Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Πυκνά σύννεφα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Mε ενδιαφέρον αναμένεται αύριο στην Τουρκία ο αρχηγός του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Τζ. Ντάνφορντ. Θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Δύσης που επισκέπτεται την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον με αφορμή την
έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. 

Αλλά το μέτωπο αντιπαράθεσης διευρύνθηκε ύστερα από τις δηλώσεις του αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Βότελ την Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους το ότι αρκετοί από τους στρατιωτικούς με τους οποίους συνεργάζονταν, έχουν συλληφθεί ή...
... απομακρυνθεί. 

Άμεση και ελάχιστα διπλωματική η αντίδραση χθες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που ζήτησε από τους αμερικανούς να «μη μιλάνε», τη στιγμή που «ταΐζουν και κρατούν στη χώρα τους τον αρχιπραξικοπηματία της 15ης Ιουλίου».

Πρώτος σταθμός του Ντάνφορντ η βάση του Ιντσιρλίκ

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις και από τον υπουργό ΕΕ Ομέρ Τσελίκ που χαρακτήρισε τις δηλώσεις Βότελ, «εντελώς λανθασμένες» και «ασυμβίβαστες με τις στρατηγικές, στρατιωτικές και περιφερειακές πραγματικότητες». 

Ο κ. Τσελίκ μάλιστα μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ΝΤV, είπε ότι ο στρατηγός μιας χώρας που ανήκει στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία «θα έπρεπε να είχε αντιδράσει κατά της απόπειρας πραξικοπήματος σε ένα συμμαχικό στρατό. 

Αντ΄ αυτού με τις δηλώσεις του υπήρξε υπαινιγμός υπέρ της απόπειρας πραξικοπήματος» τόνισε ο κ. Τσελίκ για να τον ακολουθήσει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαούσογλου που δήλωσε καυστικά ότι «ικανοί για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μόνο οι φυλακισμένοι στρατιωτικοί».

Πολλά λοιπόν θα έχει να συζητήσει ο στρατηγός Ντάνφορντ αύριο στην Τουρκία που θα αρχίσει την επίσκεψή του από συμμαχική βάση του Ιντσιρλίκ, της οποίας ο τούρκος διοικητής στρατηγός Μπεκίρ Βαν συνελήφθη ως κινηματίας και από όπου χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη ανεφοδιασμού για τη απόπειρα πραξικοπήματος. Τούρκοι αναλυτές προβλέπουν πυκνά σύννεφα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμων εκλογών στις ΗΠΑ.

Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη
Πηγή:  dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου