Μείωση κύριων συντάξεων κατά 10%, επικουρικών συντάξεων έως 30% και ουσιαστική κατάργηση του εφάπαξ πρόκειται να προκαλέσει η τεράστια απώλεια εσόδων που έχει συντελεστεί στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και στο υπουργείο Εργασίας και στην οποία ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και μετά.
Το λουκέτο στην Κοινωνική Ασφάλιση και στο υπουργείο Εργασίας μπαίνει επειδή έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση να τεθούν σε κινητικότητα συνολικά 618 εργαζόμενοι.
Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα εσόδων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, που ειδικά για το εφάπαξ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάσης Καποτάς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σε λίγο όσοι θα παίρνουν εφάπαξ θα μοιάζουν με τους τυχερούς του Τζόκερ, αφού ....
.....οι δικαιούχοι δεν θα γνωρίζουν αν θα λάβουν εφάπαξ και τι ποσό».
Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι μόνο για το ΙΚΑ οι καθυστερούμενες οφειλές ήταν το 2010 στα 4,8 δισ. ευρώ και υπολογίστηκε ότι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είχαν ανέλθει στα 8,05 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφηκε αύξηση οφειλών το διάστημα 2010-2013 κατά 65%.
Αντίστροφη πορεία όμως έχουν ακολουθήσει τα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Το 2009 είχαν φτάσει τα 14,2 δισ. ευρώ, για να υποχωρήσουν στα 13,1 δισ. ευρώ το 2010, 11,02 δισ. ευρώ το 2011 και μόλις 9,7 δισ. ευρώ το 2012. Συνολικά υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο παρουσιάζεται υποχώρηση εσόδων 8,2% το διάστημα 2009-2012.
Τα έσοδα σε μια τετραετία έχουν μειωθεί κατά περίπου 35%. Η πτωτική πορεία των εσόδων συνεχίζεται και φέτος, αφού υπολογίστηκε ότι στην αρχή του καλοκαιριού τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε μείωση εσόδων κατά 92.000.000 ευρώ ανά μήνα, παρότι ήταν έναρξη του καλοκαιριού και θα μπορούσε αυτό να φέρει αύξηση των προσλήψεων, άρα και αύξηση εισφορών.
Για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι στο τέλος της χρονιάς το έλλειμμα θα φτάσει τα 302.000.000 ευρώ. Ανάλογα ελλειμματική πορεία θα έχει το Ταμείο που έχει αναλάβει τη χορήγηση του 95% των επικουρικών συντάξεων έως το 2017.
Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος χαρακτήρισε τα ασφαλιστικά ταμεία «Σπιναλόγκα, που κανείς δεν θα θέλει στο μέλλον να μπει σε αυτά, αφού δεν θα μπορούν να προσφέρουν αξιοπρεπείς παροχές στους ασφαλισμένους».
Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση επιλέγει να απομακρύνει από αυτά έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Ειδικότερα, έχει αποφασιστεί να μπουν σε διαδικασία κινητικότητας 211 εργαζόμενοι από το ΙΚΑ, 263 από τον ΟΑΕΔ, 75 από τον ΟΑΕΕ, 29 από το ΕΤΕΑ, 20 από τον ΟΓΑ και άλλοι 20 από το υπουργείο Εργασίας.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου