Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΑ ΤΟ ΛΑΟ.

Σύμφωνα με το άρθρο 60 παρ. 1 του Συντάγματος: «Oι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση». 

Με βάση αυτή τη διάταξη, αφενός καταργείται ακόμα και αυτός ο αντιπροσωπευτικός χαρακτήρας του πολιτεύματος, αφού ο βουλευτής δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί την εντολή του λαού που του δόθηκε με βάση τις προεκλογικές προτάσεις του ίδιου του βουλευτή, αφετέρου απελευθερώνεται ο βουλευτής από την λαϊκή εντολή και μετατρέπεται σε εξουσιαστή του λαού, επιτρέποντας έτσι στον βουλευτή να εξαπατά το λαό υποσχόμενος προεκλογικά ανέφικτα πράγματα, απολογούμενος στη συνέχεια μόνο στη συνείδησή του.

Αυτή ακριβώς η διάταξη ........αποξένωσε τους πολιτικούς από το λαό και τους έθεσε στην υπηρεσία του εκάστοτε αρχηγού και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Τι αλλαγή πρέπει να γίνει;

Η διάταξη αυτή θα πρέπει να αλλάξει ως εξής: «Oι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και υποχρέωση να ψηφίζουν στα πλαίσια της λαϊκής εντολής».

Αυτό θα σημαίνει πραγματικά αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα. Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν φτάνουμε σε πραγματική δημοκρατία, αλλά δεν θα υπάρχει και αυτό το πολιτικό αίσχος που έχουμε σήμερα.

Ποιος όμως θα πιστοποιήσει ότι παραβιάστηκε η λαϊκή εντολή; Μόνο ο ίδιος ο λαός, ο οποίος, μέσω του θεσμού της Ανάκλησης και των Δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, θα μπορεί να επαναφέρει τα πράγματα εντός της λαϊκής εντολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου