Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ούτε μέτρα για το χρέος, ούτε QE.

Ενώ η κυβέρνηση προειδοποιεί τους δανειστές ότι αν δεν προηγηθεί λύση για το χρέος δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα που ψηφίζονται τώρα για το 2019, τα μηνύματα που «εισπράττει» ως απάντηση από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) είναι μάλλον αποθαρρυντικά: 

Στο Eurogroup της Δευτέρας – και στο επόμενο του Ιουνίου – δεν πρόκειται να συμφωνηθεί για το χρέος κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να άρει τις επιφυλάξεις του και θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να εντάξει τα ........ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράγοντες της Κομισιόν, αξιωματούχοι των Θεσμών και διεθνείς αναλυτές σπεύδουν να χαμηλώσουν τον πήχυ των προσδοκιών, γεγονός που προκαλεί επιδείνωση κλίματος στις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και διαρροές, το Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα αρκεσθεί να επανεπιβεβαιώσει προηγούμενες δεσμεύσεις του για ελάφρυνση χρέους, χωρίς να προσδιορίσει το περίγραμμα και το χρονοδιάγραμμα των μέτρων – με ποιόν τρόπο και πότε θα γίνει αυτό που διακαώς επιθυμεί η ελληνική πλευρά και ζητά μετ’ επιτάσεως το ΔΝΤ.

Προαπαιτούμενα για ένταξη στο QE


Όμως, δεν είναι πλέον μόνο το ΔΝΤ που θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο πρόγραμμα την περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης. Το ίδιο πρόκριμα θέτει και η ΕΚΤ προκειμένου να εντάξει τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα στο QE – κίνηση που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και θα καθιστούσε εφικτή μια ομολογιακή έκδοση μέσα στους επόμενους μήνες.

Το είπε απερίφραστα ο αντιπρόεδρος της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας Μπενουά Κερέ, μιλώντας στο Reuters: Tα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αν προηγουμένως δεν ληφθούν αποφάσεις από ESM, ΔΝΤ για το xρέος. 

«Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ, είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητά του», διευκρίνισε ο στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι.

Διερμηνεύοντας προφανώς τις απόψεις που επικρατούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, τόνισε ότι για να συζητηθεί θέμα ένταξης της Ελλάδας στο QE, πρέπει πρώτα:

• Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα μείωσης (ελάφρυνσης) του ελληνικού χρέους

• Το ΔΣ του ΔΝΤ να αποφασίσει αν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

Αποσαφήνισε μάλιστα ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα σημαίνει πως η ένταξη της Ελλάδος στο QE μπορεί να καθυστερήσει για πολλούς μήνες.

Παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης

Αναλυτές διεθνών οίκων επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις για το χρέος που ζητούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν, δεδομένου ότι απαιτούνται μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για να καταστεί βιώσιμο.

Σε τέτοιες «παρεμβάσεις» δεν πρόκειται να συναινέσει το Βερολίνο, όσο η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και μέχρι να σχηματισθεί η επόμενη κυβέρνηση – πιθανότατα συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου