Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Αναβρασμός για την ΕΕ στην Ευρώπη.

Σχόλιο: Σε κεντρικό τους άρθρο, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η οικονομική ναυαρχίδα της Υπερεθνικής Ελίτ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αλματώδη αύξηση της δυσαρέσκειας για την ΕΕ, προκειμένου να προειδοποιήσουν τα αφεντικά της παγκοσμιοποίησης και ιδίως την Ευρω-ελίτ. 

Έχοντας στοιχεία από δύο έρευνες κοινής γνώμης, ο συντάκτης μεταφέρει την ανησυχία του για την «απειλή» ενός ντόμινο αιτημάτων διενέργειας δημοψηφισμάτων για έξοδο από την Ένωση, μετά τη Βρετανία, και σε άλλες χώρες της ΕΕ. 

Δημοσιεύουμε το άρθρο σαν ένδειξη του αναβρασμού που υπάρχει στους λαούς της Ευρώπης για τον ρόλο της ΕΕ, παρότι διατηρούμε.....

.. επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που δίνει η δημοσκόπηση του Pew Research Center: Από τη μία δείχνει λ.χ. ότι οι Έλληνες δηλώνουν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στην Ευρώπη για την ΕΕ , χωρίς αυτό να μεταφράζεται και σε ανάλογη πρόθεση για έξοδο από αυτή (που είναι βέβαια και η «ταμπακιέρα»).

Από την άλλη εμφανίζει (ειδικά!) τους Πολωνούς και τους Ούγγρους, οι οποίοι έχουν στραφεί σαφώς υπέρ πολιτικών εθνικής κυριαρχίας, λ.χ. με την πολιτική κλειστών συνόρων στο μεταναστευτικό, την εκδίωξη του ΔΝΤ, την προστασία της εγχώριας παραγωγής κλπ., –επιλογές που τους έχουν φέρει σε σύγκρουση με τις ευρω-ελίτ– ως, με διαφορά, τους πιο «ενθουσιώδεις» για την ΕΕ. Φυσικά είναι γνωστό ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης πρωτοστατούσαν μέχρι πριν μερικά χρόνια στη στήριξη της ΕΕ ως ενός «δυτικού παραδείσου» που ερχόταν σε αντιδιαστολή δήθεν με τον «αμαρτωλό κομμουνισμό».


Η διεύρυνση της ΕΕ με τα νέα αυτά μέλη είχε, πέραν των
οικονομικών λόγων, στόχο και τη μέγιστη πολιτική της εδραίωση, η οποία θα στηριζόταν σε ένα συμπαγές μπλοκ φανατικών φιλο-ΕΕ χωρών. 


Παρόλα αυτά, και στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, όπως έδειξαν και οι εκλογές του Οκτώβρη στην Πολωνία, έχει υπάρξει σαφής μετατόπιση της στάσης των λαών τους σε σχέση και με την ΕΕ. Και βέβαια δεν έχουν δει τίποτα ακόμα αυτοί οι λαοί, όταν οι ευρω-ελίτ θα βγάλουν σύντομα τα βαριά τους όπλα, τα οποία τεχνηέντως βέβαια κρύβουν τώρα–εν όψει Brexit– για ευνόητους λόγους…

Ο ενθουσιασμός για την ΕΕ σε απότομη πτώση σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μελέτη δείχνει ότι μόνο το 38% των Γάλλων και το 47% των Ισπανών βλέπουν τώρα ευνοϊκά το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Ενώ η πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι στο κέντρο της προσοχής, η δημοτικότητα του ευρωπαϊκού σχεδίου έχει δεχτεί ακόμη πιο απότομη πτώση στη Γαλλία, σύμφωνα με έρευνα.

Το Pew Research Center με έδρα τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι μόνο το 38% των Γάλλων έχει θετική άποψη για την ΕΕ, σε σχέση με το 69% το 2004. Αντίθετα, το 44% των Βρετανών αισθάνεται θετικά για την ΕΕ, σε σχέση με το 54% το 2004.

«Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι με αμφιβολίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εικόνα και το παράστημα της ΕΕ έχει πολλά σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Pew.

Η έρευνα που διενεργήθηκε σε 10.491 άτομα σε 10 χώρες της ΕΕ βρήκε μια ευρεία τάση μείωσης του ενθουσιασμού κατά την περίοδο που η ήπειρος συγκλονίστηκε από την οικονομική κρίση της ευρωζώνης. Στην Ισπανία, μόνο το 47% τώρα βλέπει την ΕΕ ευνοϊκά, από 80% το 2007. Κατά την ίδια περίοδο στην Ιταλία, το φιλο-ΕΕ συναίσθημα έχει κατρακυλήσει στο 58% από 78%.

Μετά την επίπονη οικονομική κρίση και τα προγράμματα λιτότητας της χώρας τους, οι Έλληνες είναι οι απόλυτοι ΕΕ-φοβικοί, με μόνο το 27% να υποστηρίζει την ΕΕ. Στη Γερμανία, η υποστήριξη είναι στο 50%.

Τα αποτελέσματα θα αυξήσουν τους φόβους μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ ότι το Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα παρόμοιων δημοψηφισμάτων μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα οικοδομούν εκλογική δυναμική.

Παρά τις τακτικές επικρίσεις από τις Βρυξέλλες αναφορικά με θέματα Συντάγματος και κράτους δικαίου, η Πολωνία και η Ουγγαρία ήταν οι πιο θετικές σχετικά με την ΕΕ. Το 72% των Πολωνών έχει θετική άποψη για το μπλοκ, και αντίστοιχα το 61% των Ούγγρων.

Ανάμεσα σε μια ποικιλία απόψεων μεταξύ των 10 χωρών, ένα από τα λίγα πράγματα που σχεδόν όλοι μοιάζουν να συμφωνούν είναι ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι κακή. Μόνο το 16% το είδε ως «κάτι καλό».

Ένα χάσμα γενεών μεταξύ των νεότερων ανθρώπων που υποστηρίζουν την ΕΕ και τους μεγαλύτερους σε ηλικία σκεπτικιστές ήταν ορατό σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, εκτός από την Ιταλία.

Η Γαλλία ήταν η μόνη χώρα όπου το χάσμα των γενεών ήταν πιο έντονο από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 56% των Γάλλων μεταξύ 18-34 χρονών ήταν υπέρ της ΕΕ. Αλλά τον ενθουσιασμό αυτόν τον συμμερίζεται μόνο το 31% των άνω των 50 ετών.

Η δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της οικονομίας και της μετανάστευσης της ΕΕ ήταν πιο έντονη στην Ελλάδα και την Ιταλία από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τους Βρετανούς, ήταν η προοπτική μιας «διαρκώς στενότερης ένωσης» που φάνηκε να ενοχλεί περισσότερο. Περίπου το 65% των Βρετανών ήθελε ορισμένες εξουσίες να επιστρέψουν στο Λονδίνο. Η στενότερη ένωση ανησυχεί μόνο το 43% των Γερμανών και το 39% των Γάλλων.

Η έρευνα του Pew συμφωνεί με άλλες έρευνες που δείχνουν αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό. Η Ipsos, μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, διαπίστωσε πρόσφατα ότι το Brexit είναι ικανό να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο παρόμοιων ψήφων για τη συμμετοχή στην ΕΕ.

Αλλά διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι ήταν πιο ενθουσιώδεις για δημοψηφίσματα όπως της Βρετανίας, απ’ ό,τι πραγματικά για την έξοδο από την ΕΕ. Στη Γαλλία, το 41% ​​θα ψήφιζαν για να βγουν, ενώ στη Γερμανία μόνο το 34% θέλει να αποχωρήσει, είπε η Ipsos.

Οι δύο εταιρείες, Pew και Ipsos, διαφωνούν κάπως για την Ιταλία. Ενώ η Pew βρήκε στήριξη 58% για την ΕΕ, η Ipsos βρήκε ότι οι Ιταλοί ήταν περισσότερο διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το μπλοκ, με το 48% να θέλουν την έξοδο.

ΠΗΓΗ: Christian Oliver,”Enthusiasm for EU in sharp decline throughout Europe, not just UK”, Financial Times, 07.06.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου