«Πάγωμα» της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέος και εν αναμονή των αποφάσεων του ΔΝΤ, είναι η στάση που υιοθετούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέναντι στην Ελλάδα, επιχειρώντας να επαναλάβουν αυτό που έκαναν το 2012, παρά την συμφωνία του Μαΐου.
Πίσω από την συζήτηση για τα προαπαιτούμενα της
δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και την ανάγκη επιτάχυνσης από πλευράς της Ελλάδας, στο χθεσινό άτυπο Eurogroup της Μπρατισλάβας, αναδείχθηκε και η «αναβλητικότητα» στο θέμα του χρέους, ειδικά από τις χώρες που κινούν ......τα νήματα στην σύνοδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της συνόδου Ολλανδός υπουργός οικονομικών της Ευρωζώνης κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ιδιαίτερα αμήχανος όταν δέχθηκε σχετική ερώτηση.
«Δεν συζητήσαμε ιδιαίτερα το θέμα, θα πρέπει να περιμένουμε και την νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία αναμένεται από το ΔΝΤ αργότερα μέσα στο χρόνο. Τότε και εφόσον χρειαστεί θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ωστόσο τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο παρών αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ, έθεσαν το θέμα επί τάπητος.
Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να προχωρήσουν σε συνεννόηση βέβαια και με τους υπουργούς οικονομικών της ζώνης Ευρώ.
Ο κ. Κερέ ήταν πιο κατηγορηματικός επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε προ ημερών και ο πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι. Ότι δηλαδή η κεντρική τράπεζα του Ευρώ ανησυχεί για την βιωσιμότητα του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Έθεσε μάλιστα ως έναν από τους επόμενους στόχους του ελληνικού προγράμματος την προσπάθεια για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Η αλήθεια είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Φιλανδίας και Ολλανδίας επιθυμούν διακαώς την συμμετοχή του ΔΝΤ, ώστε να έχουν τα απαραίτητα πολιτικά επιχειρήματα για να προωθούν και να χρηματοδοτούν το ελληνικό πρόγραμμα.
Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται άλλωστε και η έγκριση στις 14 Μαΐου του σχεδίου που ετοίμασε ο ΕΜΣ για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους με μέτρα που θα ξεδιπλωθούν σε τρία στάδια από φέτος μέχρι και το 2018.
Ωστόσο, μετά συμφωνία του Μαΐου, το ΔΝΤ επανήλθε (αν και ποτέ δεν υποχώρησε) στην θέση του ότι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι άμεσα για να έχουν αποτέλεσμα.
Ως γνωστό η συζήτηση για άμεσα μέτρα που θα αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ήταν καταστροφική για την σημερινές Κυβερνήσεις Γερμανίας και Ολλανδίας που μπαίνουν σιγά-σιγά σε προεκλογική περίοδο.
Η καθυστέρηση των προαπαιτούμενων για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ έδωσε την αφορμή για επανεξέταση του θέματος στέλνοντας την μπάλα στην κερκίδα.
«Άσε να δούμε τι θα πει το ΔΝΤ και μετά βλέπουμε» είναι τώρα η στάση των υπουργών που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει επενδύσει στην απόφαση για το χρέος παίρνοντας σκληρά μέτρα κατά την αξιολόγηση.
Η καθυστέρηση στην προώθηση του σχεδίου του ΕΜΣ την αφήνει έκθετη, ενώ θα πρέπει να πάρει νέες κρίσιμες αποφάσεις σε ό, τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, τις τράπεζες και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Οι αποφάσεις αυτές θα είναι ακόμη πιο δύσκολες, χωρίς το αντίβαρο του χρέους στην διαπραγμάτευση.
Πηγή: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου