Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Άραγε είναι κατάρα ή αποπομπή της Τρόϊκα όπως έκαμε η Ισλανδία; - ΔΕΙΤΕ ΤΟ !

Το 2008 η Ισλανδία πτώχευσε. Το χρέος της το 2007, ένα χρόνο πριν τιναχτεί η στον αέρα η οικονομία της, ήταν 900% του ΑΕΠ! 

Ως φυσιολογική συνέχεια ακολούθησε οικονομική κρίση το 2008 με αποτέλεσμα οι τρεις τράπεζές της να πτωχεύσουν και το νόμισμά της να χάσει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ!

2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και δρομολογούνται πρόωρες εκλογές που προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. 


Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 000.000 ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο…

2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα για την πληρωμή ή όχι του «χρέους» και σαρώνει το ΟΧΙ με 93%των ψήφων!

H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών.

Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.

Το σώμα αρχίζει την «εργασία» του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ” όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Τα αποτελέσματα θα πρέπει να επικυρωθούν από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές και η ζωή… συνεχίζεται…

Οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντας το βάρος χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται τα στοιχεία έκθεσης της Ισλανδικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Icelandic Financial Services Association). Ωστόσο το 75% έπρεπε να πληρώσει τα δάνεια στο ακέραιο.

Η ανεργία αναμένεται το 2013 να κινηθεί κάτω από το 5% και η ανάπτυξη στο +2,4%.

Τα όπλα της Ισλανδίας μετά την έξοδο του ΔΝΤ, ήταν η αλιεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λίγες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Η καταστροφολογία του ΔΝΤ και Ε.Ε. ότι αν δεν ακολουθείτο το πρόγραμμά τους η χώρα θα γίνονταν Κούβα, δεν έπεισε τους πολίτες οι οποίοι τελικά δικαιώθηκαν.

Αντίθετα στην Ελλάδα φαίνεται η καταστροφολογία των φιλομνημονιακών «μπουμπούκων και μπουμπουκιών πολιτικών βρήκε πρόσφορο έδαφος σε βολεμένους και ανόητους.

Ωστόσο το ΔΝΤ και οι λοιποί συγγενείς και τραπεζίτες θορυβήθηκαν από την αντίδραση και την δικαίωση εκ του αποτελέσματος των Ισλανδών οι οποίοι έλαβαν δραστικές αποφάσεις οι οποίες έγιναν γνωστές εκ του αποτελέσματος.

1 . Η είδηση για το δημοψήφισμα και την απόφαση αποπομπής του ΔΝΤ από την Ισλανδία, αλλά και όλα τα οποία πέτυχε σε τρία χρόνια…αποσιωπήθηκαν! Δεν μάθαμε αν συμφωνήθηκε αντάλλαγμα, αλλά τουλάχιστον για την Ελλάδα γνωρίζουμε ότι:

a . μείωσαν το ειδικό τέλος επί των εσόδων το οποίο είχε ψηφιστεί να καταβάλουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ για την παραχώρηση συχνότητας από 2% σε 0.1%!!!. και

b . ενώ είχε ψηφιστεί να ξεκινήσει η καταβολή του εδώ και δύο χρόνια, με την σύμφωνη γνώμη της Τρόϊκας (!) θα ξεκινήσει από το 2014. (Συγκρίνατε την «μεγαλοθυμία» της Τρόϊκα για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με την ακαμψία της για άμεσες απολύσεις εργαζομένων.

2 . Στηρίχθηκαν διά λόγων και έργων μνημονιακές Κυβερνήσεις με πολιτικό προσωπικό το οποίο «εμπρός στους Τροϊκανούς να στέκεται στα τέσσερα» (όπως κατήγγειλε ο πρώην Βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος, ότι ελέχθη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.)

3 . Οι βουλευτές και λοιποί κρατικοί λειτουργοί, διατηρούν υψηλές απολαβές και προκλητικά προνόμια, με την Τρόϊκα να τα ανέχεται…συνομωτικά!!!

4 . Τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια (από το 2009) περίεργες κυβερνητικές αποφάσεις δημιούργησαν αναταραχή και προκάλεσαν έντονες κινητοποιήσεις με σοβαρότατες δυσμενείς επιπτώσεις στον Τουρισμό ο οποίος αποτελεί την ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας.

5 . Η δήθεν αναδιάρθρωση έχει καταστρέψει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του Δημόσιου Τομέα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισπραχθεί δημόσιο χρήμα.

6 . Η εφαρμοζόμενη Τροϊκανική οικονομική και εργασιακή πολιτική έχει προκαλέσει ασφυξία στην αγορά και στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία οδηγούν σε διαρκή ανατροφοδότηση της ύφεσης.

7 . Τα δήθεν επιδοματικά μέτρα ανακούφισης για τα χαμηλά εισοδήματα και οι δήθεν ρυθμίσεις με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί π.χ. στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφορούν λιγότερο από το 5% των δικαιούχων και των οφειλετών.

8 . Ένας άλλος πυλώνας της Ελληνικής Οικονομίας που είναι η Αγροτική Παραγωγή (γεωργία και κτηνοτροφία) έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντί ανακοινωθούν μέτρα ανάπτυξης, ζητούν να «ξηλωθούν» 70.000 στρέμματα αμπέλια λόγω ΚΑΠ και του προγράμματος « Ήλιος» το οποίο ανασύρθηκε στην επιφάνεια. Αντίστοιχοι περιορισμοί υπάρχουν για το λάδι, τον καπνό, το στάρι, το βαμβάκι κ.α.

Μάλιστα επειδή το θέμα της Ισλανδίας άρχισε να «ακούγεται» (στην Ελλάδα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε από την εκπομπή « Έρευνα» το ΔΝΤ έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για δήθεν επικείμενο πρόβλημα από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες. Ισχυρισμός ο οποίος καταρρίπτεται από τα δημοσιονομικά μεγέθη και δείκτες της Ισλανδίας, εκτός αν ετοιμάζουν νέα επίθεση των Διεθνών Τραπεζιτών εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας. Αλλά και αυτό είναι δύσκολο.

Εν κατακλείδι, για να μην υπάρξει άλλη Ισλανδία έχουν βυθίσει την Ελληνική οικονομία και ανάπτυξη στην ανυπαρξία, το κράτος μεθοδευμένα δεν εισπράττει, το πολιτικό προσωπικό αντιμετωπίζεται με σκανδαλώδη ευμένεια όπως συνέβαινε και με τις κατοχικές Κυβερνήσεις και η χώρα βυθίζεται στο χρέος. Παράλληλα, αυξάνονται οι αυτοκτονίες, μειώνονται οι γεννήσεις, το επιστημονικό προσωπικό ξενιτεύεται, ενώ με την κυοφορούμενη έναρξη των πλειστηριασμών ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών ακινήτων θα περάσουν στα χέρια αλλοδαπών αρπακτικών.

‘Όλα τα παραπάνω με την ανοχή αν όχι με πρωτοβουλίες των «Ελληνικών» Κυβερνήσεων οι οποίες με το πρόσχημα ότι σώζουν την Ελλάδα ενεργούν αντίθετα από την επιθυμία των ψηφοφόρων που τους εξέλεξαν, θεωρώντας τους συλλήβδην ηλίθιους, επιτιθέμενοι εναντίον τους οικονομικά, σωματικά, ψυχολογικά και πολιτιστικά, ώστε να θεωρούνται πλέον από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ως εχθροί της χώρας και του Έθνους.

Προφανώς το γνωρίζουν, ευρισκόμενοι στα τέσσερα ετοιμάζουν νέα ξαφνική «σοκαριστική» επίθεση με νέα μέτρα, αναμένουν αντιδράσεις, γι΄αυτό έφραξαν τον «ναό της Δημοκρατίας», την Βουλή, με μόνιμα κάγκελα.

Βεβαίως γεννάται το ερώτημα: αυτό που ήταν εύκολο να γίνει το 2010, δηλαδή να μην «μπούμε» στο μνημόνιο και να επιλέξουμε λύση τύπου Ισλανδίας, είναι εύκολο να διώξουμε την Τρόϊκα, με κατεστραμμένη την οικονομία;

Η δική μου απάντηση είναι ναι!

Και η απάντησή μου αυτή τεκμαίρεται από το γεγονός ότι οι Τροϊκανοί και λοιποί εντός και εκτός Ελλάδος συγγενείς, ζητούν νέα μέτρα, μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη ύφεση, έτσι ώστε να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι για να ληστέψουν ανενόχλητοι, την δημόσια και ιδιωτική περιουσία, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και να αποκτήσουν φθηνό χώρο διακοπών.

Εμπόδιό τους είναι οι λίγοι νηφάλιοι Έλληνες που δεν επηρεάζονται από την καταστροφολογία και μπορούν να διακρίνουν τον εχθρό κάτω από την μάσκα του «σωτήρα».

Και να σκεφθείτε ότι δεν είμαι αριστερός! (ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος)

Είμαι νηφάλιος!



Ιωάννης Δέμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου