Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

«Παρεξηγήθηκαν» οι Παλαιοδιαπλεκόμενοι για τις Offshore των Νεοδιαπλεκόμενων.

Πολιτική θύελλα για τις offshore











Πολιτική θύελλα, με σφοδρότατες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί μία διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, που επιτρέπει σε βουλευτές, υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους να κατέχουν offshore εταιρείες, εφ’ όσον αυτές εδρεύουν σε χώρες «φορολογικά συνεργάσιμεςι». ακυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκεται για προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τα διεθνώς κρατούντα και ότι δεν υποκρύπτονται σκοπιμότητες. 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει «κεραυνούς», μιλά για μέγα σκάνδαλο και ζητά ……
να αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο του πολυνομοσχεδίου. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι με τη διάταξη αυτή εμμέσως «αμνηστεύονται» κάποια που κατείχαν στο παρελθόν offshore και κινδυνεύουν να βρεθούν υπό κατηγορία.
Πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων, που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή. Προβλέπει ότι υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες, αρκεί η έδρα τους να είναι σε χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον ΟΟΣΑ ως «φορολογικά συνεργάσιμες» – δίνουν δηλαδή στοιχεία  για την ταυτότητα των μετόχων των εταιρειών αυτών, τις κινήσεις κεφαλαίων κλπ. Ολες αυτές έχουν βέβαια μηδενική ή πολύ χαμηλή φορολογία, με συντελεστές  50%-99% χαμηλότερους απ’ ό,τι στην Ελλάδα.
Με το άρθρο αυτό τροποποιείται ο νόμος του 2003, ο οποίος επέβαλε γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες και προέβλεπε για τους παραβάτες ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα
Η διάταξη πέρασε απαρατήρητη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή και την έφερε σήμερα στη δημοσιότητα το «Πρώτο Θέμα». Ακολούθησε «ομοβροντία» ανακοινώσεων και καταγγελιών από ‘ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση απάντησε μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και με non paper από Μέγαρο Μαξίμου.
Τι λένε ΝΔ -ΠΑΣΟΚ
Σε ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού  τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία. Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore.
Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους. Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε νεώτερη ανακοίνωσή της το πρωί της Κυριακής η Νέα Δημοκρατία τονίζει την «ένοχη σιωπή του Μαξίμου» και ερωτά: Ποιούς υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;
Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ δια του υπεύθυνου του  ΚΤΕ Οικονομικών Γιάννη Κουτσούκου ζήτησε την άμεση απόσυρση της σκανδαλώδους διάταξης.
«Οι  υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να  έχουν  offshore εταιρίες.  Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι  κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι  οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι  δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν «όχι». Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά» ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.
Το Ποτάμι: Ποιους ξεπλένουν;
Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι σχολιάζει το θέμα ως εξής:
«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε «συνεργάσιμους» φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».
ΚΚΕ: Παραγράφονται ποινικές ευθύνες παλαιότερων υποθέσεων
«Το ΚΚΕ απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση.
«Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρίες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!», καταλήγει η ανακοίνωση.
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Αν θέλουν καθολική απαγόρευση το συζητάμε
Με μία μακροσκελή ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς επιτίθεται στην αντιπολίτευση για τη στάση της στο θέμα.
«Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των Βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία, τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα. Αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Μαξίμου: Φωνάζει ο κλέφτης…
Η κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει στις αντιδράσεις με άτυπο σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης», όπου εξαπολύει βέλη κατά της ΝΔ.  Στο non paper αναφέρεται:
«Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες».
Για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουμε -αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα- στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ Παπασταύρου. Τέλος για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα».
sofokleousin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου