Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Παγκόσμια ανατροπή: Ο Τραμπ θέλει να τελειώσει την εποχή της παγκοσμιοποίησης

Σε μια νέα εποχή μπαίνει ο πλανητής, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την οικονομία, αν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει την δέσμευση που ανέλαβε στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εμμέσως πλην σαφώς καταφέρθηκε κατά της παγκοσμιοποίησης, καλώντας τους πολίτες της χώρας του να πάρουν μέρος στην εθνική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση των ΗΠΑ, προς όφελος όλων, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο Τραμπ τόνισε ότι θα δώσει πίσω στους πολίτες την εξουσία που μέχρι πρότινος νεμόταν μόνο η Ουάσιγκτον.
Για πολύ καιρό οι πολιτικοί ευημερούσαν, επισήμανε, ωστόσο θέσεις εργασίας χάνονταν και ....
....εργοστάσια έκλειναν.
Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τώρα με το νέο όραμά του, η Αμερική θα είναι πρώτη.
«Θα ξανακάνουμε την Αμερική ισχυρή και σπουδαία και πάλι» είπε.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να θέσει την Αμερική «πάνω απ’ όλα» στη 15λεπτη ομιλία που εκφώνησε αμέσως μετά την ορκωμοσία του.
«Από σήμερα, ένα νέο όραμα θα κυβερνά τη χώρα μας. Από σήμερα, η Αμερική τίθεται πρώτη» είπε ο 45ος πρόεδρος.
«Θα ακολουθήσουμε δύο απλούς κανόνες: αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς», πρόσθεσε.
Τα λόγια αυτά του Τραμπ την ημέρα της ορκωμοσίας του επιβεβαιώνουν πρότερες τοποθετήσεις τους, ότι σκοπεύει να επιβάλει δασμούς στην εισαγωγή προϊόντων στην Αμερική γεγονός που ήδη έχει πανικοβάλει τόσο την Κίνα όσο και Τη Γερμανία.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλάζει ριζικά ο οικονομικός χάρτης της υφηλίου, καθώς το «μοντέλο Κίνας» κυρίως στους μισθούς των εργαζομένων ανά τον κόσμο θα αρχίσει να ανατρέπεται.
Τα κινέζικα προϊόντα που κατέκλυσαν τον κόσμο λόγω των χαμηλών τιμών τους που διαμορφώνονταν χαμηλά λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών των εργαζομένων θα αρχίσουν να χάνουν έδαφος αφού πλέον θα επιβαρύνονται με δασμούς και κατά συνέπεια θα αρχίσουν και πάλι να δημιουργούνται παραγωγικές εργασίες σε όλες τις χώρες που σήμερα δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν την Κίνα και όλες τις άλλες χώρες χαμηλού εργατικού κόστους.
Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις είναι δύσκολες και παρακινδυνευμένες.
Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι ο Τραμπ ήρθε για να ταράξει τα νερά και να κάνει βαθιές τομές και όχι να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα που βασιζόταν στις καλές σχέσεις με τις ελίτ και το κατεστημένο.
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα ενισχύσει τις παλιές συμμαχίες και θα συνάψει καινούριες».
Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί χρόνια οι ΗΠΑ «επιχορηγούσαν τους στρατούς άλλων χωρών», χωρίς να διευκρινίσει όμως σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου