Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Γιατί η Ελλάδα είναι πάντα εχθρός της Γερμανίας;

Του Ραφαήλ Αξιώτη

Ένα σοβαρό ερωτηματικό πλανάται εδώ και χρόνια πάνω από την Ελλάδα της κρίσης: Γιατί η Ελλάδα είναι πάντα ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος των Γερμανών; Μήπως τελικά δεν φταίει αποκλειστικά η οικονομία;

Σε μία άλλη οπτική των ελληνογερμανικών σχέσεων προχωρούν Αμερικανοί αναλυτές σε στρατηγικά think tanks που πρόσκεινται άμεσα στον ........Αμερικανό πρόεδρο. 

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικότερα μετά την τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναζωπυρώθηκε ξανά η ιστορική κόντρα Γερμανίας-ΗΠΑ αναφορικά με τον βαθμό επιρροής στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στα μάτια των Γερμανών, η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ ως «δούρειος ίππος» στα γερμανικά σχέδια, την ήλεγχε – και συνεχίζει – γεωστρατηγικά και επεδίωκε να βάζει το Βερολίνο να πληρώνει. Τώρα το Βερολίνο ζητάει εκδίκηση, ή απλά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και αναζητά πλήρη χειραφέτηση, ως επικεφαλής ενός ευρύτερου στρατιωτικού πλαισίου που ονομάζεται Ευρωστρατός.

Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι στη Γερμανία βλέπουν μια αυτονομημένη ευρωπαϊκή άμυνα που -όχι μόνο- μέσω Γαλλίας θα διαθέτει ακόμα και πυρηνική αποτροπή, βάζοντας οριστικά «ταφόπλακα» στα σχέδια των ΗΠΑ για μεγαλύτερη επιρροή στα ευρωπαϊκά πράγματα και εξοργίζοντας την Ουάσιγκτον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

el.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου