Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Φουντώνει το γεωπολιτικό παιχνίδι για το αέριο- Το Ισραήλ θέλει να εξάγει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Στα χέρια του Ισραήλ βρίσκεται η επόμενη μεγάλη κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής μας καθώς το Τελ Αβίβ αναμένεται να...αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξαχθεί το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ακόμη δεν έχει πάρει τις αποφάσεις της και δεν έχει απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο κάλεσμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Κύπρου να χρησιμοποιήσει τον τερματικό σταθμό υγροποίησης που θα κατασκευαστεί στο Βασιλικό και φαίνεται να απορρίπτει την προοπτική κατασκευής και των δύο υποδομών, δηλαδή και του σταθμού και του αγωγού. 


Την ίδια ώρα και η Αθήνα μπαίνει στο παιχνίδι ενημερώνοντας την κυβέρνηση του Ισραήλ πως μπορεί η μεταφορά να συνεχισθεί από την Κύπρο μέσω Ελλάδας και από εκεί να φτάσει στις διψασμένες για ενέργεια αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», είπε ότι ο συνδυασμός των δύο επιλογών είναι η χειρότερη λύση, διότι αποτελεί μια πολύ δαπανηρή επένδυση ενώ σημείωσε πως συζητά με την Ελλάδα και με την Κύπρο τις εναλλακτικές διαδρομές, από τις οποίες μπορεί να περάσει ο αγωγός και ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα είναι η καλύτερη και για τις τρεις χώρες.

Ο Σιλβάν Σαλόμ έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία, σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της να περάσει το φυσικό αέριο από το έδαφός της, θέτοντας επί λέξει το ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα σαμποτάρει τα σχέδια που έγιναν από ισραηλινές εταιρείες στην Κύπρο; Δεν το νομίζω».

Ανοιχτή γραμμή Σαλόμ-Μανιάτη για το αέριο

Το θέμα του τρόπου μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει εντός της Κυπριακής και Ισραηλινής ΑΟΖ συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης με τον Ισραηλινό και τον Κύπριο ομόλογό του.

Οι δύο υπουργοί εξέτασαν τρεις εναλλακτικές: Να κατασκευαστεί αγωγός που θα ξεκινά από την Κύπρο και θα διασχίζει είτε το Αιγαίο, είτε την ηπειρωτική Ελλάδα από την Πελοπόννησο προς τη βόρειο Ελλάδα όπου θα συναντήσει τον αγωγό TAP, είτε θα διασχίσει το Ιόνιο μέχρι και πάλι να συναντήσει τον TAP.

Οι σχετικές μελέτες έχουν υποβληθεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου