Εκτενές άρθρο στην τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δημοσιεύει σήμερα 27/9 η Wall Street Journal, επικαλούμενη και δηλώσεις επιχειρηματιών της χώρας.
Αφού υπενθυμίζει πως νωρίτερα «πέρασε» από την ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την υπό-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ο αρθρογράφος τονίζει πως οι προβλέψεις που μιλούσαν επιστροφή της εγχώριας οικονομίας στην ανάπτυξη το 2016, ίσως .......τελικά διαψευστούν.
Αν και οι δανειστές της Αθήνας «βλέπουν» ανάπτυξη στα τέλη του 2016 και μεγέθυνση ύψους 2,7% του ελληνικού ΑΕΠ το 2017, οι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα υπολογίζουν το ποσοστό αυτό στο 0,6%.
Μάλιστα, η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα από την Αθήνα, τόνισε πως το 2016 η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη.
«Δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε μια ανάκαμψη, αν πρώτα δε δούμε ορισμένες θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις για την δημιουργία ενός πιο σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος», δήλωσε στην εφημερίδα ο Δημήτρης Τσακονίτης, διευθυντής στην εταιρεία Grecian Magnesite.
Ωστόσο, σε αντίθετο κλίμα, ο υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωνε:
«Είμαστε σε ένα σημείο καμπής στο οποίο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αφήνουμε την ύφεση πίσω μας».
Το δημοσίευμα θυμίζει και την πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην WSJ, κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός πως η οικονομία θα λάβει ώθηση από επενδύσεις στο τέλος του 2016.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνιζε πως θετικά θα συμβάλει η ελάφρυνση του χρέους αλλά και η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο αρθρογράφος στη συνέχεια επισημαίνει πως τα μέχρι πρότινος στοιχεία δείχνουν μια ελάχιστη βελτίωση στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, με την ανεργία να υποχωρεί οριακά, κοντά στο 23%.
Ωστόσο, η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική, με τον αριθμό των «λουκέτων» να φτάνει το α’ 6μηνο του 2016 σε υψηλό 3 χρόνων, την ίδια στιγμή που και τα έσοδα από τον τουρισμό και τις λιανικές πωλήσεις είναι επίσης μειωμένα.
Σε αντίθετο κλίμα βρίσκεται η βιομηχανική παραγωγή, η οποία όμως συνοδεύεται από μία στασιμότητα των εξαγωγών, κάτι που δεν επιβεβαιώνει τον στόχο του προγράμματος διάσωσης για μία στροφή της ελληνικής οικονομίας προς ένα πιο εξαγωγικό μοντέλο.
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Τράπεζα της Ελλάδας δείχνουν ότι οι εξαγωγές από την αρχή του έτους ως τον Ιούλιο ήταν 7,1% χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Την περίοδο 2009 - 2014 οι εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική αύξηση και αποτέλεσαν ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία στα χρόνια εφαρμογής των προγραμμάτων διάσωσης.
Όμως, από τον Ιούλιο του 2015 και έπειτα, όταν επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, τα στοιχεία για τις εξαγωγές καταγράφουν συνεχή πτώση.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα τονίζει πως οι τελευταίες αυξήσεις των φόρων και των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης το καλοκαίρι του 2016, αναμένεται να γονατίσουν ακόμα περισσότερο τις εγχώριες επιχειρήσεις.
«Αν και η κυβέρνηση λέει πως έχει επίγνωση των βαρών που φέρουν οι φόροι, έχει περιορισμένη ικανότητα να τους μειώσει, καθώς πρέπει να δημιουργήσει τα αποθεματικά που ζητούν οι δανειστές», καταλήγει το άρθρο.
Πηγή: bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου