Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Τι σημαίνει η αινιγματική αναφορά Ερντογάν για τη Λωζάνη.

Aίσθηση προκάλεσε η αινιγματική αναφορά του προέδρου της Τουρκίας κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. 

Στο περιθώριο του 2ου Ελληνοκινεζικού Φόρουμ Πόλεων που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι επιθυμεί «πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης». 

Ας σημειωθεί ότι η αποστροφή Ερντογάν περί

«πλήρους υλοποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης» ερμηνεύτηκε ως....

.... επαναφορά του αιτήματος της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου στο υψηλότατο επίπεδο. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει ως ανυπόστατο τον τουρκικό ισχυρισμό. Πάντως, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο έκανε λόγο για «δέσμευση του τούρκου πρωθυπουργού στην τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης».

Τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν δεν μεταβάλλει καθόλου την τουρκική πολιτική» δήλωσε το Σάββατο ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Ο Ερντογάν, προφανώς, αναφέρεται σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης όπως ο ίδιος την ερμηνεύει. Δε μεταβάλλει καθόλου την τουρκική πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου