Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Εθνομηδενισμός.



Πριν αρκετά χρόνια βρισκόμουν ως επισκέπτης σε αμφιθέατρο Πανεπιστημίου με φοιτητές του δικού μου γνωστικού πεδίου. Ήταν η μέρα απαγχονισμού του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ενός μεγάλου ποιητή και ενός μεγάλου και οικουμενικού αγωνιστή της ελευθερίας που συλλήφθηκε και απαγχονίστηκε έφηβος (ο τελευταίος του εθνικοαπελευρωτικού αγώνα 1955-59).

Κανείς από το τους φοιτητές του γεμάτου αμφιθέατρου δεν γνώριζε αυτό το ... περίεργο όνομα. 
Ρώτησα τότε μήπως και κανείς γνωρίζει τον Γρηγόρη Αυξεντίου. 
Κανείς!
Συνέχισα με μερικά ακόμη ονόματα και η πλήρης άγνοια επιβεβαιώθηκε. 
Το δοκίμασα την επομένη με κάποιους γείτονες και κάποιους φίλους στο λιμανάκι όπου συχνάζω στα νότια της Αθήνας. Κανείς!! 
Εκτιμώ ότι πολλοί νεοέλληνες πάσχουν, κυριολεκτικά πάσχουν, από τρεις παθογένειες.
Πρώτον, αγνοούν την διαδρομή τους ή την γνωρίζουν στρεβλά.
Δεύτερον, ερμηνεύουν την διεθνή πολιτική γραμμικά ενώ είναι γεμάτη καμπυλότητες. 
Έτσι, καταλήγουν σε απλουστευτικά συμπεράσματα ενίοτε και συμπεράσματα που αγγίζουν τον πολιτικό κα ιστορικό μαζοχισμό.
Τρίτον, ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα μετά την διάδοση των εθνομηδενιστικών ανεκδοτολογικού χαρακτήρα ιστορικών περιγραφών, πολλοί Έλληνες έχουν καταπιεί μεγάλες δόσεις φτηνής προπαγάνδας των εχθρών της Ελληνικής Εθνικής Ανεξαρτησίας. 
Δεν αναφέρομαι μόνο στην χονδροκαμωμένη τουρκική προπαγάνδα. Αναφέρομαι και σε πιο απλά πράγματα. Χαρακτηριστικά, πριν καμιά δεκαετία, σοφός "ηρακλειδέας" θεωρημάτων και ιδεολογήματων περί ειρήνης μέσω αποδοχής των θέσεων του "Άλλου", μας είπε ότι οι Άγγλοι το 1955-59 έκαναν πολιτική ... προστασίας των ... ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επειδή έχουμε αναλωθεί σε παρόμοιες άγονες και άχαρες συζητήσεις στο παρελθόν, είχα στείλει στο παρελθόν μελέτη για την σχετική προπαγάνδα των τούρκων στο Κυπριακό. 
Δεν την παραθέτω ξανά. 
Είναι παράρτημα σε εισήγηση που είναι αναρτημένη στην.....διεύθυνσηhttp://www.ifestosedu.gr/84ConventionforCyprus.htm (Cyprus: The Convention way and EU membership; UN implications; The view of US, Russia, Turkey, Greece, United Kingdom). Το παράρτημα έχει τίτλο Appendix: “Slaughters”, “killings” and other made up magic stories
Σημείωση : Ο Παναγιώτης Ήφαιστος είναι καθηγητής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου