Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Το έργο της ενοποίησης της Ευρώπης καταρρέει και έρχεται ο «μεγάλος πόλεμος» τονίζουν Ρώσοι γεωστρατηγικοί αναλυτές .

http://www.pentapostagma.gr/wp-content/uploads/2016/05/1017508990.jpgΣύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα, δεδομένου του σχεδίου για μια ενωμένη Ευρώπη, το οποίο  συνεχίζει να παρουσιάζει αναμφισβήτητα προβλήματα, ενισχύεται ταυτόχρονα η  πιο σοβαρή πολιτική κρίση από την ίδρυσή της ΕΕ.

Οι επικεφαλείς της ευρωπαϊκής πολιτικής στις Βρυξέλλες, 


προτρέπουν  τους Ευρωπαίους να μην απελπίζονται, αλλά να μείνουν ενωμένοι μαζί και να προετοιμαστούν για μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία αντ “αυτού.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι ικανοποιημένος με  αυτήν την   στάση μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων . 


Μιλώντας στη Ρώμη για την 69η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τουσκ δήλωσε ότι η ηγεσία της ΕΕ πρόκειται να  .....
....αγωνιστεί με εξάρσεις αισιοδοξίας αλλά  και  δυσαρέσκειας, λόγια που κυριαρχούν πλέον στο πολιτικό τοπίο της γηραιάς ηπείρου.

«Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού ενιαίου κράτους, ήταν  ένα όραμα … ήταν μια ψευδαίσθηση», είπε ο  Tusk παραδεχόμενος με ειλικρίνεια ότι « το κύριο καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε την Ευρώπη και τις παλιομοδίτικες ίσως αξίες της, οι οποίες περιλαμβάνουν την ελευθερία, το κράτος δικαίου και τη φιλελεύθερη δημοκρατία, διώχνοντας την παρούσα απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια».


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούσκ ,  ο Ρώσος αναλυτής  Vasiliy Vankov πρότεινε ότι παρά τους «ιδεολογικά αθώους» τόνους,  το γεγονός ότι ο Τουσκ μίλησε για παλαιομοδίτικες ευρωπαϊκές  αξίες, εισάγοντας την περιβόητη «πολυπολιτισμικότητα» και την «πολιτική ορθότητα», σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να κάνουν από την πλευρά τους τίποτε για να «μετριάσουν  τον τόνο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας».

«Κρίνοντας από τις δηλώσεις του «υπαλλήλου» των Βρυξελλών, προετοιμάζεται ο σχεδιασμός της  καταπολέμησης  του απαρχαιωμένου  ευρωπαϊκού  τρόπου ζωής  με  μια επικαιροποιημένη εικόνα της Ρωσίας ως εν δυνάμει εχθρού απέναντι σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της  Ευρώπης», έγραψε  ο Vankov.


«Πρόσφατα, ο Τουσκ προειδοποίησε ότι οι αντι-ρωσικές κυρώσεις θα παραμείνουν  στις θέσεις τους μέχρι την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ακόμα κι αν κάποιοι λογικοί Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν  ότι αυτή η συμφωνία  τορπιλίστηκε από τον Ποροσένκο και την επιμονή της Ουάσιγκτον».


Από τα τέλη του περασμένου έτους, ο δημοσιογράφος υπενθύμισε, τομ «πλούσιο» στρατιωτικό εξοπλισμό και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που έχουν  «στριμωχθεί στο δρόμο τους» για τις χώρες της Βαλτικής.


Επιπλέον,  ο Vankov πρόσθεσε, ότι μετά το πρόσφατο περιστατικό με το  ρωσικό Su-24  να προσεγγίζει το πλοίο  USS Donald Cook στη Βαλτική Θάλασσα, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας A. Macierewicz δήλωσε ευθέως ότι η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζεται για« επιθετικές ενέργειες »εναντίον του ΝΑΤΟ».


Μιλώντας σε ρωσική ηλεκτρονική εφημερίδα ο  Μπόρις Σμέλεβ,  επικεφαλής του Κέντρου για την Εξωτερική Πολιτική στο ρωσικό Ινστιτούτο Οικονομικών μελετών, τόνισε ότι προτεραιότητα  του Τουσκ είναι να φτιάξει το κέφι στους ευρω-απαισιόδοξους, ανεβάζοντας τους τόνους  όλο και πιο πολύ .


Αυτή είναι η αποστολή του  Τουσκ,  είπε ο  Shmelev , «να δείξει την αισιοδοξία για τις προοπτικές μιας  ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης … ακόμα κι αν ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η ενωμένη Ευρώπη αντιμετωπίζει ίσως την πιο βαθιά κρίση στην ιστορία της. Η κατανόηση αυτού του γεγονότος αφορά το δημόσιο επίπεδο και [την ανάπτυξη μεταξύ] πολιτικού  σε εθνικού  προσανατολισμού».
Ο δεύτερος λόγος για την κρίση είναι η ίδια η λογική του  ευρωπαϊκού σχεδίου, σύμφωνα με τον Shmelev: «Η λογική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης οδηγεί αναπόφευκτα στη συγκέντρωση της λήψης αποφάσεων σε ένα ενιαίο κέντρο,  Αλλά οι εθνικές ελίτ σε πολλές χώρες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν  την κυριαρχία τους στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία».

Παράλληλα, ο αναλυτής σημείωσε, ότι όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν μια δημογραφική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση (συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της εθνικής ταυτότητας), ζητώντας από  τις εθνικές τους κυβερνήσεις να εκφράσουν και να εφαρμόσουν τα συμφέροντά τους.

«Η σημερινή κρίση, προσθέτει ο ίδιος ,  επιδεινώνεται από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πιέσουν στο πλαίσιο  της συμφωνία του Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων Εταιρικής  (ΤΤΙΡ), η οποία θα αποτελούσε εκ των πραγμάτων μια επιθετική εξαγορά της ευρωπαϊκής αγοράς από αμερικανικές εταιρείες. Νομίζω ότι η Ουάσιγκτον θα ωθήσει την συμφωνία αυτή  χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν ευρύτερο οπλοστάσιο των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της ».


Ένα από αυτά τα εργαλεία, που χρησιμοποιούνται τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από  τις Βρυξέλλες, είναι οι  «αχυράνθρωποι» μαζί με την  προπαγάνδα της «απειλής από την Ανατολής», δηλαδή από τη Ρωσία, τονίζει ο Ρ’ωσος εμπειρογνώμωνας .

Από την πλευρά του, Ajdar Kurtov, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού  «Προβλήματα της Εθνικής Στρατηγικής» και επικεφαλής του Πανρωσικού  Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, προειδοποίησε ότι οι κρίσεις και οι πιθανές κρίσεις , συμπεριλαμβανομένης της απειλής της συμφωνίας  ΤΤΙΡ, μπορεί τελικά να οδηγήσουν  τις κυβερνήσεις  της ΕΕ, να καταλήξουν  στο συμπέρασμα ότι «εάν είναι αδύνατο να μπει  τάξη μεταξύ του χάους αυτού … μπορεί απλά να είναι ευκολότερο να κλείσουν  απλώς την πόρτα» για το έργο της ΕΕ.


Ο  Kurtov ανησυχεί για τη συνεχιζόμενο αντι-ρωσικό  πάθος μεταξύ των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες και για έναν άλλο, πολύ πιο σοβαρό λόγο.


«Πόλεμος, όπως έχει δείξει η ιστορία, συχνά γίνεται όταν  αποτελεί έναν από τους τρόπους εξόδου από την πολιτική και οικονομική κρίση, τόνισε ο ίδιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου