Μέτρα άμεσων περικοπών είναι αυτά που ζητά απ' την ελληνική πλευρά το ΔΝΤ για την κάλυψη των “προληπτικών” παρεμβάσεων 3,6 δισ ευρώ ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες στους κ.κ. Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη δόθηκε
ήδη λίστα που περιλαμβάνει:
- μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του μισθολογίου αλλά και στα ειδικά μισθολόγια......
- μείωση του προσωπικού στο δημόσιο ακόμη και με απολύσεις
- πάγωμα όλων των προσλήψεων
- οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων
- οριζόντια περικοπή των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ
Η απαίτηση του ΔΝΤ σχετίζεται με την πεποίθηση των τεχνοκρατών του οτι πλέον η υπερφορολόγηση βλάπτει την ελληνική οικονομία χωρίς να φέρνει έσοδα και έχουν αντιληφθεί μετά από έξι χρόνια συμμετοχής στην ελληνική κρίση οτι όλες οι κυβερνήσεις αποφεύγουν αυτά τα μέτρα εξυγίανσης και προτιμούν να επιβάλουν φόρους που εμποδίζουν την ανάπτυξη.
Τα συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ ουσιαστικά αποτελούν ριζική μεταρρύθμιση της δομής της ελληνικής οικονομίας αφού μετακινούν το κόστος αντιμετώπισης της κρίσης από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα. Πολιτικά όμως τα μέτρα αυτά κοστίζουν σε όποιον τα αποφασίσει αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι, πολλοί σε πλήθος και συνδεδεμένοι με την πολιτική εξουσία, πλήττονται.
Γι αυτό και οι κυβερνώντες αντιδρούν, αφού γνωρίζουν οτι τα μέτρα αυτά θα έχουν άμεσο πολιτικό κόστος.
Το Ταμείο για να δώσει ένα κίνητρο στην ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται περιορισμένες παρεμβάσεις στη φορολογία για να καλυφθεί ο λογαριασμός των εφεδρικών μέτρων 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο και αυτό αποτελεί “δίκοπο” μαχαίρι για την κυβέρνηση με δεδομένο ότι τα δύο στοιχεία που φέρονται ανοικτοί προς συζήτηση είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, που αποτελεί “κόκκινη γραμμή” του κ. Τσακαλώτου, αλλά και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.
Πηγή: Newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου