Συνολικά 1,5 εκατ. εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν απλήρωτοι για διάστημα από έναν έως έξι μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Την ίδια ώρα, το...“Βήμα” παρουσιάζει η μελέτη των καθηγητών Σάββα Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή του Παντείου) και Βασίλη Μπέτση (υποψηφίου διδάκτορα του Παντείου) στην οποία περιγράφεται η δραματική εικόνα της αγοράς εργασίας και οι συνθήκες ζούγκλας που έχουν παγιωθεί – ύστερα από 7 χρόνια εφαρμογής .......των μνημονίων.
«Η παρατεταμένη ύφεση και η υψηλή ανεργία στις συνθήκες βίαιης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που βίωσε η ελληνική οικονομία έχουν μετατρέψει σε ζούγκλα την αγορά εργασίας» σημειώνεται στη μελέτη, στην οποία επισημαίνεται ότι, πέραν των άλλων συνεπειών που προκαλεί η επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) στην αγορά, αυξάνεται και το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω της απώλειας εισφορών. Το ποσό του επιπλέον ελλείμματος στα 2,4 δις ευρώ κατά μέσον όρο ετησίως.
Σύμφωνα με το “Βήμα”, τα σχετικά στοιχεία της μελέτης των δυο καθηγητών δείχνουν τα εξής:
1.Η μερική απασχόληση αποτελεί κατά το 2016, το 50,3% των νέων προσλήψεων. Η ανασφάλιστη εργασία αφορά σε έναν στους 5 εργαζόμενους (500.000 άτομα).
Περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται ως μισθωτοί στην πράξη απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Περίπου 200.000 άτομα, ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, στην πράξη καταχωρίζονται ως μερικά απασχολούμενοι.
2. Σε περίπου 900.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες.
3. Το 38% των εργαζομένων έχει αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό.
Στην εικόνα αυτή θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η καθιερωμένη- πλέον απλήρωτη εργασία , η οποία έγινε καθεστώς στην πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει “Το Βήμα”, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι για διάστημα από έναν έως έξι μήνες.
Το «καθεστώς της καθυστέρησης των πληρωμών» είναι ο κανόνας στην αγορά εργασίας, ενώ οι τακτικές αμοιβές θεωρούνται « επιπλέον προσόν» μιας επιχείρησης, το οποίο προβάλλουν οι εργοδότες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου