Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Λεπέν: Δεν θέλω Frexit από το ευρώ, θέλω εθνικό και κοινό «νόμισμα».

Μικρή υποχώρηση από τις προτάσεις της για έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη φαίνεται πως πραγματοποιεί η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, τέσσερις μήνες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σε συνεντεύξεις της, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου δήλωσε ότι
είναι υπέρ της υιοθέτησης εθνικού νομίσματος στη Γαλλία, που ......θα συνυπάρχει όμως με μία μορφή κοινού νομίσματος, σαν το σύστημα ECU που υπήρχε πριν την κυκλοφορία του ευρώ.

Το ECU ήταν ένα «καλάθι» ευρωπαϊκών νομισμάτων που επί δεκαετίες χρησιμοποιούνταν ως διακρατική λογιστική μονάδα μέτρησης στη Γηραιά Ήπειρο. Λειτούργησε ως πρόδρομος του ευρώ και καταργήθηκε το 1999.

«Το ECU υπήρχε παράλληλα με το εθνικό νόμισμα», είπε η κ. Λεπέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας πως ένα μοντέλο συνύπαρξης των δύο δεν θα είχε αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή των γάλλων πολιτών.

«Θέλω ένα εθνικό νόμισμα με το ευρώ ως κοινό νόμισμα», δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξή της σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

Παλαιότερα, η κ. Λεπέν είχε προτείνει την πλήρη απόσυρση της Γαλλίας, δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, από το ευρώ. Ωστόσο, ο υπαρχηγός του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η νέα τοποθέτηση Λεπέν δεν αποτελεί υποχώρηση από την ιδέα της νομισματικής ανεξαρτησίας.

«Ένα νόμισμα που ακολουθεί το μοντέλο ECU δεν είναι κάτι που έχεις στο πορτοφόλι σου ή στον τραπεζικό λογαριασμό σου, είναι ένα λογιστικό νόμισμα μεταξύ χωρών», είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία θέλουν την κ. Λεπέν να περνά στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου όμως αναμένεται να ηττηθεί από τον υποψήφιο των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Φιγιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου