Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Στον «αέρα» οι συντάξεις χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Γκάφα της κυβέρνησης που δεν έχει προηγούμενο στα ασφαλιστικά χρονικά στέλνει πίσω στα σχολεία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν, αλλιώς δεν θα πάρουν σύνταξη!

Οι διατάξεις δύο άρθρων (του 33 στο νόμο 4386 και του 239 στο νόμο 4389) που η κυβέρνηση ψήφισε με σκοπό να
απαλλάξει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα αποχωρούσαν φέτος από τις μειώσεις συντάξεων που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό δεν θα ισχύσουν και όσοι ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους μέχρι αύριο 31/8/2016 κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη, πόσο .......μάλλον ψαλιδισμένη.
Η κυβερνητική γκάφα αποκαλύπτεται στο εσωτερικό έγγραφο που απέστειλε στις 25/8 στις περιφερειακές διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, υποδεικνύοντας στους εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους έως τις 31/8 επικαλούμενοι «λόγους ουσιώδους πλάνης!».

Το εσωτερικό έγγραφο που φέρνει στην δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος λέει ότι όσοι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν μέχρι τις 12 Μαΐου αλλά συμπληρώνουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις αλλά συμπληρώνουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις μετά τις 13 Μαΐου θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους γιατί το διάστημα μετά τις 13 Μαΐου δεν θεωρείται συντάξιμος χρόνος και ως εκ τούτου αν δεν γυρίσουν στα σχολεία θα θεωρούνται ότι αποχώρησαν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους!


Αυτή η… εξόφθαλμη εξαίρεση που εμπνεύστηκαν τα στελέχη της κυβέρνησης για να… παρακάμψουν το νόμο του… συντρόφου τους Κατρούγκαλου που κόβει οριζόντια όλες τις συντάξεις για όσους αποχωρούν από 13/5/2016 και μετά δεν πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ούτε μπορούσε να εφαρμοστεί από το Γενικό Λογιστήριο. 

Την εμπλοκή είχε αποκαλύψει στις 24 Ιουνίου με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ ο Ελεύθερος Τύπος και σήμερα επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, καθώς η απαλλαγή που έταξαν στους εκπαιδευτικούς ακυρώθηκε για λόγους… «ουσιώδους πλάνης»!

Για το λόγο αυτό το έγγραφο του υπουργού τους λέει ότι «ξεπαραιτηθείτε» επειδή εκ των υστέρων ανακάλυψαν ότι η διάταξη που τους έδινε δωρεάν χρόνο για σύνταξη χωρίς μειώσεις είναι πρακτικά αντισυνταγματική.

Στην παγίδα έπεσαν πάνω από 1.400 εκπαιδευτικοί που τώρα θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους εντός 48 ωρών, αλλιώς μένουν χωρίς σύνταξη.

Υπουργείο Παιδείας: Ψευδές το δημοσίευμα για τι;ς συντάξεις των εκπαιδευτικών

Για «παραπληροφόρηση» κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» που αφορά στο συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο αναπαράχθηκε και από ιστοσελίδες, αναφέρει, ότι εξαιτίας σφάλματος στους κυβερνητικούς χειρισμούς, εκπαιδευτικοί που παραιτήθηκαν ούτως ώστε να αποφύγουν τις μειώσεις των συντάξεων που θα έφερνε το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, κινδυνεύουν τώρα να μην πάρουν καθόλου σύνταξη, εάν δεν ανακαλέσουν έως αύριο, 31/8, την παραίτησή τους και δεν γυρίσουν πίσω στις σχολικές αίθουσες.

Το υπουργείο απαντά στο δημοσίευμα χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως ψευδές» και διευκρινίζει: «Η συντριπτική πλειονότητα των 1350 εκπαιδευτικών που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν.4386/2016, αφού θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 4/5/2016, έκανε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης που προώθησε το υπουργείο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς θα συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό σύστημα. 

Το θέμα δημιουργείται για έναν μικρό αριθμό εκπαιδευτικών που δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 4/5/2016. Για τους εκπαιδευτικούς αυτούς οι μήνες που διανύθηκαν (από 5/5/2016 έως 31/8/2016) θα υπολογιστούν ως συντάξιμη υπηρεσία, όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου. Για τον λόγο αυτό τους δόθηκε η δυνατότητα ανάκλησης της αίτησης παραίτησης μέχρι 31/8/2016».

Πηγή:  enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου