Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Στο στόχαστρο 900.000 συντάξεις που είναι πάνω από 700 ευρώ.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να μην κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, αλλά οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ, που απαιτούνται για το 2019, να προκύψουν από τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε 900.000 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου μπορεί να βγει ο λογαριασμός χωρίς να εμπλακούν οι επικουρικές .

Ωστόσο με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων θα εξεταστούν .......τα νούμερα.

Περίπου 900.000 κύριες συντάξεις που είναι πάνω από τα 700 ευρώ κινδυνεύουν με νέες μειώσεις, εξαιτίας της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς».

ΟΙ ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι εκπρόσωποι δανειστών αποδέχονται ανώτατο όριο μείωσης κύριας σύνταξης-το ΔΝΤ δεν έχει δώσει ακόμα πράσινο φως - ενώ οι χαμηλές συντάξεις δεν έχουν σημαντικές προσωπικές διαφορές.

Το πρώτο κύμα επαναϋπολογισμού (40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ.

Στο μέτωπο των εργασιακών, καταργείται το υπουργικό βέτο έγκρισης των ομαδικών απολύσεων και περνάει στην δικαιοδοσία του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας.

Τα όρια των απολύσεων δεν αλλάζουν και παραμένουν στο 5% μηνιαίως. Τον Σεπτέμβριο του 2018 με νόμο αίρεται η αναστολή της αρχής επεκτασιμότητας (οι συμβάσεις εφαρμόζονται στους εργαζόμενους όλου του κλάδου) και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης (υπερισχύει η καλύτερη σύμβαση, πχ η κλαδική). Επίσης, περιορίζονται οι άδειες των συνδικαλιστών, ενώ στους λόγους απόλυσής τους προστίθενται ποινικά αδικήματα όπως είναι η κλοπή, υπεξαίρεση κλπ.

Οσον αφορά στα αντίμετρα ,το επίδομα για το πρώτο παιδί θα αυξηθεί στα 60 ευρώ και στα 90 ευρώ για δεύτερο παιδί ενώ η επιδότηση ενοικίου 80 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια.Επίσης θα δημιουργηθούν πάνω από 30000 θέσεις εργασίας επιδότηση μισθολογικού κόστους 500 ευρώ το μήνα χωρίς απολύσεις. Oσον αφορά στη συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα

Για εισοδήματα κάτω των 700 ευρώ θα είναι μηδενική συμμετοχή,για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ μείωση κατά 50% και για εισοδήματα από 1.200 έως 1.500 ευρώ μείωση κατά 25%.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου