Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ Aποφασισμένοι οι 27 να παταξουν τη φοροδιαφυγή.


Την αποφασιστικότητά τους να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης εξέφρασαν σχεδόν όλοι οι ηγέτες των κυβερνήσεων των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσερχόμενοι στο κτήριο Justus Lipsius των Βρυξελλών όπου διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Οι «27» φαίνονται για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό να συμφωνούν ομόφωνα στην ανάγκη λήξεις μέτρων κατά της φοροδιαφυγής η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοστίζει περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, με το Λουξεμβούργο και την Αυστρία να προβάλουν μικρές επιφυλάξεις. 
Στο σημερινό Συμβούλιο το οποίο αναμένεται να διαρκέσει μόλις τέσσερεις ώρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν και για ενεργειακά θέματα καθώς οι υψηλές τιμές πλήττουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι καλοσωρίζοντας τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα τόνισε πως η Ε.Ε πρέπει να επικεντρωθεί στην πάταξη των απαράδεκτων πρακτικών που επιτρέπουν σε ορισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα να φοροδιαφεύγουν . 
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο υπογράμμισε πως οι «27» πρέπει να έχουν λάβει τις αποφάσεις τους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ερχόμενου Δεκεμβρίου. 
Από την πλευρά της η Καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως και η Γερμανία είναι αποφασισμένη να πράξει το παν για την καταπολέμηση αυτού του μείζονος προβλήματος.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς  δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να συνδέσει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη κοινής ενεργειακής πολιτικής από την Ε.Ε, θέμα το οποίο πρόκειται επίσης να συζητηθεί στο Συμβούλιο, ενώ ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν δήλωσε πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε η Ε.Ε να αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες θα ήταν αδιανόητες μέχρι πριν λίγο καιρό.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ παρά τις όποιες επιφυλάξεις έχει εκφράσει υπογράμμισε πως το Μεγάλο Δουκάτο θα συνεργαστεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε και πως από το 2015 θα τεθεί σε ισχύ η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για καταθέτες σε τράπεζες της χώρας.
Οι «27» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επαναλάβουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ε.Ε και Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ανδόρα, Μονακό και Σαν Μαρίνο ώστε να επανακαθοριστούν οι φορολογικές συμφωνίες ανάμεσα σε όλες τις πλευρές.
Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε  τον μηχανισμό εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το πρώτο βήμα για την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη.
Το θέμα της φοροδιαφυγής είναι σχετικό. Εξαρτάται από το πόσο νόμιμοι είναι οι επιβληθέντες φόροι. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου έχουν αυξηθεί οι φόροι 600% είτε έχεις δουλειά είτε όχι, επι φανταστικού τεκμαρτού εισοδήματος, το πρώτο πράγμα που σκεφτεται καποιος είναι να επιβιώσει, συνεπώς αν θέλουν να πατάξουν την φοροδιαφυγή είναι απλό. Ζητήστε νόμιμους φόρους.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου