Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της εμφανίζουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όμως ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την απολύτως απαραίτητη επόμενη δόση δανείων του προγράμματος διάσωσης.
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επισημαίνει, ότι η Αθήνα
Το Reuters αναφέρει και τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό ολοκληρώθηκε.
Επίσης, κάνει λόγο και για τις απαιτήσεις των δανειστών η Ελλάδα να ψηφίσει εφεδρικά μέτρα λιτότητας αξίας 2 εκατοστιαίων μονάδων ΑΕΠ, τα οποία θα εφαρμόζονταν σε περίπτωση που η χώρα δεν πετύχαινε τους δημοσιονομικούς της στόχους το 2018.
Το Reuters δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τους θεσμούς μεταξύ τους, αναφορικά με την προσέγγιση του ελληνικού προβλήματος, ιδιαίτερα για τη μέθοδο, την έκταση και τον χρονισμό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Δεν συμφωνούν οι δανειστές
Αυτό που προκύπτει είναι ότι έχει επέλθει συμφωνία για τα μέτρα 5,4 δισεκ. αλλά όχι για τα πρόσθετα μέτρα 3 με 3,5 δισεκ. που έχουν ζητήσει οι δανειστές.
Η ελληνική πλευρά ζητάει με τα μέτρα των 5,4 δισεκ. να κλείσει η συμφωνία, να υπάρχει μια ρήτρα που να αναφέρει ότι η Ελλάδα αν αποκλίνει από τους στόχους, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν να πάρει πρόσθετα μέτρα, αλλά να μην τα ψηφίσει τώρα και ταυτόχρονα να πάρει και λύση για το χρέος.
Οι δανειστές όμως ζητούν να ψηφιστούν προκαταβολικά τα μέτρα δηλαδή τα 5,4 + 3 δισεκ. και ταυτόχρονα το χρέος να κλειδώσει μετά την δεύτερη αξιολόγηση.
Έτσι εξηγείται γιατί ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε γύρω επαφών με πολιτικούς παράγοντες όπως ο Moscovici, Hollande και άλλους ζητώντας πολιτική διευθέτηση στην αξιολόγηση.
Οι δανειστές ζητούν η Ελλάδα να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα και η απαίτηση αυτή δεν έχει αναιρεθεί.
Έτσι εξηγείται γιατί μετά τις δηλώσεις των ελλήνων αξιωματούχων ότι επήλθε συμφωνία στο ασφαλιστικό….δεν έχει υπάρξει δήλωση άλλου παράγοντα από την πλευρά των δανειστών…που να επιβεβαιώνει την συμφωνία.
Η «συμφωνία» λοιπόν που υπάρχει αφορά μέρος της αξιολόγησης και το ερώτημα είναι το Eurogroup θα προχωρήσει σε πολιτική διευθέτηση του ζητήματος ή θα αφήσει την αξιολόγηση ανοικτή έως τις 17 Μαίου στo επόμενο Eurogroup;
Πηγή: crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου