Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Τα έξι υποχρεωτικά βήματα για τη εκταμίευση του νέου δανείου των 7,5 δισ. ευρώ.

null
– Το αργότερο μέχρι και τις 20 του μήνα θα πρέπει να εκταμιευτεί η δόση ώστε Ελλάδα και ΕΕ να αποφύγουν να έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα δεύτερο πρόβλημα εκτός από το Brexit.

– Μέχρι να φτάσουμε όμως στην εκταμίευση θα πρέπει να γίνουν έξι συγκεκριμένα βήματα τα οποία είναι δύσκολο να συμπτυχθούν:
  • 1. Το πρώτο έγινε χθες το απόγευμα , με την ψήφιση του πλήθους των τροπολογιών , οι οποίες υποτίθεται ότι έκλεισαν όλες τις ουρές της αξιολόγησης , οριστικοποιώντας το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τον δημοσιονομικό …….«κόφτη», τα κόκκινα δάνεια και το νέο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων με μια σειρά διατάξεων. 
  • 2.Το δεύτερο βήμα είναι το Σαββατοκύριακο οι θεσμοί να ολοκληρώσουν δύο κείμενα. Το ένα, θα είναι η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) της Ελλάδας σε ότι αφορά στα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου. Θα αποτελεί ουσιαστικά το «πιστοποιητικό» ολοκλήρωσης του ........συνόλου των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. Το δεύτερο κείμενο θα είναι το αναθεωρημένο μνημόνιο το οποίο θα εμπλουτιστεί και με τις διατάξεις του δημοσιονομικού «κόφτη» που δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο του μνημονίου.
  • 3. Το τρίτο βήμα θα γίνει την Δευτέρα 6 του μήνα όταν θα συνεδριάσει εκτάκτως το euro working group όπου θα εξεταστούν τα δύο κείμενα των θεσμών. Αν όλα έχουν πάει καλά , θα συνταχθεί η σχετική εισήγηση προς τους υπουργούς οικονομικών για την εκταμίευση της υπο -δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
  • 4. Το κείμενο της απόφασης των τεχνοκρατών μαζί με το Compliance Report θα μεταβιβαστεί στους υπουργούς οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με πληροφορίες θα εγκριθεί και σε επίπεδο υπουργών στο Eurogroup της 16ης του μήνα στο Λουξεμβούργο όπου η καταβολή της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα εγκριθεί και σε επίπεδο υπουργών. Αν κριθεί απαραίτητο, για να συντμηθεί ο χρόνος μπορεί να έχουμε νωρίτερα ένα έκτακτο Eurogroup μόνο για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για το θέμα της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδας.
  • 5. Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση της δόσης και σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων, δηλαδή από αυτά της Γερμανίας ,της Ολλανδίας ,της Φιλανδίας, της Αυστρίας, και της Σλοβακίας.
  • 6. Στην συνέχεια το θέμα θα γυρίσει στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ο οποίο θα δώσει και την τυπική έγκριση εκταμίευσης της δόσης.
Το waiver που δεν ήρθε
Μέσα σε αυτή την περίοδο και αφού ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, άρα η αξιολόγηση θα έχει κλείσει και επίσημα, τότε αναμένεται ότι και η ΕΚΤ θα κάνει την κίνηση της επαναφέροντας την εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα κάνοντας τα και πάλι δεκτά ως εγγυήσεις για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Βιέννη τα χέρια του Κεντρικού Τραπεζίτη του Ευρώ για το θέμα ήταν δεμένα με την έννοια ότι δεν είχε στα χέρια του το χαρτί των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αν κάτι τέτοιο γίνει τότε μπορεί το waiver να έρθει και μέσα από κάποια τηλεδιάσκεψη πριν από το τέλος του μήνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου