Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Δεν δικαιούσθε για να ομιλείτε!

Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση δεν δικαιούνται να δίνουν συμβουλές σε άλλους: 

Εδώ και τρία χρόνια αυτή είναι η απαξιωτική απάντηση του Σόιμπλε στους Αμερικανούς ομολόγους του όταν του ζητούν να χαλαρώσει τη λιτότητα στην Ευρωζώνη για να πριμοδοτήσουν την Ανάπτυξη..
undefined
Μετά τις προχθεσινές αποκαλύψεις του «Der Spiegel» για τις παρακολουθήσεις σε βάρος των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας, η απαξιωτική στάση Σόιμπλε όχι μόνον ....
...νομιμοποιείται αλλά και διευρύνεται: 

Όποιος μεταχειρίζεται τους συμμάχους του ως κράτη-ταραξίες δεν δικαιούται συνολικά να κάνει συστάσεις για τη στάση του Βερολίνου από την Ευρωζώνη μέχρι την Ενέργεια, αλλά και τις παρεμβάσεις σε υπερπόντιες κρίσεις..

Η Διατλαντική Σχέση κλονίζεται καθώς ξαναστήνεται αντεστραμμένο το σκηνικό κρίσης που είχε δημιουργηθεί στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν οι ΗΠΑ του Ρίγκαν επέβαλλαν κυρώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετείχαν τότε στην κατασκευή του δικτύου Αγωγών που μετέφερε Φυσικό Αέριο από την ΕΣΣΔ στη Δυτική Γερμανία!

Θα παραμείνει η Μέρκελ στη σχετικά εποικοδομητική της στάση απέναντι στον Ομπάμα, καθώς πρόσφατα κάλυψε τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ως αναγκαίας δράσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας;

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία ισχύει ό,τι ακριβώς συνέβη με την Κίνα και τη Ρωσία που με προκλητικό τρόπο επέλεξαν να προστατεύσουν τον Σνοούντεν: Ολοι γνωρίζουν τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών, με την αντίδραση να έχει καθαρά πολιτική σκοπιμότητα.

Η χρονική σύμπτωση είναι ιδιαίτερα ατυχής για τον Ομπάμα: Σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον αναζητά συμμαχίες, αλλά και διάλογο και κατανόηση με άλλα κέντρα ισχύος του πλανήτη, συμμαχικά και μη, οι αποκαλύψεις ενός πρώην συνεργάτη της NSA τις στριμώχνουν σε αμυντική θέση.

Το πρόβλημα είναι συνολικό: Δεν μπορείς να συνεχίζεις πρακτικές Μόνης Υπερδύναμης και ταυτόχρονα να ζητάς προσαρμογή του Βερολίνου στην πολιτική της Fed, κατανόηση και συνεργασία από τη Μόσχα στη Συρία, αλλά και εποικοδομητικό ρόλο του Πεκίνου στη διαμάχη με τη Βόρειο Κορέα.

Το 1947, την εποχή του Δόγματος Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ, ο Αμερικανός Φίλος μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και Μεγάλος Αδελφός, σήμερα οι δύο ρόλοι είναι ασύμβατοι.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ/ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου