Άκρως αποκαλυπτικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τον τρόπο με τον οποίον «καταρτίζονται» οι αιτιάσεις των δανειστών και εν προκειμένω του ΔΝΤ.
Μεγάλες εταιρίες και πολυεθνικές δίνουν «ραβασάκια» στο ΔΝΤ για το τι ακριβώς θέλουν να αλλάξει στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.
Στην προκείμενη περίπτωση ο κολοσός της Lafarge, η οποία έχει την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής, ζητά με email προς τους αρμόδιους αξιωματούχους του ΔΝΤ την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και .......την κατεδάφιση της Διαιτησίας.
Το επίμαχο ντοκουμέντο μπορεί να είναι του 2011, ωστόσο δεδομένου πως ξεκινά η δεύτερη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, καλό είναι άπαντες να γνωρίζουν ποιοι δίνουν τις «ιδέες» και την τεχνογνωσία στο ΔΝΤ για αυτά που ζητά από την κυβέρνηση.
Πέντε χρόνια μετά, η γαλλο-ελβετική εταιρεία έχει γίνει ο μοιραίος παίκτης για τη διευκόλυνση των απολύσεων στην Ελλάδα καθώς η προσφυγή της στο ΣτΕ και η επικείμενη απόφαση που αναμένεται να εκδώσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι ο καταλύτης για τις αλλαγές που θα γίνουν στη νομοθεσία.
Αλλωστε το θέμα της συζήτησης για τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων έχει παγώσει μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών μέχρι την έκδοση απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου).
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλύπτει σήμερα εμπιστευτικό e-mail της Lafarge προς το ΔΝΤ που αποδεικνύει ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, Πιερ Ντελαπλάν, είχε απευθείας συνομιλίες με τον Μπομπ Τράα και την ομάδα του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να «περάσουν» στο Μνημόνιο οι θέσεις της γαλλικής πολυεθνικής για τις επιδιωκόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.
Μέσω του ΔΝΤ παράλληλα, η Lafarge επιχειρούσε να ανοίξει διαύλους και με την υπόλοιπη τρόικα ώστε να επεκτείνει τις πιέσεις σε όλη την κλίμακα των δανειστών.
Σήμερα ο Ντελαπλάν είναι πλέον περιφερειακός διευθυντής της Lafarge Holcim για τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ο Ολλανδός Μπομπ Τράα έχει αντικατασταθεί.
Ωστόσο η «δουλειά» έχει γίνει αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις της Lafarge προς το ΔΝΤ -με αποκορύφωμα αυτές για τη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων και την αποδυνάμωση της Διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις- αποτελούν «επίδικο» των ανατροπών που επιχειρείται να επιβληθούν στα εργασιακά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Εκείνη την περίοδο η Lafarge είχε ανοιχτά μέτωπα λόγω του λουκέτου που ήθελε να βάλει στο εργοστάσιο των Τσιμέντων Χαλκίδας (σ.σ. σταμάτησε την παραγωγή του το 2011 και έκλεισε το 2013) απολύοντας ομαδικά τους 236 εργαζομένους, αλλά και με τις αντιδράσεις που συναντούσε η επένδυση καύσης RDF που προωθούσε η εταιρεία στο Μυλάκι Αλιβερίου.
* Σημειώνεται πως πρόκειται για την ίδια ακριβώς εταιρία, η οποία είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο με τα «χαμένα» ΑΦΜ, καθώς απλοί πολίτες ενημερώνονταν από την Εφορία πως ελέγχονται για εκατομμύρια ευρώ που έβγαλαν στο εξωτερικό.
Όπως είχε αποκαλυφθεί από το ρεπορτάζ επρόκειτο για ένα παρατραπεζικό κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιούσε ΑΦΜ ανυποψίαστων πολιτών (χαρακτηριστική η περίπτωση βιοπαλαιστή ταξιτζή που βρέθηκε εν μία νυκτί πολυεκατομμυριούχος) για να βγάλει εκτός Ελλάδος δυσθεώρητα ποσά από κέρδη εταιριών.
Μεταξύ των εταιριών που φέρονται να είχαν χρησιμοποιήσει το κύκλωμα ήταν και η Lafarge.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου