Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Bloomberg: Σε τροχιά σύγκρουσης με τη Fed ο Τραμπ.

O Ντόναλντ Τραμπ και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης που θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα σε ένα ισχυρότερο δολάριο, δήλωσαν δύο οικονομολόγοι στο Bloomberg.

«Βλέπω την πιθανότητα μίας μεγάλης σύγκρουσης το επόμενο ένα με ενάμισι έτος, μεταξύ της επιθυμίας
της κυβέρνησης Τραμπ να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 3-4% και της αυξανόμενης προσοχής της Fed στην άνοδο του πληθωρισμού στον ....
..στόχο του 2%», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκόρντον του Northwestern University σε συνέδριο στο Παρίσι. Ο Μπάρι Άιχενγκριν του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια βλέπει «διψήφια» ανατίμηση του δολαρίου ως μία πιθανή συνέπεια της πολιτικής δημοσιονομικής στήριξης του Τραμπ, της φορολογικής μεταρρύθμισης και της προστατευτικής εμπορικής πολιτικής του.

Σύμφωνα με τον Γκόρντον, οι πολιτικές του Τραμπ θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό σε μία οικονομία που ήδη υφίσταται μισθολογικές πιέσεις και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, παρακινώντας τη Fed να επιταχύνει τον ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τραμπ δεν θα διορίσει εκ νέου την Τζάνετ Γέλεν, επειδή όταν θα ολοκληρώνεται η θητεία της σε ένα χρόνο από τώρα, θα τον έχει κάνει τρελό με τις αυξήσεις των επιτοκίων», είπε ο Γκόρντον. «Η ανατίμηση του δολαρίου που θα προκαλέσουν τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσει σε αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο και θα υπονομεύσει την επιθυμία του να περιορίσει το έλλειμμα αυτό. Θα υπάρξουν μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη των στόχων του Τραμπ για την ανάπτυξη».

Πηγή:  enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου