Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Καταρρέει το success story της κυβέρνησης.

Καταρρέει καθημερινά το success story που έστησε η κυβέρνηση μετά το Eurogroup. 

Την αποδόμηση της κυβερνητικής προπαγάνδας την κάνουν οι ξένοι με εκθέσεις τους,
οι σκιές και οι ψίθυροι για τη συμφωνία αλλά και τα ίδια τα στελέχη στην Αθήνα που λένε άλλα αντί άλλων.

Ο τεράστιος οικονομολόγος Παπαδημητρίου, ο υπουργός που θα φέρει την ανάπτυξη, δήλωσε ότι η ένταξη στο QE είναι συμβολικό γεγονός ενώ ο άλλος γίγαντας της κυβέρνησης........ Δραγασάκης είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η έξοδος στις αγορές δεν είναι αυτοσκοπός.

Τότε βρε αθεόφοβοι προς τι όλα αυτά; Ο Τσίπρας δεν έλεγε ότι είναι μείζονος σημασίας η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η έξοδος στις αγορές; Πόσες φορές δεν είπαν ότι τα δύο αυτά γεγονότα είναι σημαντικά για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών ώστε να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα; Τι έγινε ξαφνικά και δεν τους νοιάζει; Προφανώς κάτι ξέρουν περισσότερο, όπως ότι δεν θα βγουν σύντομα στις αγορές ή δεν θα πάρουν το QE και προετοιμάζουν τον κόσμο για μια ακόμη αποτυχία τους.

Όμως, το Βατερλώ δεν μπορεί να κρυφτεί, όσα υπουργικά συμβούλια κι αν κάνουν, όσα πανηγύρια κι αν στήσουν. Είναι για τα πανηγύρια και το γνωρίζουν.

Για παράδειγμα, το ΔΝΤ αμφισβητεί ξεκάθαρα την πρόβλεψη για 2% πλεόνασμα για τα επόμενα 43 χρόνια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Tζέρι Ράις είπε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι ρεαλιστικός, ωστόσο στη συνέχεια το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, για την περίοδο 2023-2060.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο, θα συνταχθεί με βάση τους στόχους και τις παραμέτρους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα) που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς.

Ο κ. Ράις επανέλαβε πάντως, ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.

Όσον αφορά στην καταρχήν συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στο Λουξεμβούργο, ο ίδιος υποστήριξε ότι η έγκρισή της από το ΔΣ του Ταμείου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως στις 27 Ιουλίου.

Όμως, τα καμπανάκια αμφισβήτησης ηχούν και από αλλού. Το Peterson Institute θεωρεί δεδομένη την αποτυχία του σχεδίου για το ελληνικό χρέος. Ενδεικτικός ο τίτλος της έκθεσης «Το Eurogroup για την Ελλάδα: Ελάφρυνση του χρέους με ένα δημοσιονομικό ζουρλομανδύα».

Συγκεκριμένα αναφερόμενο στα πλεονάσματα μιλά για «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα» και πλάνο που «δεν επιτεύχθηκε ποτέ, σε καμία χώρα, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» για «πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών.

Σημειώνει δε πως η διατήρηση πλεονάσματος άνω του 2% του ΑΕΠ για επιπλέον 37 χρόνια προϋποθέτει ότι η οικονομία θα τρέχει με άνευ προηγουμένου δυναμική.

Η τράπεζα HSBC σε σημείωμα προς τους πελάτες της προειδοποίησε πως η Αθήνα χρειάζεται σημαντική βοήθεια από τους πιστωτές της, αν θέλει να απεξαρτηθεί από τις δόσεις των πακέτων διάσωσης και να βγει στις αγορές χρέους.

«Περαιτέρω πρόοδος στην ελάφρυνση χρέους φαίνεται απίθανη τις ερχόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Fabio Balboni της HSBC, ο οποίος θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι «επείγονται» να επινοήσουν τρόπους μείωσης του χρέους της Ελλάδας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

«Χωρίς οποιαδήποτε στήριξη από το QE της ΕΚΤ ή από τον ESM, μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης το Εurogroup θα μπορούσε να παράσχει τελικά μεγαλύτερη σαφήνεια για την ελάφρυνση χρέους, αλλά πιθανότατα θα είναι πολύ αργά για μια καθαρή έξοδο ή ακόμη και για ένα ήπιο προληπτικό πρόγραμμα». Έτσι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης, με πλήρεις όρους.

Ένα τέταρτο πακέτο διάσωσης θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, για τους πιστωτές της και για τους επενδυτές, μετά από τις προσπάθειες η οικονομία να αποκτήσει μια δυναμική αφού έχει χάσει το 27% της παραγωγής της από την οικονομική κρίση.

Αυτά λέει η τράπεζα ενώ κι άλλες εκτιμήσεις θα βγουν τις επόμενες ημέρες για να επιβεβαιώσουν αυτό που είναι φανερό. Ότι πρόκειται για μια καταστροφική συμφωνία που έκλεισε με την κυβέρνηση να αποδέχεται το σχέδιο Σόιμπλε χωρίς καμιά αντίρρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου