Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Gurdian: Η κρίση και η Ελλάδα απέδειξαν ότι το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ δεν δουλεύει..

Στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση και η περίπτωση της Ελλάδος απέδειξαν ότι το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ δεν λειτουργεί αναφέρει σε κεντρικό άρθρο του ο Guardian. 

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι η οικονομική θεραπεία της Ελλάδα σχετίζεται με 
τις θεωρίες του Μέιναρντ Κέινς.

Η Ευρώπη έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, η οποία ενισχύει τον επιθετικό εθνικισμό ακόμη και αν η Βρετανία ψηφίσει να παραμείνει στην ΕΕ.

 Αυτό συμβαίνει γιατί....... το οικονομικό μοντέλο της Ευρώπης δεν λειτουργεί.

Η κακή οικονομία καταλήγει σε κακές πολιτικές. 

Σε όλη την Ευρώπη κυριαρχούν τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα. 

Η αμερικανική εταιρεία Pew πραγματοποίησε μια έρευνα αξιολογώντας την άποψη των ευρωπαίων για την ΕΕ.

Στη Βρετανία, το 48% δήλωσε ότι είχε μια δυσμενή άποψη για την ΕΕ και το 44% δήλωσε ότι είχε μια θετική άποψη. 

Στη Γαλλία, το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα ήταν πολύ πιο έντονο σε 61% και 38% υπέρ, ενώ στη Γερμανία υπήρξε μια πτώση 8% όσων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την ΕΕ.

Το 50% των Γερμανών δήλωσαν θετικά διακείμενοι στην ΕΕ έναντι 48% που είχαν αρνητική άποψη.

Ο αντίκτυπος της μεγάλης ύφεσης στην Ευρώπη έχει επιδεινωθεί από τη νομισματική ένωση, και τις γκάφες στην πολιτική που είχαν καταστροφικές συνέπειες. 

 Το ευρώ έχει την ευθύνη του για την αργή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία που έχει εξοργίσει τους Γάλλους, ενώ τα υψηλά χρέη πολλών χωρών έχουν θορυβηθεί τους Γερμανούς. 

Το μείγμα αυτό επιδεινώθηκε περισσότερο με την προσφυγική κρίση. 

Το 2015 όταν η κρίση του ελληνικού χρέους ήταν εντονότερη, οι ηγέτες της Ευρώπης κατέστρωσαν ένα σχέδιο με 5 θεμελιώδεις άξονες. 

Ήταν ένα βήμα-βήμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, με τραπεζική ένωση, με κοινό προϋπολογισμό και τέλος, με την  πολιτική ένωση. 

Ωστόσο ελάχιστα από αυτά υλοποιήθηκαν. 

Μία από τις μεγάλες ειρωνείες στο  δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι η Ευρώπη, με τα προγράμματα λιτότητας και της μετατόπισης του προς τον νεοφιλελευθερισμό, έχει κινηθεί σε μια κατεύθυνση προς τα δεξιά.

Ακριβώς όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη δεκαετία του 1980, η ανεργία είχε αποδυναμώσει τη δύναμη της οργανωμένης εργασίας και κυριάρχησε η τάση για περισσότερο ανταγωνισμό και για ελεύθερη αγορά.

Πηγή:  bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου