέρας του μονοστεατικού οξέοςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E492Σορβικός εστέρας του τριστεατικού οξέοςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E493Σορβικός εστέρας του λαουρικού οξέοςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E494Σορβικός εστέρας του μονοελαϊκού οξέοςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές
E495Σορβικός εστέρας του μονοπαλμιτικού οξέοςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές

Ε500-Ε599 (ρυθμιστές οξύτητας, αντισυσσωματικοί παράγοντες)

ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία
E500Ανθρακικό νάτριοΒάση
E501Ανθρακικό κάλιοΒάση
E503Ανθρακικό αμμώνιοΒάση
E504Ανθρακικό μαγνήσιοΑλκάλιο, αντι-συσσωματικός παράγοντας
E505 *Ανθρακικός σίδηροςΡυθμιστής οξύτητας
E507Υδροχλωρικό οξύΟξύ
E508Χλωριούχο κάλιοΥποκατάστατο του αλατιού
E509Χλωριούχο ασβέστιοΔεσμευτής μεταλλικών ιόντων, στερεοποιητικός παράγοντας
E510 *Χλωριούχο αμμώνιοΣτα ζυμούμενα τρόφιμα, γεύση
E511Χλωριούχο μαγνήσιοΡυθμιστής οξύτητας
E512Χλωριούχος κασσίτεροςΑντι-οξειδωτικό
E513Θειικό οξύΟξύ
E514Θειικό νάτριοΔιαλύτης οξέων
E515Θειικό κάλιοΥποκατάστατο του αλατιού
E516Θειικό ασβέστιοΣτερεοποιητικός παράγοντας
E517Θειικό αμμώνιοΣταθεροποιητής
E518 *Θειικό μαγνήσιοΣυμπλήρωμα διατροφής
E520Θειικό αργίλιο (αλουμίνιο)Παράγοντας διαχωρισμού
E521Θειικό αργιλιονάτριοΡυθμιστής οξύτητας
E523Θειικό αργιλιοαμμώνιοΣταθεροποιητής
E524Υδροξείδιο του νατρίουΒάση, διαλύτης χρωστικών
E525Υδροξείδιο του καλίουΒάση
E526Υδροξείδιο του ασβεστίουΣτερεοποιητικός παράγοντας
E527Υδροξείδιο του αμμωνίουΒάση
E528Υδροξείδιο του μαγνησίουΒάση
E529Οξείδιο του ασβεστίουΑλκάλιο
E530Οξείδιο του μαγνησίουΑντι-συσσωματικός παράγοντας, αλκάλιο
E535Σιδηροκυανιούχο νάτριοΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E536Σιδηροκυανιούχο κάλλιοΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E537 *Σιδηροκυανιούχο μαγγάνιοΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E538Σιδηροκυανιούχο ασβέστιοΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E539 *Θειοθειικό νάτριοΑντι-οξειδωτικό
E540 *Πυροφωσφορικό διασβέστιοΔιογκωτικός παράγοντας
E541Φωσφορικό αργιλιονάτριοΔιογκωτικός παράγοντας
E542 *Εδώδιμος φώσφορος από τα οστάΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E543 *Πολυφωσφορικό ασβεστιονάτριοΓαλακτωματοποιητής
E544 *Πολυφωσφορικό ασβέστιοΓαλακτωματοποιητής
E545 *Πολυφωσφορικό αμμώνιοΓαλακτωματοποιητής
E546 *Πολυφωσφορικό μαγνήσιοΓαλακτωματοποιητής
E550 *Πυριτικά άλατα του νατρίουΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E551Διοξείδιο του πυριτίουΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E552Πυριτικό ασβέστιοΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E553Πυριτικό μαγνήσιοΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E554Πυριτικό αργιλιονάτριοΑντί-συσσωματικός παράγοντας
E555Πυριτικό αργιλιοκάλλιοΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E556Πυριτικό αργιλιοασβέστιοΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E557Πυριτιούχος ψευδάργυροςΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E558ΜπεντονίτηςΑντί-συσσωματικός παράγοντας
E559Καολίνης (δομή αργίλου)Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E570Στεατικό οξύΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E571Στεατικό αμμώνιοΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E572Στεατικό μαγνήσιοΑντι-συσσωματικός παράγοντας
E573Στεατικό αλουμίνιο( αργίλιο)Αντι-συσσωματικός παράγοντας
E574Γλουκονικό οξύΔεσμευτής μεταλλικών ιόντων
E575D- γλουκονο -1, 5- λακτόνηΔεσμευτής μεταλλικών ιόντων
E576Γλυκονικό νάτριοΔεσμευτής μεταλλικών ιόντων
E577Γλυκονικό κάλιοΔεσμευτής μεταλλικών ιόντων
E578Γλυκονικό ασβέστιοΣτερεοποιητικός παράγοντας, δεσμευτής μεταλλικών ιόντων
E579Γλυκονικός σίδηροςΧρωστική και θρεπτικό στοιχείο
E585Φερολακτόνη ή σιδηρούχος λακτόνηΘρεπτικό στοιχείο

Ε600-Ε699 (βελτιωτικά γεύσης)

ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία
E620Γλουταμινικό οξύΒελτιωτικό γεύσης
E621Γλουταμινικό μονο-νάτριοΒελτιωτικό γεύσης
E623Γλουταμινικό ασβέστιοΒελτιωτικό γεύσης
E624Γλουταμινικό αμμώνιοΒελτιωτικό γεύσης
E625Γλουταμινικό μαγνήσιοΒελτιωτικό γεύσης
E626Γουανιλικό οξύΒελτιωτικό γεύσης
E627Γουανιλικό νάτριοΒελτιωτικό γεύσης
E628Γουανιλικό κάλιοΒελτιωτικό γεύσης
E629Γουανιλικό ασβέστιοΒελτιωτικό γεύσης
E630Ινοσινικό οξύΒελτιωτικό γεύσης
E631Ινοσινικό νάτριοΒελτιωτικό γεύσης
E632Ινοσινικό κάλιοΒελτιωτικό γεύσης
E633Ινοσινικό ασβέστιοΒελτιωτικό γεύσης
E634Ριβονουκλεοτίδια του ασβεστίουΒελτιωτικό γεύσης
E635Ριβονουκλεοτίδια του νατρίουΒελτιωτικό γεύσης
E636ΜαλτόληΒελτιωτικό γεύσης
E637ΑιθυλομαλτόληΒελτιωτικό γεύσης
E640Γλυκίνη και γλυκινικό νάτριοΘρεπτικό συστατικό

Ε900-Ε999 (διάφορα)

ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία
E900Διμεθυλο - πολυσιλοξάνη ( οργανοπυριτική ουσία)Αντι-αφριστικός παράγοντας
E901Κερί μέλισσαςΠαράγοντας επικάλυψης
E902Kανδελιλλικό κερίΠαράγοντας επικάλυψης
E903Kαρναουβικό κερίΠαράγοντας επικάλυψης
E904ΣελάκΠαράγοντας επικάλυψης
Ε905Παραφίνη, βαζελίνηΠαράγοντας επικάλυψης
Ε906Βενζοϊκό κόμμιΓεύση, παράγοντας επικάλυψης
Ε907Μικρο-κρυσταλλικό κερίΠαράγοντας επικάλυψης
Ε908Κερί από όρυζα πίτουρουΠαράγοντας επικάλυψης
E912Εστέρες του μοντανικού οξέοςΠαράγοντας επικάλυψης
Ε913ΛανολίνηΠαράγοντας επικάλυψης
E914Οξειδωμένο κερί πολυαιθυλενίουΠαράγοντας επικάλυψης
Ε915Εστέρες του κολοφωνίου (πευκορητίνη)Σταθεροποιητής, γεύση
E920ΚυστεΐνηΒελτιωτικό του ψωμιού
E921ΚυστίνηΒελτιωτικό του ψωμιού
Ε922Υπερθειικό κάλιοΒελτιωτικό του ψωμιού
Ε923Υπερθειικό αμμώνιοΒελτιωτικό του ψωμιού
Ε924Βρωμικό κάλιο (άκυρος αριθμός)Παράγοντας αποχρωματισμού στο αλεύρι
Ε925ΧλώριοΠαράγοντας αποχρωματισμού στο αλεύρι
Ε926Διοξείδιο του χλωρίουΠαράγοντας αποχρωματισμού και συντηρητικό
E927aΑζωδικαρβοναμίδιοΒελτιωτικό του ψωμιού
E927bΟυρίαΡυθμιστικό
928Υπεροξείδιο του βενζολίουΒελτιωτικό του ψωμιού
930Υπεροξείδιο του ασβεστίουΒελτιωτικό του ψωμιού
E938ΑργόΠροωθητικό αέριο
E939ΉλιοΠροωθητικό αέριο
E940ΔιχλωροφθορομεθάνιοΠροωθητικό αέριο, αντιψυκτικό
E941ΆζωτοΠροωθητικό αέριο
E942Υποξείδια του αζώτουΠροωθητικό αέριο
E943(Ισο)βουτάνιοΠροωθητικό αέριο
E944ΠροπάνιοΠροωθητικό αέριο
E948ΟξυγόνοΠροωθητικό αέριο
E949ΥδρογόνοΠροωθητικό αέριο
E950Ακετοσουλφάμη ΚΓλυκαντικό
E951ΑσπαρτάμηΓλυκαντικό
E952Άλατα του κυκλοεξυλαμινοσουλφονικού οξέοςΓλυκαντικό
E953ΙσομαλτόζηΓλυκαντικό
E954ΣακχαρίνηΓλυκαντικό
E955ΣουκραλόζηΓλυκαντικό
E957ΘαυματίνηΓλυκαντικό
E959ΝεοεσπεριδίνηΓλυκαντικό
E965ΜαλτιτόληΓλυκαντικό
E966ΛακτιτόληΓλυκαντικό
E967ΞυλιτόληΓλυκαντικό
E999Εκχύλισμα κιλάϊαςΑφριστικός παράγοντας

Ε700-Ε799 (αντιβιοτικά)

ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργίαΚωδικός FDA/CFRΚωδικός MerckΚαταγραφή CASΚωδικός EINECSΜοριακός τύπος
E710ΣπειρομυκίνηΑντιβιοτικό
E713ΤυλοζίνηΑντιβιοτικό

Ε1000-Ε1399 (διάφορα)

ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργίαΚωδικός FDA/CFRΚωδικός MerckΚαταγραφή CASΚωδικός EINECSΜοριακός τύπος
Ε1000Χολικό οξύΓαλακτωματοποιητής
E1105ΛυσοζύμηΣυντηρητικό54609001-63-2232-620-4
E1200ΠολυδεξτρόζηΠηκτικός παράγοντας172.84168424-04-4
E1201ΠολυβινυλοπυρρολιδόνηΠηκτικό, Σταθεροποιητικό73.1, 172.2107498

Ε1400-Ε1499 (πηκτικοί παράγοντες)



Κωδικός
ΟνομασίαΛειτουργίαΚωδικόςFDA/CFRΚωδικόςMerckΚαταγραφήCASΚωδικόςEINECSΜοριακός τύπος
Ε1400ΔεξτρίνεςΠηκτικός παράγοντας
Ε1401Άμυλο επεξεργασμένο με οξύΠηκτικός παράγοντας
Ε1402Άμυλο επεξεργασμένο με άλκαλι (βάση)Πηκτικός παράγοντας
Ε1403Aποχρωματισμένο άμυλοΠηκτικός παράγοντας
E1404Οξειδωμένο άμυλοΠηκτικός παράγοντας172.892, 175.105
E1410Φωσφορικό μονο-άμυλοΠηκτικός παράγοντας
Ε1411Δι-αμυλική γλυκερόληΠηκτικός παράγοντας
Ε1412Όξινο φωσφορικό άμυλοΠηκτικός παράγοντας55963-33-2
Ε1413Φωσφορυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλοΠηκτικός παράγοντας
Ε1414Ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλοΠηκτικός παράγοντας172.892
Ε1420Ακετυλιωμένο άμυλοΠηκτικός παράγοντας172.892
Ε1421Πηκτικός παράγοντας172.892, 175.1059045-28-7
Ε1422Ακετυλιωμένο όξινο αδιπικό άμυλοΠηκτικός παράγοντας172.892
Ε1440Υδροξυ προπυλ άμυλοΠηκτικός παράγοντας
Ε1442Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλ άμυλοΠηκτικός παράγοντας
Ε1450Οκτενυλ ηλεκτρικό αμυλονάτριοΠηκτικός παράγοντας
E1451Ακετυλιωμένο οξειδωμένο άμυλο Πολυαιθυλενογλυκόλη 6000Πηκτικός παράγοντας

Ε1500-Ε1525 (συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες)

ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργίαΚωδικόςFDA/CFRΚωδικόςMerckΚαταγραφήCASΚωδικόςEINECSΜοριακός τύπος
Ε1501Βενζολιωμένοι υδρογονάνθρακεςΓευστικοί παράγοντες
Ε1502Βουταν-1,3-διόληΔιαλύτης γεύσης
Ε1503ΚαστορέλαιοΓευστικός παράγοντας και διαλύτης
Ε1504Οξικός αιθυλεστέραςΔιαλύτης γεύσης
E1505Κιτρικός τριαιθυλεστέρας (Κιτρικό τριαιθύλιο)Διαλύτης γεύσης175.300, 184.1911371977-93-0201-070-7
Ε1516Μονοοξική γλυκερόληΔιαλύτης γεύσης
Ε1517Δισοξική γλυκερόληΔιαλύτης γεύσης
E1518Τρισοξική γλυκερόλη (τριακετίνη)Διαλύτης γεύσης172.811
Ε1520Προπυλενογλυκόλη (Προπανο-1,2-διόλη)Διαλύτης για αντι-οξειδωτικά
Ε1525Υδροξυ-αιθυλική κυτταρίνηΠηκτικός παράγονταςΒιβλιογραφία

Βιβλιογραφία

Αργυράκος Γεώργιος (2011) Τα πρόσθετα των τροφίμων. Εκδόσεις "Ελίκρανον", Αθήνα.


kefalokleidomata.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου