Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πως η κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου. Η εξέλιξη θεωρείται αρνητική καθώς αργεί η εκταμίευση των δόσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της.
Η ημερομηνία καθορισμού της συνεδρίασης δείχνει πως υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και χρειάζεται διαπραγματευτικός χρόνος για να καλυφθεί. Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας δηλώνοντας ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ...
.... πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» και σχολίασε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται».
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και την αποδέχτηκε. Υπενθυμίζεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Φρ. Ολάντ.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεγάλη κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο.
Μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup. Η στάση της Γαλλίας σήμανε συναγερμό. Άμεσα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.
Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Σε συνέχεια της επαφής του με το Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους. Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9/5 ή την Τρίτη 10/5 προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις.
Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup. Παρόλα αυτά, το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου