Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες.

To 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ, ήτοι περίπου 60 με 70 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται σε ελβετικές
τράπεζες και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών έφυγαν από την Ελλάδα χωρίς να φορολογηθούν.
Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, σε συνέντευξη του .
Ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε πως το θέμα είναι «πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα που είχαν αναπτύξει μηχανισμούς με τους οποίους παραβίαζαν την κείμενη νομοθεσία και....... βοηθούσαν τη διακίνηση βρώμικου χρήματος. Αυτό το κομμάτι της τραπεζικής UBS μας ενδιαφέρει». 
Τόνισε ακόμα πως υπάρχει πλέον σταθερή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με διεθνείς ελεγκτικούς μηχανισμούς και πως είναι αυτονόητο ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, και υπογράμμισε ότι κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει και πληρώνουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση Μπόμπολα.
«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει για τα φορολογικά να μπουν φυλακή, αλλά να πληρώσουν τα νόμιμα», ξεκαθάρισε.
Αναφερόμενος στις εφόδους στα σπίτια γνωστών επιχειρηματιών, είπε πως είναι αυτονόητες τέτοιες ενέργειες. «Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε τα αυτονόητα, το ότι γίνεται έρευνα στην οικονομική ελίτ. Και προσπαθούμε να ρίξουμε φως σε υποθέσεις που έχουν ταλανίσει την ελληνική κοινωνία. 
Η όλη ιστορία εντάσσεται στην υπόθεση των θαλασσοδανείων. Όλα αυτά ελέγχονται και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και από τους εισαγγελείς. Είναι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος εκείνης της εποχής στο στόχαστρο. 
Και το ζήτημα είναι ότι όχι μόνο να ρίξουμε φως σε αυτές τις υποθέσεις, αλλά το πως θα πάρουμε μέτρα να μην ξαναγίνουν αυτά», σημείωσε.
Εξάλλου, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το πρώην διευθυντικό στέλεχος της UBS, Μπραντ Μπίρκενφελντ, έχει δώσει σημαντικά στοιχεία στις εγχώριες διωκτικές και ελεγκτικές αρχές για τα ελληνικά κεφάλαια που διέφυγαν στην Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου