Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016

Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ: "Αν καταδικαστώ θα κινδυνεύσει η διαπραγμάτευση για το χρέος" - Οι FT τα "χώνουν" στην ελληνική κυβερνηση.

 
Επίθεση στους πολιτικούς που οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική κατάρρευση και σε όσους αρνούνται να αποδεχθούν το επταετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων εξαπολύει από τις ΗΠΑ ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου.
Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Γεωργίου προειδοποιεί ότι, αν κριθεί ένοχος από την ελληνική Δικαιοσύνη, θα κινδυνεύσει η ηθική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του οικονομικού συστήματός της.
«Αισθάνομαι ότι ζω σε έναν....
... παράδοξο κόσμο, όπου όλα είναι ανάποδα.
Διώκονται αυτοί που παράγουν αξιόπιστες στατιστικές οι οποίες έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς θεσμούς, ενώ αυτοί που ήσαν αντίθετοι και ήταν υπεύθυνοι για ψεύτικα στοιχεία στο παρελθόν την γλυτώνουν» δηλώνει ο Γεωργίου σε τηλεφωνική συνέντευξη με την εφημερίδα από το σπίτι του στις ΗΠΑ, όπου ζει μετά την αποχώρησή του από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο κ. Γεωργίου δηλώνει ότι η απόφαση για εκ νέου παραπομπή του σε δίκη είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να ανησυχήσει την ελληνική κυβέρνηση και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Αν οι αξιωματούχοι της Ελλάδα δεν μπορούν να έχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία χωρίς τον φόβο ότι θα σύρονται για χρόνια στα δικαστήρια, τότε η ηθική ακεραιότητα της ΕΕ και του οικονομικού συστήματός της, θα έχει υπονομευτεί σοβαρά» δηλώνει ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Επιχειρώντας, δε, να προλάβει τις όποιες δικαστικές εξελίξεις, προειδοποιεί ότι, έαν το δικαστήριο τον κρίνει ένοχο, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Όπως εξηγεί: «Αν ο υπολογισμός του κυβερνητικού χρέους κριθεί από τα δικαστήρια ότι ήταν λανθασμένος, μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους; Δεν έχει λογική. Είναι φρόνιμο να διευθετηθεί όλο αυτό».
Προσθέτει, δε, ότι θα είναι χαρά του να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πάρει μέρος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και καταλήγει: «Δεν έχω μετανιώσει για το παραμικρό. Θα έκανα και πάλι ακριβώς τα ίδια, αμέσως».
FT: Οργή των στατιστικολόγων σε όλο τον κόσμο - Αποδιοπομπαίος τράγος ο Γεωργίου
Οι FT σημειώνουν δε πως "η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή σε οικονομολόγους και στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι ο Ανδρέας Γεωργίου έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πολιτική τάξη στην Ελλάδα, η οποία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας".
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή του προς τους Financial Times, ο Pali Lehohla, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής, χαρακτήρισε την απόφαση για τη δίωξη του κ Γεωργίου ως ένα "βάναυσο πλήγμα", το οποίο μετατρέπει την στατιστική σε μια «υψηλού κινδύνου» επιλογή σταδιοδρομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου