Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Τι ενώνει και τι χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές.

Με αντίπαλο τον χρόνο «τρέχει να προλάβει» την αξιολόγηση η Αθήνα. Παραμένουν τα ανοιχτά μέτωπα. «Βαριά» η σημερινή ατζέντα της διαπραγμάτευσης. 
Επί τάπητος δημοσιονομικό, φορολογικό, ασφαλιστικό. Τι ενώνει και τι χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές.
Με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο προσέρχεται πλέον στις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, ιδίως όσο οι μέρες περνούν και τα ανοιχτά μέτωπα δεν λένε να κλείσουν.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο, ει δυνατόν πριν τα τέλη Μαρτίου, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά.
Στο τραπέζι των ....
....διαβουλεύσεων επανέρχονται σήμερα τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού, του φορολογικού και του ασφαλιστικού, από τα οποία και θα κριθεί η επιτυχία – και δη ο χρόνος ολοκλήρωσης – της αξιολόγησης.
Ειδικότερα, ο νέος γύρος επαφών με το κουαρτέτο ξεκινά σήμερα στις 13.30 (δημοσιονομικά), συνεχίζεται το απόγευμα στις 18.30 (θέματα εκπαίδευσης), ενώ η μεγάλη μάχη της ημέρας αναμένεται να δοθεί στις 19.30 (ασφαλιστικό).
Το δημοσιονομικό πεδίο παραμένει μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, αφού ελληνική κυβέρνηση και δανειστές εμφανίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην κατεύθυνση προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016 - 2018.
Μέτρα ίσα με 1% του ΑΕΠ, ή ύψους 1,8 δισ. ευρώ, παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα, ενώ η πλευρά των δανειστών παραμένει πιστή στη θέση της πως το δημοσιονομικό κενό για την τριετία ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Φορολογικό

«Κακά» είναι τα μαντάτα και από το φορολογικό μέτωπο, καθώς οι θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά για μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τις 9.550 ευρώ. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της,  επιμένει πως δεν πρέπει να «ψαλιδιστεί» το αφορολόγητο όριο, καθώς οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν το κουαρτέτο να απέρριψε την ελληνική πρόταση για φορολόγηση των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών. Η ελληνική πλευρά φέρεται πως κατέθεσε την εν λόγω πρόταση προκειμένου να «σωθούν» κύριες και επικουρικές συντάξεις, όμως οι δανειστές δεν την δέχθηκαν.

Κόκκινα δάνεια

Μεγάλο παραμένει το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές και στο μέτωπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε και μετά το πέρας της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους δανειστές, το βράδυ της Τρίτης.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το θέμα της πώλησης των κόκκινων δάνειων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. «Έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση να διανύσουμε. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και αφορούν κυρίως στα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια», γνωστοποίησε ο κ. Σταθάκης, το βράδυ της Τρίτης.
Κανένα σχόλιο ωστόσο δεν έκανε ο υπουργός, μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς, για το ενδεχόμενο πώλησης και εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης μαζί με τα κόκκινα δάνεια.
Οι διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια θα συνεχιστούν την Πέμπτη, σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το κουαρτέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου