Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Το “σύνδρομο του αϊ σιχτίρ” στις Ένοπλες Δυνάμεις! Έρχεται τον Σεπτέμβριο;

Ο Ουμπέρτο Έκο έχει διαψευστεί εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις? Ειδικά τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει …να ‘χουμε παράπονο.Τα μπάνια του λαού συνοδεύονται πάντα από καυτές εξελίξεις…
Το κακό είναι ότι κάθε χρόνο μπάνια κάνει όλο και μικρότερο ποσοστό από το λαό! 
Οι μόνοι που εξακολουθούν να τα ........χαίρονται είναι οι ισχυροί και οικονομικά εξασφαλισμένοι. Σ΄ αυτές τις κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται και οι πολιτικοί μας.
Ειδικά για τον χώρο των ΕΔ ο φετεινός Αύγουστος πολλά “κυοφορεί”. Στην πλατεία Συντάγματος κάποιοι από το οικονομικό επιτελείο πασχίζουν να βρούν το επόμενο “κόλπο” μέσω του οποίου θα μπορέσουν να “βάλουν χέρι” στις τσέπες των στρατιωτικών, χωρίς να το καταλάβουν! 
Το τρικ της προσωπικής διαφοράς “κάηκε” με την αποκάλυψή του. Δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να σκαρφιστούν, αλλά τους έχουμε εμπιστοσύνη. Όταν πρόκειται για περικοπές μισθών πάντα κάτι σκέφτονται. Στις περικοπές δαπανών δεν τα πάνε καλά…
Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτική και στρατιωτική μπορεί να έχει παρασυρθεί από το Αυγουστιάτικο χαλαρό κλίμα. Οι ανώτατοι αξιωματικοί πιθανότατα να μην καταλαβαίνουν το κλίμα που επικρατεί στο προσωπικό που διοικούν. 
Οι περισσότεροι είναι στα θέρετρά τους τα οποία χρησιμοποιούν ακόμη κι όσοι θα μπορούσαν να μην τα χρησιμοποιήσουν δίνοντας ίσως την δυνατότητα και σ΄ άλλα στελέχη να κάνουν μερικές ημέρες διακοπές. Η αλληλεγγύη δεν επηρεάζει την ιεραρχία…Αλλά αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα.
Ο Αύγουστος και η “χαλαρότητά” του θα περάσει πολύ σύντομα. Όσοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το κλίμα που επικρατεί στο προσωπικό των ΕΔ θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα. Όχι δεν πρόκειται να γίνει κανένα …πραξικόπημα, όπως κατά καιρούς διάφοροι γραφικοί …παρακαλούν με τις γραφίδες τους. Οι στρατιωτικοί είναι πολύ πιο δημοκράτες απ΄ όλους αυτούς που διαφημίζονται ως τέτοιοι.
Αυτό που μπορεί όμως να συμβεί, είναι να ενδυναμωθεί το “σύνδρομο του …αϊ σιχτίρ”! Οι στρατιωτικοί έχουν “φορτωθεί” με ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Έχουν κληθεί να καλύψουν κάθε “τρύπα” του ανύπαρκτου κρατικού μηχανισμού. Ανέλαβαν με το έτσι θέλω της κυβέρνησης εξ ολοκλήρου το προσφυγικό. Για να τα βγάλουν πέρα λειτουργούν κυριολεκτικά στο “κόκκινο”. 
Ως …ανταμοιβή λαμβάνουν πολλά “μπράβο” και “ζήτω” αλλά διαπιστώνουν ότι μόλις τα χειροκροτήματα κοπάσουν, ετοιμάζονται να τους κόψουν κι άλλο το μισθό! Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να τους κατηγορήσει αν “προσβληθούν” από το προαναφερόμενο “σύνδρομο το αϊ σιχτίρ”.
Στην κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι δεν αρκεί να λειτουργούν οι ΕΔ στο “ρελαντί” όπως θα ΄πρεπε να γίνεται σε περίοδο ειρήνης. Αν το προσωπικό απογοητευθεί για ακόμη μια φορά και φυσιολογικά “κατεβάσει στροφές” πολλοί θα τρέχουν και δεν θα φθάνουν. 
Για να μην συμβεί αυτό ας φροντίσουν μόλις επιστρέψουν από παραλίες και θέρετρα αυτοί που έχουν λόγο και θέσεις υψηλές να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν τις αποφάσεις που πρέπει στους “γιάπηδες” του υπουργείου Οικονομικών. Απ΄ ότι φαίνεται έχει και η πρώτη-δεύτερη φορά Αριστερά μπόλικους τέτοιους…
http://www.militaire.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου