Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Η έξοδος από το ευρώ θα γίνεται όλο και πιο δελεαστική.

Η έξοδος από το ευρώ θα γίνεται όλο και πιο δελεαστική
Στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου που ενέκρινε χθες το Eurogroup και οι πρόσθετες δανειακές ανάγκες της χώρας είναι στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού τύπου, που αντιμετωπίζει με ανησυχία τις εξελίξεις.
Η Luxemburger Wort διερωτάται εάν η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να σηκώσει το βάρος των χρεών της:
«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αναμφίβολα ένας άνθρωπος της σύνεσης, όπως απέδειξε στο δημοψήφισμα του 2004 για την επανένωση του νησιού, επιδεικνύοντας διορατικότητα και ρεαλισμό. 
Ωστόσο, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με έναν ηράκλειο άθλο. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα εξέτασε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Κύπρος το ευρώ. 
Στον βαθμό που θα κλιμακώνεται η δημοσιονομική και οικονομική κρίση στο νησί, αυτή η διέξοδος θα γίνεται όλο και πιο δελεαστική», αποφαίνεται η εφημερίδα του Λουξεμβούργου.
Μια μπαγιάτικη γεύση εκβιασμού
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Lübecker Nachrichten, επισημαίνοντας ότι κατά τη διαδικασία διάσωσης των χωρών της κρίσης επιβεβαιώνεται η εξής πρόγνωση: Τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από ό,τι υποθέτουν ή ισχυρίζονται οι διασώστες.
«Αυτό συμβαίνει τώρα και με την περίπτωση της Κύπρου. Αντί των 17 δισ. ευρώ, η μικρή αυτή νησιωτική χώρα χρειάζεται 23 δισ. προκειμένου να αποτρέψει την χρεοκοπία. 
Η δυσαρέσκεια που επικρατεί σε ένα μεγάλο μέρος των Χριστιανοδημοκρατών είναι κατανοητή. Η νέα αυτή χρηματοδοτική τρύπα δεν συζητήθηκε καθόλου μέχρι την ώρα που συμφωνήθηκε το πακέτο. Αυτό συνέβη μόνο κατά τη στιγμή που η υπόσχεση προς την Κύπρο θα γινόταν απόφαση. Και αυτό όλο προσδίδει μια μπαγιάτικη γεύση προσπάθειας για εκβιασμό», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
«Η Κύπρος δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον διπλασιασμό των βαρών που καλείται να σηκώσει», υποστηρίζει η Nürnberger Nachrichten και επισημαίνει: «Όχι 7 αλλά 13 δισ. ευρώ καλείται να εισφέρει με τις δικές της δυνάμεις η Κύπρος. Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα και πλέον του ΑΕΠ της. 
Σε αναλογία με τη Γερμανία το τεράστιο αυτό ποσό αντιστοιχεί σε 1,8 τρισ. ευρώ. Η υπόθεση δεν μπορεί να πάει καλά…Η Κύπρος θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και η ΕΕ νέες ιδέες για την υπέρβαση της κρίσης», τονίζεται στο δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου