Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΞΗΛΩΜΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ - ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΚΕΣΤΑΠΟ ΠΕΙΝΑΕΙ...

ΣΕ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΙΚΑ/ΟΑΕΕ/ΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 2014...

Σύμφωνα με τους υπό κατάρτιση προϋπολογισμούς των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων, παρά τις αλλεπάλληλες και κοινωνικά ανάλγητες περικοπές των συντάξεων, το έλλειμμα τους ενδέχεται να ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014.

Σε δημοσίευμα του «Επενδυτή» του Σαββάτου (17/8) αναφέρεται χαρακτηριστικά πως έχει σημάνει «συναγερμός» τόσο στο Υπ. Οικονομικών όσο... 
Και στο Υπ. Εργασίας μιας και η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει μειωθεί δραστικά.

Η μείωση αυτή, από 15,6 δις το 2009 σε 12,16 δις το 2014, έρχεται να προστεθεί σε μια συνεχή μείωση των δημόσιων δαπανών για τις συντάξεις, ενώ η εικόνα παρουσιάζεται ακόμα πιο τραγική αν λάβουμε υπόψη μας πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΟΟΣΑ, οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα έχουν συρρικνωθεί από 55,2 δις το 2009 σε 40,3 δις. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι τα ελλείμματα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ να αναμένεται να φτάσουν στο τέλος του τρέχοντος έτους το 1,2 δις ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα, οι δαπάνες για συντάξεις, υγεία και επιδόματα έχουν υποχωρήσει σε μόλις 37,8 δις από 49 δις που ήταν το 2009.

Για την αντιμετώπιση της «μαύρης τρύπας» στους προϋπολογισμούς των ταμείων, η μνημονιακή δικομματική κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για της επιβολή μια νέας «μεγάλη ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» που θα αποτύπωνε ορθότερα την πραγματικότητα αν ονομαζόταν «ταφόπλακα του ασφαλιστικού συστήματος».

Ακόμη και μέσα στη θερινή ραστώνη, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών ασφαλίσεων, προετοιμάζει πυρετωδώς όλες τις απαραίτητες μελέτες καθώς και υπουργικές αποφάσεις για να ανοίξουν το δρόμο στις «σκληρές» ,όπως τις ονομάζουν, αλλαγές.

Αν και οι πληροφορίες ακόμη είναι συγκεχυμένες, τα πρώτα πλήγματα θεωρείται βέβαιο ότι θα αφορούν το ύψος των (ήδη πετσοκομμένων) επικουρικών συντάξεων καθώς και των εφάπαξ. Η μείωση των επικουρικών συντάξεων ενδεχομένως να φτάνει και το 20%, ενώ στην περίπτωση του εφάπαξ η μείωση θα επέλθει μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του.

Παράλληλα, στα ταμεία κύριας ασφάλισης, θα εφαρμοσθεί η δέσμευση της κυβέρνησης προς την τρόικα, να μην ξεπερνούν οι παροχές το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. 

Εύλογα λοιπόν μπορεί κανείς να συμπεράνει, πως με τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας αλλά και ανασφάλιστης εργασίας, οι ασφαλιστικές παροχές θα περιοριστούν δραματικά, φθάνοντας να στο σημείο να μην επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις υποτυπώδεις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου